Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sylikon termoprzewodzący -masa sylikonowa termoprzewodząca

towdiarek 02 Oct 2016 21:15 1683 17
Renex
    towdiarek
    Level 9  
    Witam

Poszukuję masy termo przewodzącej do elektroniki, która by mogła zastąpić termopady.
    Masa musi być łatwo usuwalna, tak aby w razie potrzeby elektronika (komputerowa) mogła być oddana w ramach gwarancji.

Mas sylikonopodobnych na rynku o właściwościach termo przewodzących jest dużo, jednak nie ma tam informacji o możliwości usuwania takiej masy.
    Proszę o polecenie konkretnego produktu.

Z wyrazami szacunku
    Arek
  • Renex
    marqqv
    Level 32  
    Jeżeli chodzi Ci o pasty typu termoprzewodzące a nie termoutwardzalne to usuniesz np.alkoholem Izopropylowym
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Pasty termoprzewodzące nie podlegają prawom gwarancyjnym. Starzeją się, wysychają i zmieniają właściwości co skutkuje zawieszaniem się komputera na wskutek przegrzewania się procesora czy też chipsetu. Na ogół usuwa się je tak jak kolega pisał, za pomocą izopropanolu, benzyny lakowej czy czystego denaturatu. Wszystko zależy od rodzaju pasty. Są pasty silikonowe, grafitowe, srebrowe, mokre jak i suche 2 składnikowe itd. Można zastosować elastyczne termopady które mają lepsze właściwości przewodnictwa niż pasty. Jednocześnie też eliminują naprężenia mechaniczne oraz wibracje.
    Anonymous
    Level 1  
    RitterX
    Level 39  
    Termopady zrobione są z miedzi. Litej miedzi a nie w osnowie np. silikonowej. Dlatego termopady, jeżeli są poprawnie zaprojektowane będą zdecydowanie lepsze od pasty.
    W procesorach AMD pomiędzy kryształem rdzenia a miedzianą przykrywką jest stosowany specjalny stop metali do połączenia termicznego. Pewien czas temu była sprora partia procesorów Intela, które z powodu kiepskiej klasycznej pasty przegrzewały się. Podobnie jak GPU NVidia np. GTX4xx. Dlatego zrezygnowano osłotny i GPU są obecnie z z odsłoniętym rdzeniem.
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Mało kolega widział. Są termopady sztywne, miedziane, aluminiowe które pokrywa się albo klejami termo przewodzącymi albo pastami oraz elastyczne suche których nie pokrywa się pastami, silikonowe, grafitowe, srebrowe i inne . Ciekawe że kolega o takich nie słyszał. Mają lepsze właściwości przewodnictwa, ponieważ nie potrzebują pasty termo przewodzącej która notabene zwiększa rezystancję termiczną.
    Co do GPU Nvidi to jest w tym troszkę prawdy, lecz spowodowane błędem konstrukcyjnym osłony jądra. Płyta była za cienka a pasta daremnej jakości ( wysychała ) i to ona właśnie psuła właściwości przewodnictwa. Zresztą osłony się ściągało, smarowało pastą i grało się dalej. Co do procesorów AMD to był stosowany metal molekularny w formie kleju termo przewodzącego produkowanego przez Chester Molecular. Takie rozwiązanie podyktowane było tym że procesory AMD grzały się mocniej niż Intele. Sam używam takich klei oraz wypełniaczy w formie płynnego metalu oraz klei na bazie epoksydów oraz ceramik. To najmocniejsze kleje i epoksydy jakie są dostępne dla przemysłu. Stosowane do klejenia, wypełniania ubytków w maszynach, naprawach, przewodnictwie termicznym, elektrycznym itd itd.
  • Renex
    Anonymous
    Level 1  
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Tak nawet te ceramiczne pady elastyczne ??
    Anonymous
    Level 1  
    RitterX
    Level 39  
    Na pierwszym miejscu używam robionej pod elektronikę mocy pasty alundowo-magnezowej. Nie ma wprawdzie przewodności cieplnej dwóch pozostałych lecz jest znacznie stabilniejsza długoczasowo. Ma niewiele gorszy współczynnik przewodzenia ciepła i zwykle jak leci nakładam ją gdzie popadnie. Ma jeszcze jedną przewagę nad pastami komercyjnymi polegającą na pracy w niskich temperaturach np. ogniwa Peltiera jak również w okolicach dopuszczalnej dodatniej temperatury ich pracy.

