Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Najprostszy moduł bezprzewodowy 433MHz - problemy

doman18 03 Oct 2016 10:17 2388 14
Altium Designer Computer Controls
    doman18
    Level 17  
    Witam

Chciałem wykonać coś takiego (pierwsza połowa filmu):
    https://www.youtube.com/watch?v=RHJVyMYJ1XQ

Czyli najprostszy układ bezprzewodowy, bez żadnych danych, tylko włączenie napięcia na pinie odbiornika. Układ docelowo miał służyć do zdalnego włączenia przekaźnika w projekcie regulatora wilgotności na arduino pro mini. Myślałem że będzie to działało tak jak z włącznikiem i diodą na filmiku więc od razu podłączyłem do pinu wyjściowego Pro MINI, wysłałem HIGH i nic się nie działo. Dopiero jak ruszałem układem to się załączało i gasło. Myślałem że coś nie łączy ale podłączyłem rezystor 10k między sygnał i masę tak jak w komentarzach pisali i przekaźnik załączał się tylko na chwilę później chwilę nie działał i znów się załączał (a na pinie był cały czas HIGH). Oczywiście antenki były dolutowane.

Teraz wylutowałem wszystko, zrobiłem tak jak na filmiku na płytce stykowej, tylko diodę zastąpiłem przekaźnikiem i nadal "cyka" przekaźnik, tylko jak ruszę kabelkami tak jakby coś nie łączyło. Układ jest zasilany 5V, na odbiorniku przy załączeniu nadajnika jest ok. 3,5V, a bez załączenia jest ok 2V i faluje.

Czy mam rozumieć, że ogólnie moduł jest uwalony? Albo możecie podpowiedzieć jakiś inny najtańszy i najprostszy układ, który zdalnie załączy przekaźnik?
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
  • Altium Designer Computer Controls
    excray
    Level 40  
    Moduły których używasz wymagają jednak trochę więcej inteligencji niż tylko zwykłe podpięcie przekaźnika pod wyjście. Nawet na filmie masz powiedziane, że jak dłużej nic nie nadajesz to moduł zaczyna odbierać śmieci. Kup sobie dzwonek bezprzewodowy, rozbebesz, podepnij się pod odpowiedni pin i uzyskasz to czego oczekujesz.
  • Altium Designer Computer Controls
    doman18
    Level 17  
    Ehh, widziałem we wszystkich innych projektach że po stronie nadawczej i odbiorczej są arduino ale łudziłem się że że zadziała tak jak na filmiku. Z tym dzwonkiem świetny pomysł. Myślałem o wykorzystaniu gniazdek na pilota, sam mam takie w domu. Ale to stosunkowo droga impreza (35zł najmniej) i przełącznik ON/OFF jest na 2 klawiszach a nie jednym włączniku więc trzeba by kombinować z drugą bramką przekaźnika (NC). Zamówiłem już taki dzwonek.

http://allegro.pl/dzwonek-bezprzewodowy-sieciowy-super-cena-i6407676772.html

Ciekaw jestem jakie napięcie uruchamia sygnał. Bo od tego zależy czy użyje tego arduinowskiego modułu z przekaźnikiem czy trzeba będzie jakiś inny przekaźnik kupić. W pilocie użyję też przekaźnika do zwarcia obwodu albo jakiegoś tranzysotra jak się da. Zamiast baterii użyję zasilacza 12V 0,1A do zasilaczy antenowych. Akurat mam takiego rozbebeszonego i zlutowanego z samochodową ładowarką telefonów (5V) którą zasilałem układ odbiorczy.

Ogólnie dzięki za odpowiedź w temacie i wskazówkę.

//EDIT
    UUUpppsss. Zauważyłem że tam jest 2x bateria 12V więc trzeba mi zasilacz 24V :/
    piotr411
    Level 22  
    Wystarczy Attiny13 po obu stronach. Kod w bascomie w którymś z postow moich udostępniłem, dla nadajnika i odbiornika. Nie ma on nic wspólnego ze źle napisaną biblioteką w Arduino. W Lua udostępniłem dla tych modułów tylko dla nadajnika, dla odbiornika będzie za jakiś czas. Jak zrobi sie trochę luźniej w pracy.
    excray
    Level 40  
    excray wrote:
    Ciekaw jestem jakie napięcie uruchamia sygnał. Bo od tego zależy czy użyje tego arduinowskiego modułu z przekaźnikiem czy trzeba będzie jakiś inny przekaźnik kupić. W pilocie użyję też przekaźnika do zwarcia obwodu albo jakiegoś tranzysotra jak się da. Zamiast baterii użyję zasilacza 12V 0,1A do zasilaczy antenowych. Akurat mam takiego rozbebeszonego i zlutowanego z samochodową ładowarką telefonów (5V) którą zasilałem układ odbiorczy.

