Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba Satellite L300 - nowy system XP, Realtek WiFi "sieć poza zasięgiem&

młody641 30 Sep 2016 18:31 1326 7
Wago
    młody641
    Level 4  
    Witam
    Dostałem do naprawy laptopa Toshibę L300. Laptop był po czyszczeniu antywirusem i wyświetlał komunikat "Brak zainstalowanego warstwy bezprzewodowej TCP/IP". Moim zdaniem była to sprawka czyszczenia antywirusa.

Wymieniłem dysk twardy, wgrałem ponownie od zera Windows XP, dograłem sterowniki. Lecz teraz zamiast łączyć się z WiFi i wyświetlać pola na hasło po kliknięciu połącz pojawia się komunikat "System Windows nie może połączyć się z wybraną siecią. Sieć może być poza zasięgiem...". Sieć nie jest poza zasięgiem, gdyż inne komputery widzą ją i łączą się normalnie.

KARTA SIECIOWA to Realtek

Mam pytanie jak zaradzić temu problemowi?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
  • Wago
    Pedros050
    Level 43  
    A karta WIFI jest włączona?
  • Wago
    młody641
    Level 4  
    Witam
    Karta jest włączona tylko nie łączy z moją siecią jako jedyna. Połączenie przez kabel internetowy jest tylko wifi nie ma.

Pozdrawiam
    Pedros050
    Level 43  
    Złe ustawienia karty WIFI.
    młody641
    Level 4  
    Próbuję sprawdzić ustawienia ale nie wiem gdzie. Może ktoś na forum wie gdzie jak wejść w ustawienia karty Realtek. Szukam od kilku minut i nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam
    Pedros050
    Level 43  
    W menedżerze urządzeń poszukaj karty WIFI Realtek kliknij na nią i tam masz ustawienia tej karty.

Dodano po 10 [minuty]:

Toshiba Satellite L300 - nowy system XP, Realtek WiFi "sieć poza zasięgiem&
    młody641
    Level 4  
    Chyba wina nie stoi po stronie komputera. Dla pewności połączyłem telefon jako router wifi z komputerem i okazało się że działa karta i łączy z internetem.

Czyli jednak wina moim zdaniem tkwi w routerze.

Jak zlikwiduje usterkę to napiszę na forum odpowiedź.

Pozdrawiam

EDIT
    Witam
    Sprawdziłem dziś router wifi i okazało się że działa. Dla upewnienia się próbowalem sparować komputer z innym wifi lecz również jest napisane (brak połączenia z internetem). Ustawienia karty również patrzylem i wszystko jest włączone i ustawione lecz wifi w kompie nie łapie.
    Mam pyatnie. Czy miał ktoś może taki problem i wie jak go usunąć? Czy to wina karty sieciowej? (Przypominam że połączenie na kablu internetowym jest jedynie na karcie wifi nie ma)

Pozdrawiam

Scaliłem. RADU23
    młody641
    Level 4  
    Witam
    Usterkę rozwiązałem sam wgrywając dodatek SP3 do Windows XP i zmieniając ustawienie karty sieciowej WIFI.

Komputer działa jak nowy.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)