Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przetwornica napiecia stałego z 12V na 6V jak zrobic

ShEvU_elektro 09 Jul 2005 14:21 4223 6
    ShEvU_elektro
    Level 25  
    witam potrzebuje zrobic jakis regulatorek napiecia albo przetwornice z 12V na 6V lub w ostatecznosci na 9V. Potrzebuje to do takiego malego motorka dla dzieci, tam są silniki 6V a ja mam akumulator 12V. prosze o pomoc
    carol
    Level 13  
    to się nazywa "dzielnik napięcia" zrobisz to najprościej na trzech rezystorach

poszukaj na elektrodzie są przykłady
    zorbek
    Level 31  
    carol wrote:
    to się nazywa "dzielnik napięcia" zrobisz to najprościej na trzech rezystorach

Ciekawe jakiej mocy maja być te rezystorki:)) sic

Proponuje zrobic zwykły zasilacz liniowy na LM7806 podciagniety np 2szt 2N3055.

Widziałem takie "niby przetwornice" do tirów robione sa na LM7815 wymieniasz LM na odpowiedni dla ciebie i masz gotowy układ:))
    carol
    Level 13  
    przyznaje zorbkowi rację

sorki źle zrozumiałem motorek ;)
    BogdanS
    Level 20  
    Jaki prąd pobierają silniki? Prawdopodobnie więcej niż 1A. Jeżeli tak to rozwiązanie z LM7806 i 2N3055 odradzam. Dużo mocy zamienisz na ciepło. Zdecydowenie polecam stabilizatory imp. np. LM2576T do 3A.
    czarek18
    Level 25  
    Witam .Jaki jest pobór prądu.Największą sprawność będzie miała przetwornica DC-DC.Można ją zrobić na SG3525 do tego tranzystory IRFZ44, trafo od zasilacza komputerowego i pare elementów.Przetwornica na transformatoże od zasilacza będzie miała moc do 300W.
    -RoMan-
    Level 42  
    ShEvU_elektro wrote:
    witam potrzebuje zrobic jakis regulatorek napiecia albo przetwornice z 12V na 6V lub w ostatecznosci na 9V. Potrzebuje to do takiego malego motorka dla dzieci, tam są silniki 6V a ja mam akumulator 12V. prosze o pomoc

Przykro mi ale taniej wyjdzie kupić na Alledrogo akumulatorek 6V. Koszt budowy przetwornicy będzie po prostu wyższy niż cena akumulatorka.

RoMan