Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elektrolux EDH13386GW TC12H63H - Suszarka nie wypompowuje wody

tombog 23 Sep 2016 17:44 11319 5
Relpol
    tombog
    Level 10  
    Witam. Kilka dni temu zauważyłem, że po suszeniu, w zbiorniku nie ma wody za to jest pod suszarką. Przeleciałem Google i forum w lewo i w prawo i wyszło, że najczęstszą przyczyną jest zapchana pompa odprowadzająca wodę. Rozebrałem więc urządzenie i z przykrością stwierdziłem, że pompa jest czysta. Przeczyściłem więc na wszelki wypadek pływak załączający pompę. Niestety nic to nie pomogło. Pływak jest sprawny. Zwiera styki jak trzeba. Postanowiłem więc sprawdzić napięcie idące na pompę i tutaj dziwna rzecz.
    W momencie gdy włączam suszarkę na stykach pompy jest 110V (?!). Nie ma znaczenia w jakiej pozycji jest pływak. Jest połowa potrzebnego napięcia i już. W momencie włączenia pauzy lub stop napięcie spada do 0V.
    Wydaje mi się też, że suszarka nie produkuje ciepła a jako suszarka z pompą ciepła, chyba powinna? ;) Nastawiłem ją na szybkie suszenie więc powinna szybko zacząć produkować ciepło.
    Nie wyświetla też żadnych kodów błędów, czy ikon o tym świadczących.

Ktoś ma pomysł gdzie jeszcze wcisnąć łapy?
  • Relpol
    yanes
    Level 29  
    Suszarka z pompa ciepła bardzo mało produkuje ciepła w porównaniu do tej z grzałką.Miałem taka zwykłą to ciepło było czuć w pomieszczenie teraz kupiłem używaną z pompa ciepła(notabene zepsuła mi się i kupię chyba nową) i nie da się odczuć tego ciepła
  • Relpol
    tombog
    Level 10  
    Wydaje mi się jednak, że w łazience było cieplej do tej pory. ;) Pranie też wyjmowałem raczej wyraźnie ciepłe więc coś jest na rzeczy z tą pompą. :(
    No nic, na razie rozbieram dziada i w związku z tym, że schematu nie uświadczy w necie, czeka mnie mozolny egzamin z rysunku. ;)
    yanes
    Level 29  
    Ja swoją sprawdziłem watomierzem wetkniętym do gniazda,jak ją kupiłem to pobierała 800-900 wat a teraz tylko 500 .Suszy bardzo długo ,rurki od kompresora sprawdziłem pirometrem ,pokazuje 80 stopni to też słaby wynik.Wydaje mi się ,że u mnie coś nie tak z kompresorem ,widocznie te konstrukcje wytrzymują maksymalnie 5 lat.Trzeba może wrócić do starych,sprawdzonych modeli.
    tombog
    Level 10  
    Ja nie wiem kto projektuje te nowe wynalazki...

Czujnik na pływaku reaguje na wysoki poziom wody w zbiorniku spływowym i informuje o tym procesor. Nie jakąś szyną logiczną. Zwykłe zamknięcie obwodu. Procesor po przetrawieniu tej wiadomości wysyła sygnał do optoizolatora, by ten mógł podać sygnał na tranzystor mocy, który z kolei podaje napięcie na pompkę wody.

Normalnie Nobel się należy :) A ja to chyba zrobię na zwykłym przekaźniku i też będzie działać. :P
    tombog
    Level 10  
    Suszarka naprawiona. Winą był jednak zatkany kanał przepływowy doprowadzający wodę do zbiornika z pompką. Jest on bardzo wąski i znajduje się na spodzie suszarki i biegnie od komory filtrów z przodu do zbiornika na tyle. Nie można się do niego dostać, gdyż jest zintegrowany z obudową połączoną z pompą ciepła. Jedynym sposobem jest cienka sprężyna udrażniająca kanał i przelewanie kanału wodą. Powoduje to wypłukanie syfu do zbiornika pompy.