Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Fotokomórki AG574 (M001) - nie działają podczas ruchu bramy

21 Wrz 2016 21:02 1575 14
  • Poziom 22  
    Witajcie,

    montowałem dzisiaj napęd PROXIMA G100P do bramy garażowej uchylnej, z takim tanimi chińskimi fotokomórkami AG574

    http://www.aptel.pl/AG574-FOTOKOMORKA-DO-BRAM-BARIERA-PODCZE/11828/produkt.aspx

    Po uruchomieniu okazało się, że fotokomórki nie reagują podczas ruchu bramy. To znaczy podczas pracy silnika napędu i przecięciu wiązki nie cyka przekaźnik w fotokomórce odbiorczej. Co ciekawe gdy brama jest w spoczynku fotokomórki reagują prawidłowo i przy każdym przecięciu działa przekaźnik.

    Na początku myślałem, że coś źle podłączyłem albo nieprawidłowo skonfigurowałem napęd, ale to nie to bo sprawdzałem napięcie na foto nadawczej i odbiorczej i podczas pracy napędu na zaciskach jest cały czas napięcie 24V.

    To wygląda jakby napęd zakłócał pracę fotokomórek...czy to możliwe ? Dodam, że napęd jest sterowany pilotem Proximy.

    Tutaj instrukcją do tego napędu:
    http://www.proxima.pl/files/manual_376.pdf
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    Do Kolegi @Wojciech. - 45mA???
    Poza tym:
    glider33 napisał:
    podczas pracy napędu na zaciskach jest cały czas napięcie 24V.

    ...
  • Poziom 22  
    Wymieniłem dzisiaj fotokomórki na Faac;owskie i wszystko działa jak należy, tylko nie potrafię zrozumieć jak to się dzieje, że tamte fotokomórki przestają reagować podczas ruchu bramy ?

    Wygląda to tak jakby napęd generował jakieś zakłócenia, na które reagują fotokomórki. Spotkał się ktoś się z taką przypadłością ??
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • specjalista -automatyka bramowa
    Może ten napęd Proximy ma jakąś wersję fototestu ( polegającego w większości napędów na impulsowaniu fotki nadawczej zasilaniem i sprawdzania, czy te przerwy są po stronie odbiorczej) a twoje poprzednie fotki były za wolne i nie wyrabiały - fototest idzie podczas albo tuż przed ruchem skrzydła.
    Najprościej zapytać u źródła czyli w Proximie.
  • Poziom 22  
    Napęd Proxima nie posiada funkcji foto testu - potwierdzone u producenta. Poza tym tak jak pisałem wcześniej, sprawdzałem napięcie na zaciskach fotki odbiorczej i nadawczej, i przez cały czas są 24V.

    Przekaźnik fotki po prostu nie reaguje podczas ruchu bramy. Może idą jakieś zakłócenia po zasilaniu ? Spróbuję podłączyć fotki zewnętrznego zasilania 12V i dam znać czy pomogło, chyba że macie jeszcze jakieś inne pomysły.
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Problem polega na tym , że podczas pracy silnik komutatorowy generuje zakłócenia które nie są filtrowane i poprzez zasilanie dochodzą do odbiornika fotokomórek . Rozwiązaniem jest stosowanie dobrego filtru przeciwzakłóceniowego , lub fotokomórek odpornych na zakłócenia ( firma HATO posiada specjalne fotokomórki do bram garażowych ) . Dobry filtr powinien zawierać transformator na kubkowym rdzeniu ferrytowym z przeciwsobnymi uzwojeniami i kondensatorami ceramicznymi na wejściu i wyjściu . Można próbować stosować jedynie ceramiczne kondensatory 100nF montowane przy silniku i na zasilaniu , ale efekt może nie być zadowalający .
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    glider33 napisał:
    Na początku myślałem, że coś źle podłączyłem albo nieprawidłowo skonfigurowałem napęd, ale to nie to bo sprawdzałem napięcie na foto nadawczej i odbiorczej i podczas pracy napędu na zaciskach jest cały czas napięcie 24V.


