Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Electrolux EWT1062TEW - nie uruchamia się, nie świecą diody

merkawa29 28 Wrz 2016 19:02 3660 5
  • #1 28 Wrz 2016 19:02
    merkawa29
    Poziom 9  

    Witam po 3 latach przestała działać pralka ELECTROLUX EWT 1062 TEW (PNC: 913101379/01)

    Electrolux EWT1062TEW - nie uruchamia się, nie świecą diody

    - przy próbie wybrania konkretnego programu słychać pojedynczy pisk, a na panelu sterowania żadna dioda się nie świeci - pralka nie reaguje.
    Rozebrałem obudowę panelu sterowania

    Electrolux EWT1062TEW - nie uruchamia się, nie świecą diody

    i zmierzyłem napięcia na wejściu na moduł sterowania - 13V i 8V.
    Zrobiłem też zdjęcia wybieraka programu z naklejką znamionową

    Electrolux EWT1062TEW - nie uruchamia się, nie świecą diody Electrolux EWT1062TEW - nie uruchamia się, nie świecą diody

    i samej płytki modułu sterowania z naklejką znamionową.

    Electrolux EWT1062TEW - nie uruchamia się, nie świecą diody Electrolux EWT1062TEW - nie uruchamia się, nie świecą diody





    Po przeczytaniu postu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3164581.html
    i zastosowaniu do wskazówek podjąłem próbę wejścia w tryb serwisowy.
    Panel po przełączeniu wybieraka (pokrętła) na pozycje 1 (bawełniane) i wciśnięciu i przytrzymaniu przez 5 sekund
    obu przycisków "start/pauza" oraz "dodatkowe płukanie" nadal pozostał (martwy) bez odzewu
    - żadnej reakcji świetlnej ze strony diod. Czyli mogę zapomnieć o wyświetleniu i odczytaniu kodu błędu/błędów.
    Jedyną reakcją jaką zaobserwowałem jest pojedynczy pisk, jak się naciśnie któryś z przycisków funkcyjnych i ... to tyle.

    Idąc dalej podpiąłem pralkę do zasilania 230V i postanowiłem zobaczyć jak zachowa się panel sterowania po odpięciu
    wybieraka programów i jakież było moje zdziwienie, jak się okazało że po podaniu zasilania panel "zaskoczył" i zaświeciły
    się diody jak na zdjęciu poniżej:
    - temperatura 60 st.,
    - wirowanie 1000 obr/min,
    oraz
    - wskaźnik zakończenia cyklu,
    - wskaźnik blokady funkcji uruchomienia.

    Electrolux EWT1062TEW - nie uruchamia się, nie świecą diody

    Odłączyłem pralkę od zasilania 230V i wpiąłem znowu wstążkę płytki sterowania do wybieraka, podpiąłem pralkę do zasilania 230V
    i przełączyłem wybierak na bawełniane, a ... tym razem na panelu zaświeciły się diody jak na zdjęciu poniżej:
    - temperatura 30 st.,
    - wirowanie 1000 obr/min,
    oraz
    - wskaźnik zakończenia cyklu,
    - wskaźnik blokady funkcji uruchomienia.

    Electrolux EWT1062TEW - nie uruchamia się, nie świecą diody

    Nadal jednak nie ma reakcji na próbę uruchomienia trybu serwisowego :(
    (pole "start/pauza" jest martwe)

    Po odłączeniu zasilania pralki i ponownym włączeniu z podpiętym wybierakiem i próbie uruchomienia programu znowu nic, panel martwy ... :(

    Co może być uszkodzone - płytka modułu sterowania - czy nastawnik programów prania?
    Co mogę jeszcze sprawdzić w celu zdiagnozowania przyczyny usterki?
    Bardzo proszę o pomoc

    0 5
  • #3 29 Wrz 2016 07:46
    merkawa29
    Poziom 9  

    W weekend otworzę pralkę i sprawdzę. Zastanawiam się tylko czy w przypadku przebicia do obudowy - przewodu ochronnego
    nie powinien zadziałać wyłącznik różnicowo-prądowy, bo u mnie go nie "wybija"?

    A ... nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie, ale ostatnio kolejne już pranie wyjęte z pralki miało ślady
    niewypłukanego proszku
    ... czyli pralka mogła prać w zimnej wodzie (proszek się nie mógł dostatecznie rozpuścić
    i zostawały "grudki" na ubraniach), bo grzałka uległa uszkodzeniu (lub "padła") już wcześniej - co w ostateczności doprowadziło
    do j.w. - całkowitego jej unieruchomienia.

