Witam. Chciałbym zaprezentować swoją nową konstrukcję, zbudowaną z tą myślą by uzyskać wysoce efektywne, zbliżone do estradowego brzmienie. Powyższą decyzję motywuję tym, że rolę sekcji niskotonowej pełni opisywany przeze mnie kiedyś subwoofer "Fane Scoop". Subwoofer ten nie pasował mi dźwiękowo do zbudowanych przeze mnie kolumn pracujących w konfiguracji OB (open baffle) - połączenie było dość absurdalne nie tylko ze względu na charakter brzmienia jak i efektywność obu podsystemów.
1. Opis konstrukcji
Wykonane przeze mnie obudowy to 42 litrowe BR zestrojone na 60Hz. Jeśli chodzi o głośniki to zdecydowałem się na 12PLB76 firmy B&C oraz STX D1000-TI (które posiadałem). 12PLB76 w odróżnieniu od innych głośników tego producenta świetnie (moim zdaniem) nadaje się na budowę nadstawek chociażby ze względu na gładką charakterystykę częstotliwościową oraz małą masę układu drgającego.
2. Etap budowy
Jeśli chodzi o projekt obudów - jest to projekt ze strony B&C dedykowany pod wybrany przeze mnie głośnik 12PLB76 - obudowa 42 l, strojona na 60Hz. Obudowy wykonałem z MDF gdyż z założenia paczki grają i będą grały u mnie w domu. MDF jest korzystny akustycznie. Kwestia ciężaru zestawu jest dla mnie zupełnie nie istotna (ok. 27kg jedna kolumna). Ponadto MDF jest mi bardzo dobrze znany i umiem na nim pracować. Obudowy zostały przeze mnie skręcone oraz sklejone przy pomocy kleju "Pattex". Otwory po wkrętach zostały przeze mnie zakołkowane - kołkowanie polega na wbiciu w miejsca otworów po wkrętach kołków na klej, następnie ścięcia ich na równo z płytą i na koniec szlifowanie papierem ściernym. Powiem krótko - końcowy efekt jest perfekcyjny a nakład pracy znikomy.

Wszystkie łączenia płyt zostały przeze mnie wygładzone (papier ścierny gradacji 200). Obudowy zostały przeze mnie pomalowane przy pomocy farby akrylowej do drewna. (Jedna warstwa podkładu + papier gradacji 1000 do gładzi oraz 3 warstwy farby + papier gradacji 600). Chcę podkreślić, że prace wykończeniowe były typową wielogodzinną ślusarką wykonaną przy użyciu narzędzi prostych. Efekt wizualny mnie i żonę zadowala.

3. Wrażenia odsłuchowe, "zwrotnica"
Zwrotnicy jako takiej brak - nie wykonałem jej nie względu na brak wiedzy, brak aparatury pomiarowej czy chęci (w mniejszym/większym stopniu wszystko posiadam). Zwrotnica jest w formie kondensatora 2uF włączonego szeregowo z driverem - niskotonowy gra pełnym pasmem (strojone oczywiście na słuch wedle moich preferencji). Wykonałem w swoim życiu naprawdę wiele paczek i w moim odczuciu najlepiej grające kolumny to te najbardziej minimalistyczne. Sam odsłuch wypada moim zdaniem korzystnie (po około 2 tyg. słuchania dzień w dzień niskotonowe dotarły się i znikły wyostrzenia w obrębie tonów średnich oraz pojawił się bas). Kolumny grają dość ostro a w połączeniu z w.w subwooferem tworzą miażdżące połączenie.
Odsłuch. CD.
Koncerty, płyty live wypadają moim zdaniem kapitalnie - nie słyszałem audiofilskiego koncertu... Muzyka dyskotekowa brzmi tak jak powinna - szybko i do tańca

4. Podsumowanie
Kosztorys:
12PLB76 szt. 2 - 1200zł
obudowy - 200zł (MDF, podkład, farba, papier ścierny)
D1000-Ti szt. 2 + Horny (o ile pamiętam, a było to kilka lat temu około 300zł)
zaciski głośnikowe - wykonałem sam z mosiądzu w formie śrub m10 z dużymi mosiężnymi nakrętkami.
Słucham wyłącznie muzyki live, koncerty, jazz i z takim założeniem wykonałem w.w kolumny. Nie lubię audiofilskiego bełkotu oraz podejścia do muzyki, które moim zdaniem jest karykaturalne - sztuka dla sztuki. Zależało mi by dźwięk był dosadny i ekspresyjny ale nie wulgarny.

W załączniku dorzucam projekt w ACAD oraz symulację obudów w Bass Box Pro.
Życzę miłej lektury

Cool? Ranking DIY