    Wg mnie źle skonfigurowałeś tryb pracy wejścia PE. W inne cuda nie wierzę.

    Po przemyśleniu: Jest to możliwe. Silnik sieje całym widmem i przenosi do układu wzmacniacza odbiornika. Jak podłączysz zewnętrzny zasilacz sprawa się wyjaśni.
  • Poziom 22  
    Rysiek2 napisał:
    Wg mnie źle skonfigurowałeś tryb pracy wejścia PE. W inne cuda nie wierzę.

    No to musisz uwierzyć :) Po podłączeniu fotek z zewnętrznego zasilacza fotki działają bez problemu, tylko przecież nie o to chodzi, także odesłałem do sprzedawcy.

    Poza tym, niepoprawna konfiguracja wejścia PE miałaby wpływ na reakcję bramy po przecięciu fotokomórek, a nie na fizyczne zachowanie przekaźnika w fotce, który przy zasilaniu z napędu przestaje reagować (cykać).

    Stan-Lab napisał:
    Rozwiązaniem jest stosowanie dobrego filtru przeciwzakłóceniowego

    Dzięki za cenne wskazówki i wyjaśnienie problemu. Czy taki filtr samochodowy były ok ?
    http://axces.otwarte24.pl/1142,DAX-FILTR-ZASILANIA-6-24V-DO-ODBIORNIKOW-SAMOCHODOWYCH-ID-B948
  • Poziom 15  
    Bez znajomości wewnętrznej struktury trudno powiedzieć
  • Poziom 38  
    Załóź na przewodzie pierścień ferrytowy.
  • Pomocny post
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Jeżeli napięcie zasilania fotokomórki jest stałe (24VDC) to trzeba by zacząć od wpięcia szeregowo dławika o możliwe dużej indukcyjności a możliwie małej rezystancji. Jeśli to nie pomoże to na wejściu i wyjściu dławika zablokować kondensatorami MKSe np: 1uF - taki PI filtr.
    Jeśli takie rzeczy ma się "pod ręką" to można spróbować.
    Myślę, że chodzi głównie o częstotliwość 1,9 kHz na której pracuje ta fotokomórka.

    Dodano po 5 [minuty]:

    glider33 napisał:


    Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć. Na początek lepiej może byłoby poeksperymentować beznakładowo :)
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Eksperymentowałem . W pełni skuteczny jest transformator z przeciwsobnymi uzwojeniami ( zakłócenia zmiennoprądowe wzajemnie się znoszą ) na rdzeniu kubkowym o dużej przenikalności magnetycznej i kondensatory ceramiczne z obydwu stron .
    Przy dławiku o dużej indukcyjności trzeba pamiętać o pasożytniczej pojemności która i tak przeniesie w.cz. . Podobnie jest z kondensatorami typu MKSe które z kolei posiadają dużą pasożytniczą indukcyjność . Problem nie polega na sygnale o częstotliwości kilku kHz , ale o sygnale na poziomie MHz który jest modulowany sygnałem o częstotliwości kHz . Proponuję podłączyć się z oscyloskopem i zobaczyć jak wyglądają takie zakłócenia .
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Stan-Lab napisał:
    Eksperymentowałem . W pełni skuteczny jest transformator z przeciwsobnymi uzwojeniami

    A próbowałeś "odkłócać" źródło, czyli w tym przypadku silnik. Może to byłoby prostsze.
  • Poziom 22  
    Kurcze Panowie, temat ciekawy, ale wydaje mi się, że nie ma co kombinować z filtrami, pierścieniami ferrytowymi skoro fotokomórki faac, beninca działają z napędem Proxima prawidłowo.

    Coś takiego można robić w ramach eksperymentów jak pisał kolega @Stan-Lab, bo przy montażu u klienta to może być mało opłacalne.