Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RT3 EMF CT (Peugeot 206) - Wyświetlacz radia, brak linii, zamiennik

qqar 30 Sep 2016 19:43 3456 8
    qqar
    Level 11  
    Cześć

Posiadam auto Peugeot 206, rocznik 2004, hatchback, 3 drzwi, 2.0, 136KM, S16 2RFN. Niestety kupiłem go z zepsutym ekranem od radia (nie wyświetla wszystkich linii). To jest wersja RT3 (proszę poprawcie mnie jeśli się mylę), posiada GPS, wejście na kartę SIM, na ekraniku jest odbiornik IR, pokazuje spalanie, mam też zmieniarkę do płyt w schowku, więcej nie wiem bo był zepsuty, jedynie tyle udało mi się zauważyć.

Zdjęcia: http://superserwer.usermd.net/files/peugeot/
    Oznaczenia na ekranie to:

96533827XT
    EMF-CT-MMF-00
    503550060811-00
    SW 8.400 B: 10
    01/03/04 AN9NUU24
    6 PIN

Sprawa wyglądała tak, że wymontowałem ekran i próbowałem go naprawić. Niestety operacja zakończyła się porażką, za co pluje sobie w brodę, bo wiem, jak ciężko będzie teraz znaleźć coś takiego. Problem polegał na rozklejeniu się (?) łączenia taśm (są dwie taśmy wlutowane w PCB, które łączą się z dwiema taśmami ekranu). Wygląda to tak jak na zdjęciu:

RT3 EMF CT (Peugeot 206) - Wyświetlacz radia, brak linii, zamiennik

Gdy dociskałem to miejscu łączenia, to linie zapalały się. Niestety taśmy rozkleiły się całkowicie i ekran już wcale nie działa. Na dodatek przy próbie reanimacji urwał mi się ten pierwszy flex od strony PCB (brązowy na zdjęciu). Czyli kaplica, bo tam są mikroskopijne piny ciężkie do zlutowania, a poza tym w ciągu dalszym mam rozklejone te dwie taśmy. Szukałem po całym internecie tego modelu ekranu, ale po 3 dniach straciłem wiarę.

Możecie powiedzieć mi gdzie można znaleźć taki ekran lub ewentualnie jaki inny ekran można wstawić w jego miejsce, by ten na działał poprawnie jak ten uszkodzony? Jest tego trochę na internecie, ale nie ma tego konkretnego modelu, a nie chce dać za coś kilku stów, by później okazało się, że nie pasuje.

Myślałem tez nad kupnem innego, podobnego wyświetlacza by przelutować sprawny ekran do tego starego układu, ale nie wiem czy one będą ze sobą kompatybilne.

Dziękuje za każdy merytoryczny post.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    qqar wrote:
    lub ewentualnie jaki inny ekran można wstawić w jego miejsce

Żaden inny nie podejdzie pod kostkę 6 pin.
    qqar
    Level 11  
    Czyli tylko ten jeden jedyny model ma kostkę 6 pin?
    darul81
    Level 5  
    Witam.
    Odgrzewam kotleta, może ktoś coś w miedzyczasie wymyślił.
    Mam takie samo radio i wyswietlacz ktory niestety nie działa. RT3 EMF CT (Peugeot 206) - Wyświetlacz radia, brak linii, zamiennik RT3 EMF CT (Peugeot 206) - Wyświetlacz radia, brak linii, zamiennik
    Wyswietlacz praktycznie nie do zdobycia. Czy ktoś może mi podpowiedzieć na co wymienić choćby nawet cały zestaw czyli radio i wyświetlacz żeby to jakos funkcjonowało?
    darul81
    Level 5  
    Ewentualnie proszę o info czy moge zamienic ten wyswietlacz czyli EMF-CT-MFF-00 na EMF-DT-MMF01. Dziękuję za odpowiedzi.
    zi.ko
    Level 26  
    Duży ekran DT łączy się z radiem przez światłowód. Wersje nawigacji RT3 z małym wyświetlaczem nie miały aktywnego wyjścia światłowodowego. Musisz zmienić też radio-nawigację na odpowiedni model.
    darul81
    Level 5  
    Dziękuję za odpowiedź. Może będziesz wiedział czym ten komplet zamienić czyli jaki model radia i wyświetlacza wsadzić żeby można było korzystać z komputera pokładowego. W ostateczności mogę poszukać nawet zegarów z nawigacją choć i radia tylko czy to ożyje biorąc pod uwagę van-can wersję softu oto itd. jesteś w stanie coś podpowiedzieć?
    darul81
    Level 5  
    Nie znajdzie się w tym kraju nikt komu udało się taki zestaw podmienić na coś podobnego?

Dodano po 55 [minuty]:

Może da się to podmienić na rt3 z dużym wyświetlaczem. Najlepiej kontakt do kogoś w okolicy Krakowa kto się zajmuje takimi tematami. Pomocyyyy
    zi.ko
    Level 26  
    Można wymienić na kolorowy ekran 7" jeśli wymienisz też radio. Wątek oryginalnie dotyczył Peugeot 206. Jeśli do takiego modelu szukasz rozwiązania to trzeba szukać nawigacji RT3 z obsługą sieci VAN. Możesz też pomyśleć o wymianie na Androida. Koszty będą podobne, zalety to dostępność najnowszych technologii (Aktualne mapy, spotify, yanosik czy inny waze) a wady to słaba jakość dźwięku, niska czułość radio i często brak funkcji RDS.