Mam duży problem z maszyną Bizhub C258 . Maszyna nowa, z naszej dystrybucji. Wypakowana z kartona,uruchomiona zgodnie z procedurą , wgrany najświeższy MassProduction - soft z językiem ojczystym. Kopiarka ta zastąpiła u klienta wysłużoną C220. Nadany ręcznie IP , brama , maska itp. Drukuje bez zarzutu , komunikuje się z siecią prawidłowo . Niestety po wpisaniu jej analogicznie jak we wszystkich maszynach , danych książki adresowej do skanu po SMB pliki nie docierają do folderów. C220 skanuje prawidłowo. Wyeliminowałem już wszelkie możliwe zabezpieczenia sieci i blokady w komputerach klienta. Nawet zabrałem swojego laptopa i po bezpośrednim połączeniu go z maszyną w dalszym ciągu skanowane pliki nie docierają do foldera. Po różnych próbach konfiguracji SMB pod ustawieniami administratora - ustawienia sieci - SMB w szczegółach błedu wyświetlanego na ekranie maszyny jest albo brak określonej lokalizacji albo błąd wysyłania TX . Szczegóły ustawień sieciowych z ostatniego podejscia do maszyny załączam w PDF. Jeżeli macie taką maszynę i skanuje prawidłowo byłbym wdzięczny za podobny załącznik z jej ustawieniami lub poprawną konfigurację ustawień SMB. Skanowanie na e-mail nie wchodzi w grę. Doczytałem że można posłużyć się FTP Utylity i postawić skan do foldera przez FTP . Póki co na jednym komputerze ustawiłem tej maszynie skan TWAIN po sieci. Działa prawidłowo. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym jak mój problemem i wie co przestawić żeby to cholerstwo zaczęło w końcu skanować do foldera. Mi się już pomysły skończyły ...
C.
C.