Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowy piec c.o. jaki ? uzytkowanie zwykłego a z podajnikiem.

wolffik 29 Sep 2016 21:27 4758 42
Optex
    berga
    Level 18  
    Piszesz:
    wolffik wrote:
    Mój stary piec ma dokładnie taka zasadę działania :
    [/url]

a chcesz kupić całkiem coś innego, czyli coś uniwersalnego. A przecież sam wiesz, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego.
    Wydaje mi się drogi Wilczku, że:
    1)nie odróżniasz pieca od kotła,
    2)kotła dolnego spalania od kotła górnego spalania.
    Zastanów się nad tym, nim podejmiesz jakąkolwiek decyzję.
  • Optex
    Kotly i sruby
    Level 10  
    Balu wrote:
    Kolego, ja powiem z mojego doświadczenia,
    wymieniłem kocioł 28 (słownie dwadzieścia osiem) KW na podajnik ślimakowy żeliwny 16 czy tam 17KW. (Ogniwo eko biecz).
    Sterownik z wyliczeń spalania podaje średnią moc na poziomie <9KW.

Ten kocioł jest już na wyrost. Oczywiście CWU cały rok z podajnika.

Dokładnie tak jak piszesz kocioł podajnikowy dobiera się mniejszy od zasypowego bo jest w stanie generować pełną moc [a nawet więcej bo ma zwykle zapas min 20%] a zasypowiec moc maksymalną osiąga tylko po maksymalnym rozpaleniu się do czasu aż zacznie się kończyć zasyp.
    O ile przy dolniaku możnaby tego dopilnować dosypując co pewien czas węgla o tyle przy górniaku to nie możliwe.

Co do Ogniwo 16 kW to w nim jest palnik jak w wersji 25 kW, czyli o mocy ponad 30 kW tylko ma mniej otworów napowietrzających więc zapas mocy masz ogromny.

Balu wrote:
    Ci co pisza kup zasypowy mają dużo czasu w życiu na grzebanie się w syfie...
    Jak można coś takiego komuś doradzić?

Ja też tego nie rozumiem, lada moment mogą zakazać palenia w kotłach bezklasowych i będzie trzeba i tak kupić podajnikowy - jak to mówią chytry dwa razy traci.

Balu wrote:
    Odpowiedz Sobie sam na pytanie czy chce codziennie dokładać węgiel?

Dodam do tego sprawność kotła zasypowego niższą o kilkanaście - kilkadziesiąt % od podajnikowego, brudzenie komina [przy podajnikowym prawidłowo użytkowanym praktycznie w ogóle nie zabrudza się komin - wyczyściłem u siebie tylko raz po 3 latach użytkowania i było może pół wiaderka sadzy, od 5 lat nie czyszczę w ogóle].

Balu wrote:
    Ile chcę wydać na piec... (Moje ogniwo kosztuje ok. 7kzł, Lazar więcej, tej klasy jeszcze Defro można kupić w podobnym pieniądzu).

Jemu tam wystarczy podajnikowy 15 kW a taki z przyłączami 2" za 6600 zł porządnej marki można kupić.
    Defro to masówka - mają kiepskie palniki - serwisowałem już dziesiątki takich.

Balu wrote:
    Ja piec mogę polecić z czystym sumieniem (sterownik ecoal to magia!, eth, dostęp przez www/telefon, powiadomienia smsowe/emaile o konczacym sie opale etc.)

Zobacz SPPv2 - tam jest znacznie lepszy algorytm spalania i wbudowany ciepłomierz, wystarczy podłączyć przetwornik przepływu.

Dodano po 5 [minuty]:

wolffik wrote:
    http://allegro.pl/kociol-c-o-energo-met-15-kw-uniwersalny-piec-i5349050857.html#

Coś takiego ?

Jeśli nie masz pieniędzy na nowy z podajnikiem kup na OLX używany za podobne pieniądze do tego kopciucha - to będzie znacznie lepsza inwestycja.

To tak jakbyś kilka lat temu upierał się przy zakupie nowego garbusa z meksyku w cenie używanego Mercedesa - cena podobna a różnica w technologii i komforcie użytkowania ogromna.
    wolffik
    Level 16  
    Faktycznie piszą tam ze ten piec jest uniwersalny. mój błąd. Ale muszę przyznać ze gubię się w temacie.
    Pan marqqv pisze :
    Jaka moc pieca wybrać ? Z innych tematów wynika że około 15kW

Tak ale gdyby miał być z podajnikiem to trochę większy

Za to teraz dowiaduje się ze z podajnikiem ma być mniejszy niż zasypowy.
    wnoto
    Level 34  
    Ja bym dogadał się z sąsiadem i wziął z podajnikiem + liczniki ciepła. Ten wspomniany wcześniej biecz jest wart polecenia (znajomy ma i chwali).
    Kupując to wspólnie oszczedzacie sporo kasy i własnej pracy. O efektywności grzania nie wspominając (na sterowniku tych urządzeń widać że się duszą bo jest za mały odbiór ciepła przez 90% zimy).

W internecie sa dostępne wykresy z tych pieców - przeglądnij i wyciągnij wnioski.
    Dla Ciebie to nawet 10KW (mają taki) będzie za dużo.
  • Optex
    berga
    Level 18  
    wnoto wrote:
    Ja bym dogadał się z sąsiadem ...

