logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWW1476HDW - Pralko-Suszarka - Bicie bębna podcas wirowania.

arraasshii 02 Paź 2016 17:37 7875 7
REKLAMA
  • #1 15968045
    arraasshii
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Posiadam roczną pralko-suszarkę firmy Electrolux.
    Od pewnego czasu podczas startu do wirowania do 1400obr. przy około 800 bęben dostaje bicia(lata przód/tył) i zaczyna stukać.
    Już raz wzywałem serwis który wymienił mi amortyzatory, pomogło zaledwie na może miesiąc. Przy drugim razie Serwisanta chyba przerosło i stwierdził że tak ma być.
    Szkoda tylko że przy pierwszej wizycie Serwisant stwierdził że to nie jest normalne i wymienił mi amortyzatory...

Pralka jest dobrze wypoziomowana oraz wszystkie blokady są zdjęte i zaślepione.
    Rozkręcałem obudowę w celu sprawdzenia podzespołów czy wszystko jest dokręcone i jak dla mnie wszystko wygląda ok.

Pralka prała normalnie przez pierwsze pół roku, tym bardziej że dość często pranie robiłem w nocy. Aktualnie tak strasznie stuka że już jej nie włączam na noc...

Na moje oko bęben dość luźno chodzi a podczas napędzania do odwirowania wody dostaje bicia(przód/tył) jak by nie miał w ogóle żadnego oporu.

Proszę o jakieś sugestie co może być nie tak.
  • REKLAMA
  • #2 15968171
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4668
    arraasshii napisał:
    Na moje oko bęben dość luźno chodzi a podczas napędzania do odwirowania wody dostaje bicia(przód/tył) jak by nie miał w ogóle żadnego oporu.
    Cały bęben, czy kosz (środkowa, obracająca się część ) ?
  • REKLAMA
  • #3 15968187
    arraasshii
    Poziom 9  
    Cały bęben.
  • REKLAMA
  • #4 15968257
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    arraasshii napisał:
    Cały bęben.
    Winy można się doszukiwać w zawieszeniu, czyli sprężyny i amortyzatory,ale żeby po pół roku użytkowania ? to trzeba by prać, chyba po kilka razy dziennie, by ją wyeksploatować. A co ze wsadem, bo to ma wpływ na "tłuczenie"? Zbyt duży, ale i za mały powoduje niewyważenie.
  • REKLAMA
  • #5 15968465
    arraasshii
    Poziom 9  
    Czy mało czy dużo nie ma różnicy przy 99% prań występuje problem.
    Sprężyny widziałem że są dobre jedynie mogą być za słabe, co do amortyzatorów to możliwe by było aby przez awarie jednego tak się działo? Serwisant dość mocno walczył z montażem nowych... więc może uszkodził nowe amortyzatory.

Ogólnie to pralkę zakupiłem ze sklepu z wystawy, ostatnia sztuka.
    Przyjechała tylko owinięta folią strecz, dość słabo zabezpieczona. Następnie pralka stała dobre trzy miesiące nieużywana do czasu przeprowadzki na nowe mieszkanie.
    W nowym mieszkaniu po około 3-5 miesiącach pralka zaczęła mi sprawiać problemy opisane w pierwszym poście.
  • #6 15968500
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Cóż, jeśli na gwarancji to trzeba walczyć
  • #7 15968513
    arraasshii
    Poziom 9  
    Wydaje mi się że oddam ją na gwarancję do sklepu, niech się meczą... z tego co mnie informowali mają 14 dni na naprawę, ewentualnie na wymianę na nową lub zwrot pieniędzy.
    Serwisant pewnie miał dość Poniedziałku... szkoda chyba nerwów aby z nimi się użerać...
  • #8 16054230
    arraasshii
    Poziom 9  
    Pralka została oddana do serwisu oddalonego o 100km czyli do Opola ;) Serwis stwierdził uszkodzenie amortyzatorów.
    Po wymianie testuje pralkę i na chwile obecną jest wszystko tak jak być powinno. Bęben zrobił się sztywniejszy i podczas prania widać że amortyzatory trzymają.
    Mam nadzieje że problem amortyzatorów już nie wystąpi, a tego serwisanta mam nadzieje że nigdy już nie spotkam...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z pralko-suszarką Electrolux EWW1476HDW, która po roku użytkowania zaczęła wydawać dźwięki bicia bębna podczas wirowania. Serwis wymienił amortyzatory, co przyniosło chwilową poprawę, ale problem powrócił. Użytkownik sprawdził poziomowanie urządzenia oraz stan podzespołów, jednak bęben wydaje się luźny. Po dalszych konsultacjach użytkownik zdecydował się na oddanie pralki do serwisu, gdzie stwierdzono uszkodzenie amortyzatorów. Po ich wymianie pralka działa poprawnie, a bęben jest stabilniejszy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA