Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Electrolux EWW1476HDW - Pralko-Suszarka - Bicie bębna podcas wirowania.

arraasshii 02 Oct 2016 17:37 7155 7
    arraasshii
    Level 9  
    Posiadam roczną pralko-suszarkę firmy Electrolux.
    Od pewnego czasu podczas startu do wirowania do 1400obr. przy około 800 bęben dostaje bicia(lata przód/tył) i zaczyna stukać.
    Już raz wzywałem serwis który wymienił mi amortyzatory, pomogło zaledwie na może miesiąc. Przy drugim razie Serwisanta chyba przerosło i stwierdził że tak ma być.
    Szkoda tylko że przy pierwszej wizycie Serwisant stwierdził że to nie jest normalne i wymienił mi amortyzatory...

Pralka jest dobrze wypoziomowana oraz wszystkie blokady są zdjęte i zaślepione.
    Rozkręcałem obudowę w celu sprawdzenia podzespołów czy wszystko jest dokręcone i jak dla mnie wszystko wygląda ok.

Pralka prała normalnie przez pierwsze pół roku, tym bardziej że dość często pranie robiłem w nocy. Aktualnie tak strasznie stuka że już jej nie włączam na noc...

Na moje oko bęben dość luźno chodzi a podczas napędzania do odwirowania wody dostaje bicia(przód/tył) jak by nie miał w ogóle żadnego oporu.

Proszę o jakieś sugestie co może być nie tak.
    stanislaw1954
    Level 43  
    arraasshii wrote:
    Na moje oko bęben dość luźno chodzi a podczas napędzania do odwirowania wody dostaje bicia(przód/tył) jak by nie miał w ogóle żadnego oporu.
    Cały bęben, czy kosz (środkowa, obracająca się część ) ?
    arraasshii
    Level 9  
    Cały bęben.
    stanislaw1954
    Level 43  
    arraasshii wrote:
    Cały bęben.
    Winy można się doszukiwać w zawieszeniu, czyli sprężyny i amortyzatory,ale żeby po pół roku użytkowania ? to trzeba by prać, chyba po kilka razy dziennie, by ją wyeksploatować. A co ze wsadem, bo to ma wpływ na "tłuczenie"? Zbyt duży, ale i za mały powoduje niewyważenie.
    arraasshii
    Level 9  
    Czy mało czy dużo nie ma różnicy przy 99% prań występuje problem.
    Sprężyny widziałem że są dobre jedynie mogą być za słabe, co do amortyzatorów to możliwe by było aby przez awarie jednego tak się działo? Serwisant dość mocno walczył z montażem nowych... więc może uszkodził nowe amortyzatory.

Ogólnie to pralkę zakupiłem ze sklepu z wystawy, ostatnia sztuka.
    Przyjechała tylko owinięta folią strecz, dość słabo zabezpieczona. Następnie pralka stała dobre trzy miesiące nieużywana do czasu przeprowadzki na nowe mieszkanie.
    W nowym mieszkaniu po około 3-5 miesiącach pralka zaczęła mi sprawiać problemy opisane w pierwszym poście.
    stanislaw1954
    Level 43  
    Cóż, jeśli na gwarancji to trzeba walczyć
    arraasshii
    Level 9  
    Wydaje mi się że oddam ją na gwarancję do sklepu, niech się meczą... z tego co mnie informowali mają 14 dni na naprawę, ewentualnie na wymianę na nową lub zwrot pieniędzy.
    Serwisant pewnie miał dość Poniedziałku... szkoda chyba nerwów aby z nimi się użerać...
    arraasshii
    Level 9  
    Pralka została oddana do serwisu oddalonego o 100km czyli do Opola ;) Serwis stwierdził uszkodzenie amortyzatorów.
    Po wymianie testuje pralkę i na chwile obecną jest wszystko tak jak być powinno. Bęben zrobił się sztywniejszy i podczas prania widać że amortyzatory trzymają.
    Mam nadzieje że problem amortyzatorów już nie wystąpi, a tego serwisanta mam nadzieje że nigdy już nie spotkam...