Witam, poszukuje dobrego napędu do bramy który zamontuje samodzielnie.
Brama waży <500kg, ale dokładnej masy nie znam. Szerokość pomiędzy słupkami - 6,5m. A oto ona:
powyżej prowadnicy wspawany jest profil na którym planuje zamontować listwę:
A teraz pytania:
1. Czy mogę zamontować listwę na profilu powyżej prowadnicy?
2. Jaką prowadnicę wybrać?
- stalowa,
- nylonowa z rdzeniem stalowym,
3. Jak zamontować listwę do profilu / prowadnicy - spawanie czy nitonakrętki?
A teraz co do napędu. Zdecydowałem się na samodzielny montaż ze względu na cenę zestawów z montażem i rabatem -10% gdzie FAAC 741 nosi 3150 zł. Inna firma poleciła mi Robusa 600 za 2500zł z montażem (w zestawie 1 pilot, brak lampy).
Do bramy doprowadzone mam zasilanie 3*2,5 zabezpieczone różnicówką, w słupkach przewody do fotokomórek też już są. Wszystko schodzi się do jednego miejsca gdzie będzie napęd.
Czytając inne tematy wiem że powinienem szukać czegoś w okolicach 800 - 1000 kg. Moje propozycje to:
1. FAAC 741 - 650N, 24 Nm, przekładnia na smar???, cena 1700zł
2. Beninca bull 8 oil - 34 Nm, przekładnia na olej cena 1800zł
3. Robus 1000 - tylko 15 Nm, cena 2000zł
Wiem, że nie będę miał gwarancji, ale 3150 - a 1700 to jednak spora różnica.
Co wybrać w takim razie, mając na uwadze samodzielny montaż i wszelkie prace serwisowe wykonywane samodzielnie? Bardziej przemawia do mnie napęd z przekładnią metalową w kąpieli olejowej.
Dobrze byłoby gdyby sterownik miał wejście dla przewodowego otwarcia/zamknięcia bramy oraz wyjście na lampę zewnętrzną (nie sygnalizacyjną) bo chciałbym podłączyć LEDa po czujniku zmierzchu.
Oczywiście mogą być też inne modele oprócz tych wymienionych przeze mnie. Budżet - okolice 2000zł.
Brama waży <500kg, ale dokładnej masy nie znam. Szerokość pomiędzy słupkami - 6,5m. A oto ona:

powyżej prowadnicy wspawany jest profil na którym planuje zamontować listwę:

A teraz pytania:
1. Czy mogę zamontować listwę na profilu powyżej prowadnicy?
2. Jaką prowadnicę wybrać?
- stalowa,
- nylonowa z rdzeniem stalowym,
3. Jak zamontować listwę do profilu / prowadnicy - spawanie czy nitonakrętki?
A teraz co do napędu. Zdecydowałem się na samodzielny montaż ze względu na cenę zestawów z montażem i rabatem -10% gdzie FAAC 741 nosi 3150 zł. Inna firma poleciła mi Robusa 600 za 2500zł z montażem (w zestawie 1 pilot, brak lampy).
Do bramy doprowadzone mam zasilanie 3*2,5 zabezpieczone różnicówką, w słupkach przewody do fotokomórek też już są. Wszystko schodzi się do jednego miejsca gdzie będzie napęd.
Czytając inne tematy wiem że powinienem szukać czegoś w okolicach 800 - 1000 kg. Moje propozycje to:
1. FAAC 741 - 650N, 24 Nm, przekładnia na smar???, cena 1700zł
2. Beninca bull 8 oil - 34 Nm, przekładnia na olej cena 1800zł
3. Robus 1000 - tylko 15 Nm, cena 2000zł
Wiem, że nie będę miał gwarancji, ale 3150 - a 1700 to jednak spora różnica.
Co wybrać w takim razie, mając na uwadze samodzielny montaż i wszelkie prace serwisowe wykonywane samodzielnie? Bardziej przemawia do mnie napęd z przekładnią metalową w kąpieli olejowej.
Dobrze byłoby gdyby sterownik miał wejście dla przewodowego otwarcia/zamknięcia bramy oraz wyjście na lampę zewnętrzną (nie sygnalizacyjną) bo chciałbym podłączyć LEDa po czujniku zmierzchu.
Oczywiście mogą być też inne modele oprócz tych wymienionych przeze mnie. Budżet - okolice 2000zł.