Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens KG33NX42/10 - slabo chłodzi w części chłodziarki

10darek01 02 Oct 2016 16:59 993 1
SterControl
    10darek01
    Level 2  
    Witam. Na występie napiszę, że długo szukałem i nie znalazłem rozwiązania problemu.
    Lodówka nie osiąga pożądanej temperatury, najniższa jaką uzyskała to 7 stopni po nocy. W dzień, jak się ją użytkuje jest 10 stopni, za to zamrażarka mrozi o około 4-6 stopni więcej od nastawy. Nastawiam -20 to jest -25. Lodówka posiada system multi air flow, czyli z dolnej części tłoczy powietrze do chłodziarki. Moim zdaniem to jest winowajca. Wentylator po otwarciu nie pracuje, jak zamykam drzwi włącza się, ale tylko na około 20 sekund i staje. Pytanie co nim steruje? Czy w części chłodziarki jest jakiś czujnik temperatury powiązany z pracą wentylatora? Jeśli tak, to gdzie? Rozebrałem tylny panel w chłodziarce, tam gdzie jest pokrętło Min-Max, ja mam nastawione Max. Jest tam tylko zamknięcie kanału nawiewu, działa poprawnie, jest otwarte. Wszystkie kanały są drożne, odpływ wody do pojemniczka na zewnątrz tez. W zamrażarce nie było lodu, mimo to dla świętego spokoju odmroziłem i pościągakem pokrywy plastikowe. Wszystko wyglądało prawidłowo, lodu nie było prawie wcale. Wentylator obraca się lekko. Co sądzicie? Na jakiej zasadzie działa ten wentylator? Kiedy powinien pracować?
  • SterControl
    testerpl
    Level 10  
    Jak się skończył temat lodówki?