    0
  • #4 29 Wrz 2016 23:14
    merkawa29
    Poziom 9  

    Rozebrałem pralkę - i tak najpierw spróbowałem włączyć pralkę po odłączeniu od grzałki przewodu ochronnego,
    a następnie po całkowitym odłączeniu grzałki:
    w każdym z przypadków żadnej odpowiedzi z panelu (żadne diody nie świecą) tylko słychać piknięcie po przełączeniu
    z "O" na program "bawełniane" i na tym się kończy odpowiedź pralki.
    Następnie sprawdziłem grzałkę miernikiem - ma 28Ω na stykach roboczych. Test ciągłości nie wykazał przebicia do masy
    - oporność pomiędzy stykami a masą (obudowa) rzędu kilku MΩ.
    Sprawdziłem również przewody doprowadzające zasilanie z modułu wykonawczego do grzałki na ciągłość
    - są sprawne i nie mają przebicia do masy.

    Instalacja elektryczna 3 x 2,5mm² Cu, ma 3 lata.
    Gniazdo sieciowe jest sprawne - pełne 230V.
    Faza na lewym przewodzie, bolec u góry.
    Włącznik różnicowo-prądowy na obwodzie łazienkowym sprawny.
    Na obudowę panelu sterowania pralki nic się nie wylało. Płytka modułu sterowania po zdjęciu panelu sterowania była sucha, bez śladów zacieków, upaleń itp.
    Pod pralką sucho, pompa wody sucha, moduł wykonawczy suchy.
    Przejście na przewodach pomiędzy modułem sterowania i wykonawczym jest.
    Przewód zasilania pralki - sprawny - bez uszkodzeń.

    Powraca pytanie czy wybierak programów może powodować zwarcie na module
    sterującym skoro po jego odpięciu moduł sterowania zgłosił się jak w pierwszym moim poście (świecą się diody)?
    Bardzo proszę o sugestie, co mam ewentualnie jeszcze sprawdzić?

    0
  • #5 01 Paź 2016 01:21
    peter falk
    Specjalista AGD

    Wylutuj impulsator rozłóż i przeczyść go złóż do kupy - powinno pomóc :)

    0
  • #6 01 Paź 2016 16:54
    merkawa29
    Poziom 9  

    @ peter falk
    1. Zanim przeczytałem Twoją podpowiedź sprawdziłem jeszcze
    - elektrozawory - oba mają po ok. 28kΩ
    - pompkę - 230Ω
    - silnik - odpowiednio zaciski
    7-6: 183Ω,
    4-3: 2,9Ω,
    5-2: 2,3Ω
    - grzałka ~28Ω i brak zwarcia do masy (pomiar zwykłym miernikiem cyfrowym marki APPA)

    2. Następnie po załączeniu pralki do zasilania i ustawieniu wybieraka na
    bawełniane sprawdziłem czy podane jest napięcie na wtyczce do blokady zamka
    pokrywy - miernik podał odpowiednio pomiędzy:
    2-3: 58mV
    1-3: 3V
    1-2: 75mV

    3. Po odłączeniu pralki i ponownym włączeniu i wybraniu programu
    bawełniane - pralka "ożyła" blokując zamek klapy, obracając parę razy bębnem
    i włączając odpompowanie wody, po czym zamarła z powrotem na amen.

    Nie wiem czy to może być ważne, ale ...
    po lekturze innych postów - wracając do sprawy ewentualnego przebicia
    na grzałce, którą sprawdzałem - ale tylko omomierzem a nie induktorem 500V
    włączyłem pralkę do zasilania i przełączyłem pralkę na program odwirowania
    i usłyszałem 3 razy sygnał akustyczny "piii".

    I teraz mam dylemat czy dobierać się w takiej sytuacji jak sugeruje "peter falk"
    do impulsatora (nie wiem czy przypadkiem tam nie ma pr.tachom) czy problem może
    nadal leżeć w grzałce lub blokadzie klapy czy ewentualnie uszkodzonym panelu sterowania.

    ------------------

    Po dokładnym obejrzeniu elementów i sprawdzeniu - jak się okazało
    był do wymiany na płytce modułu sterowania:
    1. Rezystor rozruchowy 47Ω/2W;
    2. Stabilizator LNK364GN.
    Po wymianie powyższych elementów górny panel sterowania ożył.
    Zaświeciły się na pomarańczowo diody na wyświetlaczu:
    Brak grzania (pranie bez podgrzewania)
    Brak wirowania (pranie bez wirowania)
    Klucz - blokada klapy
    Strzałka ->/
    Dioda Start/Pauza
    Ale dalsze próby wybrania programu lub ustawień poza "pikaniem"
    podczas naciskania przycisków wyboru nie powodują żadnej reakcji ze strony pralki.

    Czy może być to związane np. ze skasowaniem oprogramowania (wsadu) z procesora?
    Może komuś nasuwają się jakieś sugestie?
    Czy mam jeszcze raz sprawdzić grzałkę, tym razem na upływność -> megaomomierzem wysokonapięciowym?


    Czy ktoś z Państwa może polecić jakiegoś dobrego elektronika
    od pralek Electrolux'a w RADOMIU,
    który by miał np. stanowisko testowe ze sztucznymi obciążeniami,
    na którym można by było sprawdzić mój moduł wykonawczy?

    0