Oj chłopie, mówisz jakbyś życia nie znał. Dogadaj się z Putinem, dogadaj się z Ukraińcami, Czechami; o Litwinach i Łukaszence nawet nie wspominam.
    Sono2020
    Level 20  
    Widzę że słabo odróżniasz kotły górnego spalania od dolnego a jak już chcesz zwykłego uniwersalnego śmieciucha to ku chociaż coś z tego:
    http://ranking.czysteogrzewanie.pl/kotly-zasypowe
    Najlepiej z oceną typu A bo kupisz coś o 500zł tańsze z marketu i będziesz miał problem.
    Tak jak kolega wcześniej pisał kocioł kupujesz na dekadę więc porządnie się nad tym zastanów bo "chytry dwa razy traci" :)
    A co do mocy to nie że w innych tematach piszą tylko oblicz sobie sam, link podałem wcześniej, bo widzę że szukasz pomocy i pytasz ale nie słuchasz się rad.
    wolffik
    Level 16  
    Panowie !. Bardzo dziękuję za zainteresowanie i pomoc w moim problemie. Sporo się dowiedziałem o piecach i mam już jakieś wiadomości w doborze nowego. Ale, niestety rozmowa zrobiła się taka jak bym czytał wszystkie inne posty przed napisaniem tego.
    Czytając post od początku dowiedziałem się że muszę kupić piec o mocy około 15kW a potem ze 10kW i tak będzie za dużo, że z podajnikiem dobiera się większy niż zasypowy a potem odwrotnie, ze mam się dogadać z sąsiadem, dowiedziałem się kto ile spala węgla, ze piec to nie kocioł ( jak bym miał w piwnicy piec kaflowy zainstalować ) itd.

Fakty:
    Biorę kocioł dolnego spalania ( jak stary) + miarownik ciągu
    Kocioł ma być prosty w obsłudze i czyszczeniu ( żona też musi umieć obsłużyć )
    Moc koło 15kW
    Musi musi ruszt z przodu
    W miarę grube wyjścia z góry i na dole po lewej stronie ( bez przeróbki i tak się nie obejdzie)
    Sterownik i pompa zostaje stara.
    Jedyne o co was jeszcze proszę to o podanie kilku modeli pieców oczywiście w dobrej cenie.
    W mojej okolicy jest hurtownia basco w Bieruniu oraz do wieprza mam 50 km

Dziękuje za zainteresowanie tematem.
    Sono2020
    Level 20  
    Więc dalej wałkujemy to samo bo ty nie słuchasz żadnych rad.
    Obliczeń nie zrobiłeś dalej dobierasz na tzw pałę.
    Dobrze że nie masz z polecenia jakiegoś instalatora np jakiejś 25kW żebyś nie zamarzł w DUŻE mrozy, a u nas czasem się zdarzają pamiętasz jak zamarzł kiedyś Bałtyk i można było saniami się dostać na drugi brzeg ?
    A więc jeżeli dolniak to np
    MPM-DS 14kW za około 3300zł (+przesyłka)
    Jeżeli górniak to np:
    SETLANS AIR 15kW za około 2700zł (powinieneś znaleźć gdzieś w sklepach w swojej okolicy)

Co do "Musi musi ruszt z przodu" to już nie kumam pewnie Ci chodzi o wyczystkę a to świadczy o tym że dalej nic nie kumasz.

Chyba że upierasz się przy tym co miałeś a to ja np nie wiem co to za wynalazek i czy jest jeszcze produkowany.
    marqqv
    Level 32  
    Ja swoje napisałem, ale może napisz, na jaki Cię stać, do jakiej kwoty, bo może ten z podajnikiem jest poza zasięgiem. Więc nasze porady dotyczące pieca z podajnikiem mijają się z celem, bo po prostu nie szukasz takiego modelu, więc daremne nasze namawianie na to, co dobre i przyszłościowe w tej kategorii.
    wolffik
    Level 16  
    Tak chodzi mi o wyczystkę. Musi być z przodu wiec ten MPM-DS 14kW nie podejdzie mi.
    wnoto
    Level 34  
    berga wrote:
    wnoto wrote:
    Ja bym dogadał się z sąsiadem ...

Oj chłopie, mówisz jakbyś życia nie znał. Dogadaj się z Putinem, dogadaj się z Ukraińcami, Czechami; o Litwinach i Łukaszence nawet nie wspominam.

wystarczy wprowadzić zakaz kilku pieców w jednym domu przy modernizacji.
    Te 2 kominy dają 3x więcej niedopalonych pyłów niz jeden wiekszy/lepszy kocioł z podajnikiem dla 2 rodzin. O ilości zaoszczędzonych godzin przy czyszczeniu i dorzucaniu nie wspomnę.
    A może warto to policzyć ile godzin pracy wymaga taki kocioł bez podajnika przez 15 lat jego trwałości ?
    wolffik
    Level 16  
    Piec zamówiony Zgoda Wieprz KSGW 15kW. Temat zamykam. Dziękuję za pomoc.
    Ps. sąsiad grzeje gazem.