Balu wrote: Kolego, ja powiem z mojego doświadczenia,
wymieniłem kocioł 28 (słownie dwadzieścia osiem) KW na podajnik ślimakowy żeliwny 16 czy tam 17KW. (Ogniwo eko biecz).
Sterownik z wyliczeń spalania podaje średnią moc na poziomie <9KW.
Ten kocioł jest już na wyrost. Oczywiście CWU cały rok z podajnika.
Dokładnie tak jak piszesz kocioł podajnikowy dobiera się mniejszy od zasypowego bo jest w stanie generować pełną moc [a nawet więcej bo ma zwykle zapas min 20%] a zasypowiec moc maksymalną osiąga tylko po maksymalnym rozpaleniu się do czasu aż zacznie się kończyć zasyp.
O ile przy dolniaku możnaby tego dopilnować dosypując co pewien czas węgla o tyle przy górniaku to nie możliwe.
Co do Ogniwo 16 kW to w nim jest palnik jak w wersji 25 kW, czyli o mocy ponad 30 kW tylko ma mniej otworów napowietrzających więc zapas mocy masz ogromny.
Balu wrote: Ci co pisza kup zasypowy mają dużo czasu w życiu na grzebanie się w syfie...
Jak można coś takiego komuś doradzić?
Ja też tego nie rozumiem, lada moment mogą zakazać palenia w kotłach bezklasowych i będzie trzeba i tak kupić podajnikowy - jak to mówią chytry dwa razy traci.
Balu wrote: Odpowiedz Sobie sam na pytanie czy chce codziennie dokładać węgiel?
Dodam do tego sprawność kotła zasypowego niższą o kilkanaście - kilkadziesiąt % od podajnikowego, brudzenie komina [przy podajnikowym prawidłowo użytkowanym praktycznie w ogóle nie zabrudza się komin - wyczyściłem u siebie tylko raz po 3 latach użytkowania i było może pół wiaderka sadzy, od 5 lat nie czyszczę w ogóle].
Balu wrote: Ile chcę wydać na piec... (Moje ogniwo kosztuje ok. 7kzł, Lazar więcej, tej klasy jeszcze Defro można kupić w podobnym pieniądzu).
Jemu tam wystarczy podajnikowy 15 kW a taki z przyłączami 2" za 6600 zł porządnej marki można kupić.
Defro to masówka - mają kiepskie palniki - serwisowałem już dziesiątki takich.
Balu wrote: Ja piec mogę polecić z czystym sumieniem (sterownik ecoal to magia!, eth, dostęp przez www/telefon, powiadomienia smsowe/emaile o konczacym sie opale etc.)
Zobacz SPPv2 - tam jest znacznie lepszy algorytm spalania i wbudowany ciepłomierz, wystarczy podłączyć przetwornik przepływu.
Dodano po 5 [minuty]: wolffik wrote: http://allegro.pl/kociol-c-o-energo-met-15-kw-uniwersalny-piec-i5349050857.html#
Coś takiego ?
Jeśli nie masz pieniędzy na nowy z podajnikiem kup na OLX używany za podobne pieniądze do tego kopciucha - to będzie znacznie lepsza inwestycja.
To tak jakbyś kilka lat temu upierał się przy zakupie nowego garbusa z meksyku w cenie używanego Mercedesa - cena podobna a różnica w technologii i komforcie użytkowania ogromna.