Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zawór dogrzewania powrotu kotła

jarcecz 29 Sep 2016 09:10 5757 9
Buderus
    jarcecz
    Level 17  
    Witam, Chcę zamontować zawór mieszający podnoszący temperaturę powrotu kotła. ( instalacja w domku 1 rodzinnym , kocioł 20 kW).
    Zastanawiam się nad wyborem jednego z dwóch:
    ESBE VTC312 1'GZ 45
    lub
    Zawór trójdrogowy mieszający 1" TSV3 55°C REGULUS

który polecacie?
  • Buderus
    torus
    Level 15  
    Na zaworach trójdrożnych trzeba zamontować dodatkową pompę. Lepiej założyć zawór czterodrożny. No chyba że masz sprzęgło lub bufor.
  • Buderus
    jarcecz
    Level 17  
    w układzie mam pompę na powrocie - przed kotłem
    torus
    Level 15  
    Żeby ta instalacja działała poprawnie z zaworem temperaturowym musi być wykonana tak:
    lub tak:
    A więc dwie pompy do c.o.
    Przy tym schemacie natomiast wystarczy jedna:
    Kotly i sruby
    Level 10  
    torus wrote:
    Żeby ta instalacja działała poprawnie z zaworem temperaturowym musi być wykonana tak:

Wymiennik płytowy i pompa za nim z tego schematu nie są potrzebne.

Zamiast zaworu 3d zwykły trójnik a przed nim pomiędzy zasilaniem a powrotem zwykły zawór kulowy do regulacji przepływu, żeby tylko część popłynęła tym obejściem i będzie to tzw. spinka - tania i skuteczna.

Jeśli ma się samo regulować to zamiast kulowego wystarczy dać termostatyczny z czujnikiem, który przyczepi się do rury na powrocie kotła, nastawiamy na nim temperaturę i będzie się samo regulowało.
    jarcecz
    Level 17  
    Koledzy dziękuję za podpowiedzi odnośnie montażu. Układ jest jak na rys.

ale sedno sprawy do był wybór jednego z przedstawionych zaworów lub propozycja innego działającego w ten sam sposób. sterowanie ręczne odpada.
    torus
    Level 15  
    Kol Kotly i sruby -na przedstawionym schemacie:

nie ma wymiennika płytowego tylko sprzęgło hydrauliczne.

Kotly i sruby wrote:
    Jeśli ma się samo regulować to zamiast kulowego wystarczy dać termostatyczny z czujnikiem, który przyczepi się do rury na powrocie kotła, nastawiamy na nim temperaturę i będzie się samo regulowało.

Tylko czy w takim rozwiązaniu wszystkie grzejniki będą ciepłe?
    jarcecz
    Level 17  
    Witam ponownie
    Zakupiłem ostatecznie zawór ESBE VTC312 1'GZ 45
    i chciałbym podzielić się z wami moimi obserwacjami.
    1. schemat instalacji (w układzie dodatkowo znajdują się oczywiście zawory odcinające i zwrotne, a także 3 drogowy - jest jeszcze kocioł gazowy) Zawór dogrzewania powrotu kotła

2. Warunek zadziałania pomp. ustawiony na sterowniku kominkowym- pompa kominka temp. zał. 62C(wył -5C) pompa wymiennika 63
    3. Zastosowanie zaworu dogrzewania spływu umieszczonego po stronie wtórnej wymiennika spowodowało:
    - podniesienie temp. w układzie grzewczym
    - zmniejszenie częstotliwości ładowania kominka - wydłużenie procesu spalania poprzez zmniejszenie tempa spalania ( mniejsze zapotrzebowanie na ciepło - ograniczenie dawki powietrza)
    - bardziej stabilna praca pomp. mniejsza częstotliwość załączeń i wyłączeń pomp
    * wada układu dłuższy czas nagrzewania układu o około 25 minut od rozpalenia.

W moim przypadku uzyskałem oczekiwany efekt ( kaloryfery wszystkie dogrzane podłogówki działają - dom 220m2 w tym 3 podłogówki i 12 kaloryferów, kominek 19kW (max 24kW)
    torus
    Level 15  
    Pytanie do kolegi jarcecz.
    Po rozpaleniu w kominku.
    Czy wszystkie grzejniki grzeją równomiernie czy być może pierwsze grzeją np. te na górze, a później na dole i jaki jest czas aby grzały wszystkie.
    Jak grzeją grzejniki - tylko do połowy czy w całości (nie wiem czy masz termostaty).
    jarcecz
    Level 17  
    mogę tylko porównać do stanu przed założeniem zaworu, kominek eksploatowany będzie teraz 3 sezon. czas nagrzewania się kaloryferów od uruchomienia się pompy to około 20-30 minut wszystkie mniej więcej w tym samym czasie, mam termostaty na nich więc trudno określić stopień dogrzania, niemniej wcześniej niektóre było ciężko rozgrzać, teraz są ciepłe całe.