Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny estradowe 300W - jakie głośniki. Koszt nie gra roli

DJ Max 09 Jul 2005 00:43 2847 27
Suntrack
    DJ Max
    Level 30  
    Witam, kolejny problem.
    Do basu chcę zastosować Tonsil GDN 38/300, 300W znamionowej ciągłej, 99db - cena prawie 700zł/sztukę. Czy się opłaca?
    Jeśli chodzi o tony średnie - nie mam pojęcia i czekam na informacje... Moc chyba około 100W znamionowa powinna być.. (prawdziwa moc cewki, do zestawów 300W)
    Tuba sopranowa - minimum 105db, 30W, wymiary najlepiej 16x16cm, gdyż taki mam otwór pod tubę. Nic piezo za 8zł. Co proponujecie? (j/w)
    Kolumny bi-amping, zwrotnica aktywna od razu trójdrożna i 3 końcówki mono na kanał.
    Kolumny mają nagłaśniać spore sale, gromadzące absolutnie maksymalnie 2000 osób, więcej się nie zmieści...
  • Suntrack
    bocian90
    Level 27  
    na subwoofer tonsila sie nieopłaca lepiej daj delte15lf jest prawie połowe tansza a o wiele lepsza.Na kolumne szeropasmową solton craaft i apt150.
  • Suntrack
    DJ Max
    Level 30  
    A jakieś ceny i parametry?
    hugolca
    Level 11  
    A jaki duży ma być średniak??
    DJ Max
    Level 30  
    Średniak - 20cm. Najlepiej, żeby miał zamknięty kosz. Zastanawiają mnie te delty, czemu takie małe magnesy i stalowy kosz? Miejcie na uwadze, że to ma być ekstremalna konstrukcja, która będzie grać przez np. 8 godzin non-stop na pełnej mocy (końcówki do basu 300W, średnich 100 i sopranu 25).
    diyManiek
    Level 29  
    Jak koszt nie gra roli, a zalezy Ci na jakosci, wytrzymalosci i jak najwiekszym SPL, polecam głosniki B&C http://www.bcspeakers.com/ kiedys byl tu na forum taki Pan silver sound, pogadaj z nim, napewno cos sensownego w tej kwestii wymysli...
    toadi
    Level 36  
    A moze lepiej oprzes sie o 18 sound jak koszt nie gra roli i podrobic ktoras z kolumn pol-audio , obecnie jest na rynku mnustwo glosników estradowych wysokiej klasy wiec bedzie w czym wybierac.

Jedno pytanie bo pisales ze ma to naglasniacz sale na 2000 osob a jakie rodzaju to impreze beda bo jak jakies dyskoteki nawet najdrozsze 2 kolumny 300W nie dadza rady i nic z wydanych xtys zł
    DJ Max
    Level 30  
    Zupełnie różne imprezy, głównie dyskoteki, bale, studniówki, imprezy okolicznościowe. Docelowo ma być jak na razie 10 kolumn, ale ilość zależna od wielkości sali, rodzaju i uczestników. Otwieram coś w rodzaju zespołu nagłaśniającego, czyli gram u klienta a nie we własnym lokalu.
    toadi
    Level 36  
    to sie lepiej zastanow bo lepszy bylby zestaw z subbasami np 4 nadsawki + 4 subbasy (np typu 2x12"+1" +18" albo os podobnego) uzyskasz z tego szersze pasmo wieksza dynamike i pewno wieksze natezenie dzwieku
    bocian90
    Level 27  
    Witam!Zrób tak: 2 suby na kappa 15lf, i do tego 2 kolumny na gammach 15 i do tego driver: http://www.dexon.pl/index1.htm na strone .Wzmacniacz na suby http://www.ads.com.pl/produkty_plx_4000.html i wzmacniacz na szerokopasmówki : http://www.ads.com.pl/produkty_plx_2400.html to jest moje zdanie jak ma iść na dyski ale niech sie wypowiedzą znawcy tego tematu.

Pozdrawiam!

Dodano po 1 [minuty]:

ups,spuźniłem sie kolega Toadi szybciej pisze posty :wink:
    DJ Max
    Level 30  
    Witam, więc cały "problem" w tym, że po 1. mam już obudowy, a po drugie kwestia końcówek, zwrotnic i przedwzmacniacza też jest w gruncie rzeczy załatwiona. Własne konstrukcje, pobór z sieci 1000W na kanał. To nie moze być zawodny sprzęt, ma nie zawieść w najbardziej ekstremalnych warunkach.

Edit--------
    A subbasy to inna kwestia, którą zajmę się później. Tylko, że bym musiał już bardzo drogie głośniki 60cm lub większe kupić, szczególnie, jeśli chodzi o taką moc.
    bocian90
    Level 27  
    No to powiedz jakie masz dokładnie obudowy (jakie wymiary objetości jakie otwory na głośniki) Pozdrawiam!

