Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Candy, nie obraca się bęben

SHAGGYpl 03 Oct 2016 08:59 4608 3
    SHAGGYpl
    Level 8  
    Witam. Nie wiem czy w dobrym dziale, przepraszam odgórnie bo jestem świeżaczek. Mianowicie mam problem z pralką Candy (modelu nie podam, bo starł się, a papiery od niej dawno wywalone) Problem polega na tym, że nie obraca się bęben. Jest problem go obrócić nawet ręcznie. Wykluczyłem uszkodzony/spadnięty pasek, zatarty silnik. Te elementy sprawne w 100%. Wygląda mi na to jak by bęben spadł z łożyska bądź czegoś, co go łączy z kołem zamachowym, na którym się znajduje pasek. Czy ktoś coś na ten temat mógłby poradzić, jak by wyglądała naprawa tego i co ogólnie mogło się uszkodzić, łożysko czy coś innego?
    Gobro
    Level 31  
    Nie napisałeś czy jest to pralka ładowana z góry czy z przodu.
    krzysiek_krm
    Level 40  
    Witam,
    jeżeli bęben ciężko się obraca nawet ręcznie i zapewne przed awarią pralka pracowała nienormalnie głośno, zużyte są łożyska, najprawdopodobniej przez wodę przenikającą przez zużyte pierścienie uszczelniające.
    Prawdopodobnie części (łożyska i pierścienie) da się nawet całkiem niedrogo kupić, można to samodzielnie naprawić, niestety jest to dość dużo pracy.
    Musisz jakoś ustalić model tej pralki (na przykład poszukując jej zdjęć), jak już model będzie znany, w internecie jest mnóstwo poradników pod tytułem "wymiana łożysk w pralce takiej to a takiej".
    Niestety jest to dużo pracy, trzeba tę pralkę niemal w całości rozmontować. Pojawią się również problemy z demontażem zardzewiałych łożysk. Albo trzeba mieć specjalistyczny sprzęt (typu ściągacz do łożysk) albo radzić sobie metodami ogólnymi (młotek, przecinak, WD-40, itp.), mając baczenie aby czegoś niechcący nie rozwalić.

Pozdrawiam
    SHAGGYpl
    Level 8  
    Niestety ale pralka poszła na złom. Niestety rozebrnie bębna nie było możliwe. Uszkodzony był krzyżak. Dopasowanie innego też nie było możliwe w rozsądnych pieniadzach. A koszt ~700zł to wolałem dołożyć pare złotych i mieć nową