Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

renault Laguna 2 PH2 2.0 Pb - Słabe wspomaganie przy szybkim kręceniu kierownicą

balcerowicz79 26 Sep 2016 15:20 3732 3
    balcerowicz79
    Level 16  
    Witam panowie i panie.
    Od niedawna stałem się posiadaczem samochodu Renault Laguna 2 2.0 benzyna 2005r. Zauważyłem własnie że na postoju gdy chce szybko kręcić kierownicą, to stawia ona większy opór. Gdy kręcę wolniej wspomaganie kierownicy działa ok. Podczas jazdy jest normalnie bez zbędnych oporów. Dodam że na zimnym silniku słychać, z pod maski wycie przez około 5 sekund które później cichnie, i wszystko cyka jak należy.
    Czy to się zbliża koniec pompy wspomagania, czy jakiś zawór się blokuje, czy cos takiego?
    Płynu mam na max, pasek osprzętu nowy, pompa sucha jak pieprz zero wycieków, nie ubywa płynu wspomagania, nie świeci się żadna kontrolka awarii, przy skręcie na maksa silnik lekko zwalnia i pompa chodzi trochę głośniej czyli chyba tak jak powinna.
    Pokręciłem parę razy, od oporu do oporu kierownicą celem ewentualnego odpowietrzenia układu, i nic to nie pomogło.
    HELP :cry:
    balcerowicz79
    Level 16  
    Dzis rano sprawdzalem czy na postoju przy 2000 obr/min cos sie zmieni, niestety żadnej poprawy.
    tabul
    Level 12  
    Najlepiej jakbyś podjechał do kogoś i manometr wpiął w układ i sprawdził ciśnienie, ale najprawdopodobniej pompa nie daje rady.
    balcerowicz79
    Level 16  
    Chyba kolego masz rację bo przed chwilą przy gazowałem na około 3000 obr/min na postoju i kierownica wyraźnie się lżej obraca , wcześniej tego nie zauważyłem bo nie przekraczałem 2 tys/obr. Czyli używka lub nowa pompa...