Dodano po 5 [minuty]:

Sredniotonowy: http://editweb.iglou.com/eminence/eminence/pages/products02/speakers/alpha8mr.htm
    Wysokotonowy: http://www.dexon.pl/sklep/?d=produkt&id=825
    Aha i mam pytanie,z twojej wypowiedzi można wnioskować że chcesz dać na każdy głośnik osobny wzacniacz?
    Pozdrawiam!
    DJ Max
    Level 30  
    Obudowy wielkości prawie jak Eltron 100. Wymiary zewnętrzne 100 x 50 x 30cm, czyli 150 litrów brutto. Wykonane z płyty grubości 22mm, wzmacniane listwami nad i pod basowym (bass reflex). Od dołu: dwa tunele BR obok siebie, nad nimi 38cm woofer a nad nim średniak 20cm i sopran 14x14cm. Oczywiście to tylko otwory. Jedyne co mam to terminale i wytłumienie (wełna mineralna, popularna watolina) ale myślę nad zmianą wytłumienia na coś lepszego.

edit------
    tak, chcę każdy głośnik zasilić osobno. zastanawiam się czy średni i wysoki nie połączyć razem?

Dodano po 4 [minuty]:

Średni - w porządku.

Sopran - "dopuszczalne obciążenie 12 W RMS", tam będzie minimum 25W...
    toadi
    Level 36  
    Mozesz sredni i wysoki polaczyc razem i podzielic pasmo pasywnie.

Z tymi pudmalni bedzie nizly problem wiekszosc glosników 15" rozsypie sie w obudowe 150L jak tylko przylorzysz wiecej mocy.

Ja bym olal te obudowy i zrobil w ukladzie 2 droznym przecierz wykonanie pudel nie jest drogie a to duzo lepiej wyjdzie niz pchanie glosników w pudlo posiadane.

A po jakiego gwinta chcesz urzywac w subach glosników 60cm chyba sa takie ze 2 estradowe m.in precision devices ale kosztuje z 5 tys /szt a natezenia dzwieku jakie uzyskasz beda porownywalne z glosnikiem 18" albo 2x15" wg mnie glosniki wieksze niz 18" to nieporozumienie chyba ze chodzi o uzyskanie najnizszych czest np do muzyki organowej albo w kinach
    bocian90
    Level 27  
    Witam!Aha i chcesz zrobić 10 takich kolumn? Niema sensu dawzć 3 wzmacniaczy.Jak juz to sie oddziela doły od góry i cięcie ok.200hz..Ja bym zrobił Osobno suba a z tych kolumn co masz szerokopasmówki! Pozdrawiam!

Dodano po 1 [minuty]:

Znowu sie zgraliśmy hehe :wink:
    DJ Max
    Level 30  
    jak to rozsypie sie?? mam takie pudla gdyz w PE byl wlasnie taki projekt na beymach, z tym że były pudła po eltronach 100
    bocian90
    Level 27  
    Rozsypią sie poniewarz stracą na wytrzymałości mocowej w tak dużej obudowie :(
    diyManiek
    Level 29  
    Chodzi o wytrzymałosc mocowa, mało który glosnik w paczce 150l ciagnie w uzytecznym pasmie pelna moca RMS.
    Proponuje równiez uklad 2drozny z driverem minimum 1`` i zastosowanie głosników w satelitach typowo mid-basowych np. B&C 12PH32, beyma 12MI100 lub kappa12. Jednak odnosnie Eminence radze uwazac podaja zawyzona moc pisza, ze standard AES, a w serii Alpha - 15`` pali sie przy 100W - firma podaje 200W !!!! przegiecie.

Satelity te podeprzesz z czasem subwooferami na 18`` i bedzie porzadny sprzet.
    toadi
    Level 36  
    E ja wiem czy zawyzaja moje gammy dostwaly po 250W przez kilka godzin grania na pelnej mocy z lekkimi przesterami i nic im nie jest co prawda alpha ma ceweczke malutka tylko 1" ale tez nie wydaje mi sie zeby miala sie upalic bo elektrycnzie glosniki sa wytrzymale tylko moze sie okazac ze mechanicznie nie wyrobi.
    A eminence tak w ogole podaje wg normy starszej ktora jest bardziej ostra (test 8 godzin a norma wg ktorej podaje np beyma test 2 godziny i dlatego w beym,ie teraz np cm15t jak mial 200W ma 250)
    Łukasz_PolAudio
    Level 12  
    Drogi Panie toadi!

po co podrabiać nasze kolumny? Chyba najlepiej je po prostu kupić ażeby uniknąć niepotrzebnych problemów, zwłaszcza w przypadku zaznaczenia przez twórcę tematu iż cena nie gra roli.

