Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo C40-30 All-in-one - Czarny ekran z napisem Lenovo po uruchomieniu

wyder2409 26 Wrz 2016 10:48 2304 5
  • #1 26 Wrz 2016 10:48
    wyder2409
    Poziom 2  

    Witam. Mam problem z komputerem Lenovo C40-30. Po włączeniu nie ładuje się system. Wciskam F2 i nic się nie dzieje. Na obudowie nie widzę nic poza wejściami i powerem, z klawiatury zareagował tylko na ctrl alt del i sie zrestartowal. Ma ktoś jakiś pomysł co się mogło stać i jak go uruchomić?

    0 5
  • #3 26 Wrz 2016 11:53
    wyder2409
    Poziom 2  

    Właściwie powinienem zacząć od tego, że nie wiedziałem jak wejść do biosu, ale ogarnąłem (f1 jak z karabinu) i jest hard disk tam. Co do tego uefi to musisz przybliżyć (zielony jestem), w sensie ten tryb przez jakiś klawisz uruchomię? Wcześniej wciskałem różne klawisze, niby miał f2 uruchomić recovery ale nic się nie dzieje.

    0
  • #4 26 Wrz 2016 11:57
    dedito
    Poziom 39  

    Cytuję z Instrukcji obsługi:

    Cytat:

    Jak uruchomić program BIOS setup utility?
    Aby uruchomić program BIOS setup utility:
    1. Wyłącz komputer.
    2. Naciśnij kilkukrotnie klawisz F1 po włączeniu komputera, aby uruchomić
    program Setup Utility.

    Cytat:
    Jak zmienić tryb rozruchu?
    Są dwa tryby rozruchu: UEFI i Legacy. Aby zmienić tryb uruchamiania, uruchom
    program BIOS setup utility i wybierz opcję Startup (Uruchamianie) → Boot Priority
    (Priorytet rozruchu), następnie wybierz tryb rozruchu UEFI lub Legacy.

    Cytat:
    Kiedy trzeba zmienić tryb rozruchu?
    Domyślny tryb rozruchu komputera to UEFI. W razie zamiaru zainstalowania na
    komputerze starszej wersji systemu operacyjnego Windows (dowolnej wersji
    wcześniejszej niż Windows 8.1) konieczna jest zmiana trybu rozruchu na Legacy.
    Jeśli tryb rozruchu nie zostanie zmieniony, nie będzie można zainstalować starszej
    wersji systemu Windows.

    Instrukcja obsługi do pobrania na stronie producenta.

    0
  • #5 26 Wrz 2016 12:31
    wyder2409
    Poziom 2  

    Dzięki. Zeby ta opcja się pokazała musiałem dać CSM:Enabled, potem dałem UEFI first, ale dalej jest cały czas to samo. Uefi only też bez zmian.

    0