Dwie kolejne pasty są, według mnie, bardzo porównywalne i ogólnie dostępne:
    AAB Thermal Grease 2
    Arctic MX-2

Używałem i innych ogólnie dostępnych past a także "płynnego metalu". O "miedzianych" moge powiedzieć tyle, że to najczęściej nieporozumienie. Nie tyle z powodu zastosowania miedzi co z powodu zastosowanej "osnowy". Ktoś najwyraźniej zapomniał o tym, że to tak nie działa, że zamiast polikrystalicznego tlenku glinu zastosuje miedź i będzie to działało.

Silikonowe termopady, grube 1-3mm, cięte z taśm albo arkuszy są rozwiązaniem z wyboru jeżeli chodzi o zastosowanie w połączeniu cieplnym radiatora z płaszczyzną pamięci. W przypadku żeberkowania aluminium od górnej strony można zamiast polepszyć pogorszyć sprawę gdyż ciepłe powietrze opływające kość pamięci jeżeli jest w wystarczającej ilości schładza ją znacznie lepiej jak silikonowa przekładka słusznej grubości. Potwierdzają to pomiary temperatur. W przypadku litej płaszczyzny metalu radiatora silikonowa taśma da znacznie lepsze własności chłodzenia pamięci jak pozostawienie ich samym sobie w wąskiej szczelinie między PCB a płaszczyzną radiatora.
    Należy też bardzo ostrożnie podchodzić do taśm o parametrach 3-5W/(m*K) nawet jeżeli uwzględnimy np. 3mm grubość taśmy. Napiszę tak, mierzyłem kilka i nie potwierdzam tych rewelacji :) .
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Kolega zapomniał napisać ze pewnie pomiary prowadził na termopadach silikonowych miernej jakości. Ja używam elastycznych silikonowych termopadów ceramicznych jak także sztywnych ceramicznych od lat i swoje na pomiarach już odbębniłem i jedyna słuszna decyzja to termopady elastyczne. Dla tych co stosują pady sztywne miedziane i aluminiowe polecam bardzo dobry test padów na jaki udało mi się trafić a który potwierdza moje pomiary. Mam nadzieję ze rozwieje wątpliwości geniuszy stosujących tak przez siebie uwielbiane termopady miedziane. Stosowane głownie przez serwisy komputerowe i przez nich rozpowszechnione.

http://www.overclock.pl/articles/showall/id/598,test-termopadow-firm-aab-cooling-ag-termopasty-phobya-i-3m

Miłej lektury. Mam nadzieję ze ten test rozwieje szereg wątpliwości.
    Anonymous
    Level 1  
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Specjalistycznym sprzętem i w warunkach skrajnych, pracuje w Siemensie. Projektuje zasilacze i falowniki dużej mocy. Wiem coś na ten temat. Wierz mi za słowo że początkowa odpowiedz termiczna, czyli czas w którym radiator jest w stanie jak najszybciej przejąć temperaturę jest najważniejszy.
    Anonymous
    Level 1  
    willyvmm
    Level 30  
    W ekstremalnych zastosowaniach (np diody laserowe mocy) stosuje sie stopy indu i galu.
    marqqv
    Level 32  
    Ciekawe czy autor jeszcze obserwuje post bo wydaje mi się że już nie :D
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Specjalistycznym sprzętem i w warunkach skrajnych, pracuje w Siemensie. Projektuje zasilacze i falowniki dużej mocy. Wiem coś na ten temat. Wierz mi za słowo że początkowa odpowiedz termiczna, czyli czas w którym radiator jest w stanie jak najszybciej przejąć temperaturę jest najważniejszy. I z doświadczenia wiem że termopady elastyczne dają spadek temperatury do 22'C od tradycyjnych metod co jest wynikiem bardzo dobrym. Owszem zgodzę się z założeniem że gdzie można obejść się z izolacją elektryczną tam też daje samą pastę. Prawdę powiedziawszy już na początku powinniśmy sobie to ustalić. Jednak mnie chodziło o szybkość oddawania ciepła oraz zmniejszenie rezystancji termicznej zachowując izolacje elektryczną.
    Anonymous
    Level 1