Natomiast jeśli DjMax pragnie zbudować własne kolumny na bazie głośników EighteenSound oczywiście służymy pełną gama i wyborem.

Pozdrawiam.
    Łukasz.
    toadi
    Level 36  
    Witam

=> Łukasz_PolAudio

Wlasnie WY macie sprawdzone rozwiazania ale NAS najbardziej cieszy jak sie samemu cos fajnego zmontuje byc moze nie bedzie tak dopracowane jak fabryczne ale moze sie zdarzyc ze w wyniku dopieszczania konstrukcji wyjdzie cos lepszego :D.
    Wklasciwie jesli ma byc to sprzet prawdziwy pro to nie zabieralbym sie za robienie koncowek mocy samemu tylko kupil albo gotowe moduly fabryczne albo gotowe aktywne kolumny tak latwo cos sprzeprzyc przy budowie koncowki. A ps do wysokotnowego proponuje mocniejszy wzmacniacz z 50 W chociarz nawet na biednym TDA 7294
    DJ Max
    Level 30  
    Przecież wewnątrz one mają dużo mniej niż 150L.
    aca
    Level 30  
    ==>DJ Max czy Ty wogole masz pojecie w tej materii ?? Bez urazy, ale z tego co tu przeczytalem to za bardzo chyba nie !!! Piszesz ze cena glosnikow nie gra roli , a biezesz GDN 38/300 i budujesz kolumny 3-drozne i chcesz tym naglasniac 2000 osob. Masz jakies skrzynie i chcesz do tego wsadzic jakies glosniki z jakas blizej nie okreslona elektronika, ktora juz masz. I to ma byc profesjonalny sprzet ? Chcesz naglasniac wielkie bale bez subow ???
    Przepraszam ale cos tu nie pasuje.
    Pozdrowienia.
    DJ Max
    Level 30  
    Eeee?? W tej materii właśnie tak niezbyt, to pierwszy mój twór. No dobra a co ma wspólnego: cena, wybrany głośnik, ilość dróg w kolumnie? Ilość osób to MAKSIMUM, do których planowałem użyć 10 takich kolumn. Nie mam blizej nie określonej elektroniki a końcówki.
    Sluchaj ten Twoj post nie wnosi nic do tematu, naskakujesz zamiast moze sie podzielic wiedza. Po co? Co to zmieni? Co w temacie zmienia nawet moj post i po co go pisze? A no po to, zeby wyjasnic kilka szczegolow ktorych nie rozumiesz.
    Dalej... Na razie nie tworze subow, nie od razu, nie wszystko na raz. Jak wezme za duzo roboty na siebie to nie dam rady i bedzie jeszcze dluzej trwalo niz gdy zrobie po kolei.
    Klub w ktorym do tej pory grywalem (sala porownywalna) mial wlasnie 10 kolumn po 300W i 4 subbasy ale nie wnikalem jaka moc. Tylko ze te kolumny byly dwudrozne i tym sie tylko roznily od moich. No i wymiary skrzyni ale to inna sprawa...
    plik4
    Level 26  
    MOze by sie cos dobralo z PRECISION DEVICES ?? To raczej dobra firma. A cos napewno sie wybierze nie koniecznie 300W napewno wiecej ale to tylko beda wieksze cisnienia bo jak na 2000 osob to raczej potrzeba 2x 5KW albo wiecej.
    Jon-X
    Level 28  
    Nie ma jak być obiecującym młodym prezenterem muzycznym :)

Na 2000 osób nie brałbym się za motanie kolumn samemu. Nie wiem jakie masz warunki finansowe, z Twoich wypowiedzi wynikałoby że nie masz zbyt dużo lat. No ale jeśli masz kasę i inwestujesz, bo znalazłeś jelenia z klubem na 2000 osób, któremu grałeś już - tylko pogratulować. Szczerze szkoda byłoby mi dawać ci do ręki nagłośnienie w tym klubie. Trochę wiedzy o sprzęcie, który się eksploatuje, nie zaszkodzi. Jak można nie wiedzieć, na czym się pracuje ?

Na 2000 osób sprzęt bez subów to porażka. Szczególnie jeśli mają to być dyskoteki, wesela i studniówki to tam kij w oko. Jaki masz transport ? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57317614 - to byłoby w porządku, zawsze można więcej dorzucić. Tak jak kolega napisał - mniej więcej 5 kW na stronę git, te zestawy mógłbyć kupić dwa - ma to dość porządną efektywność - i wystawiać odpowiednią ilość paczek w zależności jaka wielka impreza. Nie znajdziesz nic lepszego w tej cenie. Jeśli chodzi o końce - sorry, ale nie masz szans zrobić w twoich warunkach niezawodnej końcówki mocy tego kalibru. Chyba że stałeś się naukowcem konstruktorem przez ten czas :) Wydaje mi się też że nie cenisz swojego czasu...

Pozdrawiam aca