Ogólnie dzięki za odpowiedź w temacie i wskazówkę.

Mam podobny dzwonek. Po stronie nadajnika jest 1 bateria 12V. Odbiornik jest zasilany z 230V ale łatwo jest go przerobić na zasilanie z 5V. Po stronie odbiornika jest układ cmos na którego jednej z nóg będziesz miał zmianę stanu 0->1 po naciśnięciu przycisku dzwonka. Jedyny problem to te 150m które jest fikcją literacką. Ale kilkanaście metrów daje radę.
    doman18
    Level 17  
    Quote:
    Odbiornik jest zasilany z 230V ale łatwo jest go przerobić na zasilanie z 5V

Jak? Scalak jest zasilany 3.3V i to za mało dla przekaźnika.

Ponadto chciałem użyć tranzystora do zwarcia styków nadajnika. Złożyłem prosty układ na płytce stykowej - napięcie do wentylatora masa do kolektora, emiter do masy a miedzy napięcie a bazę dałem mikrostyk. I nie działało. Sprawdzałem z dwoma c1384 oraz c945. Elektronikiem nie jestem ale wydaje mi się ze układ zmontowałem poprawnie i powinien dzialac
    excray
    Level 40  
    Załącz dobre zdjęcia swojej konstrukcji z widocznymi obiema stronami płytki drukowanej domofonu.
    doman18
    Level 17  
    Najprostszy moduł bezprzewodowy 433MHz - problemy Najprostszy moduł bezprzewodowy 433MHz - problemy Najprostszy moduł bezprzewodowy 433MHz - problemy Najprostszy moduł bezprzewodowy 433MHz - problemy Najprostszy moduł bezprzewodowy 433MHz - problemy Najprostszy moduł bezprzewodowy 433MHz - problemy

Czerwony i biały kabel to zasilanie poprowadzone do modułu z przekaźnikiem. Zielony to sygnał włączenia. Dwa ostatnie zdjęcia to nadajnik.

//edycja
    Moduł z przekaźnikiem.

Najprostszy moduł bezprzewodowy 433MHz - problemy Najprostszy moduł bezprzewodowy 433MHz - problemy
    excray
    Level 40  
    Zasilacz musisz dać zewnętrzny. Ten wbudowany jest za słaby na przekaźnik
    doman18
    Level 17  
    A może po prostu kupić przekaźnik 3v?

I co z tranzystorem na nadajniku? Da radę ? Co źle robiłem?
    excray
    Level 40  
    Nie, dołożyć zewnętrzny zasilacz 5V. Tylko, tam na płytce jest dioda zenera którą musisz uprzednio usunąć.
    doman18
    Level 17  
    No ale jak? "Na żywca" przylutować zasilacz do pinów scalaka i odciąć jego zasilanie oryginalne? Bo zasilić 5v sam moduł przekaźnika łatwo ale sygnał aktywacyjny wychodzący ze scalaka też musi mieć 5v. A może przetwornika step-up z 3 na 5v?

No i nadal nie wiem jak przy pomocy arduino zawrzeć obwód w nadajniku. Mogę znów użyć przekaźnika ale wydaje mi się że to klasyczne zadanie dla tranzystora.
    //UP
    Chyba wezmę do tego BUZ11 - widzę że wszyscy używają tego do aplikacji 12V z arduino

I dlaczego np. ten przekaźnik się nie nada?
    http://www.datasheetlib.com/datasheet/453231/hfd27-003-s_hongfa.html
    doman18
    Level 17  
    Przekaźnik 3V nie zadziałał - za mały prąd z pinu inwertera. Szerszy opis problemu >TUTAJ<. Skończyło się na tym że kupiłem gniazdko na pilota i wymieniłem w nim mikrostyki na 2x BUZ11, podłączyłem do arduino i działa. Po stronie odbiornika nie musiałem już nic robić.

Z modułami 433Mhz jeszcze kiedyś się pobawię a teraz potrzebna była mi konkretna funkcjonalność. Jeżeli nie będzie dodatkowych odpowiedzi temat zamknę.
    piotr411
    Level 22  
    Do obsługi Gniazd ORNO, Elro, i innych, napisałem aplikacje dla Androida, komunikacja odbywa się z Androida po WiFi do ESP8266 i dalej przez moduł nadawczy jaki posiadasz. Tak więc opcji zabawy masz dużo ;)
    Kod do ESP8266 jest podany w promowanych poniżej (Emulator PT2262xx) w moim profilu
    doman18
    Level 17  
    Fajne. Oczywiście akurat w mojej aplikacji bardziej przydałby się program który stricte służy np. odczytu wskaźnika czy nastawy histerezy aniżeli do zwykłego zdalnego włączania i wyłączania. Ale twoje topiki to dobry początek.