Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Electrolux EDH97981W - Błąd E32 w trybie serwisowym.

21 Sep 2016 20:55 5541 14
  • Level 25  
    Witam.
    Mam na warsztacie taka suszarkę i standardowo padła w niej przetwornica.
    Wymieniłem układ i rezystor, nie miałem akurat 47Ω i założyłem 22Ω. Suszarka ożyła i w sumie tyle z tego dobrego, po 15 sekundach pracy zatrzymuje się i wskazuje 000 na wyświetlaczu jakby skończyła cykl. Jedynie na programach obuwie i czas, załącza wentylator i sprężarkę. W trybie serwisowym w pozycji 7 błąd E32.
    Proszę o pomoc.
  • TermopastyTermopasty

  • Level 39  
    E32 Conductimetric sensor signal frequency too low - Wiring faulty. Brushes worn/faulty. Electronic board faulty.
  • TermopastyTermopasty
  • Level 25  
    Dzieki za odpowiedź , ale możesz powiedzieć o jaki czujnik, zawór chodzi bo jak mnie wzrok nie myli to takowego tu nie widze.
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    falo22 wrote:
    Jedynie na programach obuwie i czas

    Wrzuć do niej mokry ręcznik i zobacz co się dzieje.
  • Level 25  
    Już sprawdzałem i nic się nie zmieniło , programator jest również obojętny na obwód szczotek, po wypieciu kostki z modulu nic się nie dzieje nawet błędu nie wyrzuci i to mnie zastanawia, szczotki wyglądają na dobre , oczyściłam powierzchnię tarcia i same szczotki ale również nic to nie zmieniło
  • Moderator of Home appliances
    Na moje oko to tu wszystko jest w porządku.
    Załaduj kilka mokrych ręczników i testuj.
    falo22 wrote:
    oczyściłam powierzchnię tarcia i same szczotki ale również nic to nie zmieniło

    Pomiędzy szczotkami a bębnem ma być opór bliski 0Ω.

  • Level 39  
    E32 Conductimetric sensor signal frequency too low - Wiring faulty. Brushes worn/faulty. Electronic board faulty.

    Uszkodzone szczotki, uszkodzone przewody.
  • Level 25  
    Fakt mierzyłem opór wczoraj miedzy szczotką a bębnem i tez mi sie wydawało że powinien byc bliski zeru (0 Ω) aczkolwiek obecnie jest na jednej około 50Ω, a na drugiej 170Ω a było powyżej 500Ω, czyli jeszcze raz to przeglądne i dam znać o efektach...
    Edit:

    Najbardziej to dziwne jest to, że klient twierdzi iż zanim zgasła to wszystko to działało. Zatem jak naprawiłem zasilanie to nie sprawdzałem jak suszy tylko włączyłem (zaświeciło) i tyle. Jednak on dzwoni po 2 dniach, że założył pranie do suszarki i po 15 sek. się zeruje i zatrzymuje bez żadnego błędu, błąd wisi, ale w trybie serwisowym.
    Edit:

    Włożyłem sporo prania lekko odwirowanego i niestety jak stawała po 15 sek. tak nadal staje, wszystko sprowadza się do tego konduktometru, szczotki są ok, przewody również. Pytanie brzmi, który układ na PCB odpowiada za pomiar tego ustrojstwa
    Alarm: E32
    Conductimetric
    sensing oscillation frequency
    too low
    Alarm
    description:
    The
    conductimetric electronic circuit has an
    oscillation frequency out of range (f < TBD Hz)
    Fault
    condition:
    Possible Main board or wiring defective
    fault:
    Reset
  • Level 25  
    Nadal walczę z tym sprzętem, niestety nierówna to walka, praktycznie skończyły mi się pomysły. Szczotki maja opór rzędu kilkudziesięciu Ω względem zbiornika, przewody są ok, a suszarka nadal zatrzymuje się po 15 sek. Moduł przemierzony i niestety chyba on został uszkodzony, na pinach wtyczki ze szczotkami pojawia się znikome tętnienie napięcia rzędu 0,33V i skacze.

    Pytanie czy ma ktoś większe możliwości naprawy modułu lub programowania go na nowo, w ostateczności sprawny moduł do sprzedania.
  • Moderator of Electrical engineering
    mrhari wrote:
    Na moje oko to tu wszystko jest w porządku.
    Załaduj kilka mokrych ręczników i testuj.

    falo22 wrote:
    oczyściłam powierzchnię tarcia i same szczotki ale również nic to nie zmieniło

    Pomiędzy szczotkami a bębnem ma być opór bliski 0Ω.[/b]
    \
    Przeczytaj to jeszcze raz i porównaj z tym co masz u siebie zanim zaczniesz wymieniać moduł.
  • Home appliances specialist
    Zewrzyj kombinerkami lub czymkolwiek obie połówki bębna. Uruchom jakikolwiek program suszenia bielizny. Jeśli moduł nie zareaguje, masz z nim problem - sprawdź jescze raz na spokojnie, czy prawidłowo podłączyłeś wszystkie wiązki pod moduł. Wrzuć w diagnostce opcję sprawdzenia sensora przewodności. Sprawdź czy moduł ma prwdłowo podpiętą masę, pamiętaj, że obwód pomiaru zamyka się przez obudowę zabawki. Sprawdź czy bęben przednią częścią nie zwiera do masy.
  • Level 25  
    Dzięki za odpowiedź jutro to jeszcze raz sprawdzę, co do bębna zwierałem dłonią i kombinerkami obie połówki i nic to nie zmienia. Wiązki są prawidłowo wpięte, co do zwarcia frontu to o tym nie wiedziałem, ale sprawdzę.

    Jednak co do obwodu to tak zwiera się przez obudowę z PE. Jeszcze jutro sprawdzę to o czym mówicie i odezwę się.
    PS.
    Kolego Mirosław, jak uzyskam opór rzędu 0 Ω to i tak po 1 obrocie bębna ten opór się zmienia do 10-30Ω.
  • Home appliances specialist
    A ciekawe,czy pomiędzy połowami bębna nie ma zwarcia czasem? No i może zmień ten rezystor 22Ω na właściwy. Za nim znajduje się obwód kontroli napięcia i częstotliwości.
  • Helpful post
    Level 25  
    Witam, problemem był moduł a raczej pęknięty lut na rezystorze SMD 3K3 z drugiej strony PCB, wtyczki od szczotek.

    Nie byłem w stanie tego zauważyć ani wymierzyć bo podczas pomiaru przelotek itp. peryferii, wszystko było ok ponieważ końcówka multimetru dociskała podczas pomiaru ten rezystor. Oświeciło mnie jak zacząłem przelutowywać wszystko wokół tej wtyczki konduktometru, i nagle grotem ściągnąłem cynę z tego opornika, a tam ukazał się kanion miedzy ścieżką, a rezystorem.

    Tak czy owak dziękuje wszystkim za podjęcie tematu i dużo cennych uwag. Suszarka śmiga aż miło, a klient zadowolony, i Ja bogatszy o wiedze.
  • Level 1