Witam po 3 latach przestała działać pralka ELECTROLUX EWT 1062 TEW (PNC: 913101379/01)
- przy próbie wybrania konkretnego programu słychać pojedynczy pisk, a na panelu sterowania żadna dioda się nie świeci - pralka nie reaguje.
Rozebrałem obudowę panelu sterowania
i zmierzyłem napięcia na wejściu na moduł sterowania - 13V i 8V.
Zrobiłem też zdjęcia wybieraka programu z naklejką znamionową
i samej płytki modułu sterowania z naklejką znamionową.
Po przeczytaniu postu:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3164581.html
i zastosowaniu do wskazówek podjąłem próbę wejścia w tryb serwisowy.
Panel po przełączeniu wybieraka (pokrętła) na pozycje 1 (bawełniane) i wciśnięciu i przytrzymaniu przez 5 sekund
obu przycisków "start/pauza" oraz "dodatkowe płukanie" nadal pozostał (martwy) bez odzewu
- żadnej reakcji świetlnej ze strony diod. Czyli mogę zapomnieć o wyświetleniu i odczytaniu kodu błędu/błędów.
Jedyną reakcją jaką zaobserwowałem jest pojedynczy pisk, jak się naciśnie któryś z przycisków funkcyjnych i ... to tyle.
Idąc dalej podpiąłem pralkę do zasilania 230V i postanowiłem zobaczyć jak zachowa się panel sterowania po odpięciu
wybieraka programów i jakież było moje zdziwienie, jak się okazało że po podaniu zasilania panel "zaskoczył" i zaświeciły
się diody jak na zdjęciu poniżej:
- temperatura 60 st.,
- wirowanie 1000 obr/min,
oraz
- wskaźnik zakończenia cyklu,
- wskaźnik blokady funkcji uruchomienia.
Odłączyłem pralkę od zasilania 230V i wpiąłem znowu wstążkę płytki sterowania do wybieraka, podpiąłem pralkę do zasilania 230V
i przełączyłem wybierak na bawełniane, a ... tym razem na panelu zaświeciły się diody jak na zdjęciu poniżej:
- temperatura 30 st.,
oraz
Nadal jednak nie ma reakcji na próbę uruchomienia trybu serwisowego
(pole "start/pauza" jest martwe)
Po odłączeniu zasilania pralki i ponownym włączeniu z podpiętym wybierakiem i próbie uruchomienia programu znowu nic, panel martwy ...
Co może być uszkodzone - płytka modułu sterowania - czy nastawnik programów prania?
Co mogę jeszcze sprawdzić w celu zdiagnozowania przyczyny usterki?
Bardzo proszę o pomoc

- przy próbie wybrania konkretnego programu słychać pojedynczy pisk, a na panelu sterowania żadna dioda się nie świeci - pralka nie reaguje.
Rozebrałem obudowę panelu sterowania

i zmierzyłem napięcia na wejściu na moduł sterowania - 13V i 8V.
Zrobiłem też zdjęcia wybieraka programu z naklejką znamionową

i samej płytki modułu sterowania z naklejką znamionową.

Po przeczytaniu postu:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3164581.html
i zastosowaniu do wskazówek podjąłem próbę wejścia w tryb serwisowy.
Panel po przełączeniu wybieraka (pokrętła) na pozycje 1 (bawełniane) i wciśnięciu i przytrzymaniu przez 5 sekund
obu przycisków "start/pauza" oraz "dodatkowe płukanie" nadal pozostał (martwy) bez odzewu
- żadnej reakcji świetlnej ze strony diod. Czyli mogę zapomnieć o wyświetleniu i odczytaniu kodu błędu/błędów.
Jedyną reakcją jaką zaobserwowałem jest pojedynczy pisk, jak się naciśnie któryś z przycisków funkcyjnych i ... to tyle.
Idąc dalej podpiąłem pralkę do zasilania 230V i postanowiłem zobaczyć jak zachowa się panel sterowania po odpięciu
wybieraka programów i jakież było moje zdziwienie, jak się okazało że po podaniu zasilania panel "zaskoczył" i zaświeciły
się diody jak na zdjęciu poniżej:
- temperatura 60 st.,
oraz

Odłączyłem pralkę od zasilania 230V i wpiąłem znowu wstążkę płytki sterowania do wybieraka, podpiąłem pralkę do zasilania 230V
i przełączyłem wybierak na bawełniane, a ... tym razem na panelu zaświeciły się diody jak na zdjęciu poniżej:
- temperatura 30 st.,
oraz

Nadal jednak nie ma reakcji na próbę uruchomienia trybu serwisowego

(pole "start/pauza" jest martwe)
Po odłączeniu zasilania pralki i ponownym włączeniu z podpiętym wybierakiem i próbie uruchomienia programu znowu nic, panel martwy ...

Co może być uszkodzone - płytka modułu sterowania - czy nastawnik programów prania?
Co mogę jeszcze sprawdzić w celu zdiagnozowania przyczyny usterki?
Bardzo proszę o pomoc