Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

206 1.4 hdi - Kopci na czarno, gdy zimny brak mocy na ciep³ym

20614hdi 03 Oct 2016 16:02 1851 3
    20614hdi
    Level 9  
    Witam,

posiadam puga 2002 1.4 hdi i problem jest nastêpuj±cy. Auto po odpaleniu do momentu temperatury roboczej strasznie kopci na czarno podczas przyspieszania jak i gazowania na ja³owym, pó¼niej odczuwam spadek mocy.

Co zrobi³em:
    za¶lepi³em egr, wywali³em wsad katalizatora z racji tego i¿ by³ kompletnie zapchany i oberwany. Wymienione wszystkie filtry.

Turbo s³ychaæ jak byæ powinno trochê podci±gn±³em za zaworze upustowym (na oko bez manometru).

Przy dostêpie do planeta zrobi³em kilka screenów, gdzie przep³ywka bardzo mi siê nie podoba. Nie mam od kogo podmieniæ dlatego chcê bardziej fachowej odpowiedzi odno¶nie tego czy jest do wymiany. Po odpiêciu przep³ywomierza w sumie ró¿nicy nie ma dodam, ¿e auto jak siê nagrzeje to znacznie mniej kopci w zakresie do 3500 rpm praktycznie wgl.

Kilka screenów z pracy wtrysków i przep³ywki na biegu ja³owym oraz przy wy¿szych obrotach.

206 1.4 hdi - Kopci na czarno, gdy zimny brak mocy na ciep³ymprzeplywka..lne.jpg Download (245.09 kB)
    206 1.4 hdi - Kopci na czarno, gdy zimny brak mocy na ciep³ymprzeplywka..bro.jpg Download (245.52 kB)

wtryski

206 1.4 hdi - Kopci na czarno, gdy zimny brak mocy na ciep³ymwtryski w..ne.jpg Download (246.78 kB)
    206 1.4 hdi - Kopci na czarno, gdy zimny brak mocy na ciep³ymwtryski ..o.jpg Download (248.21 kB)

Po odpiêciu przep³ywki (brak dtc na desce )

206 1.4 hdi - Kopci na czarno, gdy zimny brak mocy na ciep³ymwtryski be...plywki.jpg Download (265.76 kB)
    206 1.4 hdi - Kopci na czarno, gdy zimny brak mocy na ciep³ymwtryski be...obroty.jpg Download (265.84 kB)

Parametry zastêpcze bez przep³ywki
    206 1.4 hdi - Kopci na czarno, gdy zimny brak mocy na ciep³ymodpieta pr...plywka.jpg Download (245.41 kB)

Liczê na sugestiê i pozdrawiam ;)
    Hiperplazmotron
    Level 10  
    Po za¶lepieniu EGR bêdziesz mia³ wiêkszy odczyt z przep³ywki. Nie dostaje spalin wiêc proporcjonalnie zabierze wiêcej powietrza.
    20614hdi
    Level 9  
    No w sumie masz racjê, ale czy wówczas przy sprawnej przep³ywce odczyty przy obci±¿eniu nie powinny siê przypadkiem pokrywaæ miêdzy zadan± warto¶ci±, a otrzyman± ? Nie wrzuca³em odczytów przy zimnym silniku bo by³oby to bezsensu przecie¿ na zimnym ma wiêksz± dawkê i zadymienie mo¿e byæ wiêksze.

Tak nas³uchiwa³em dzisiaj i mam wra¿enie, ¿e puszcza jeden wtrysk na uszczelnieniu to w zasadzie mo¿e zwiêkszyæ korektê wtrysku. Postaram siê na weekend wymieniæ wszystkie podk³adki jak za³atwiê frez, zmierzê przelewy przed i po jak to co¶ zmieni to fajnie, jak nie to kupiê wska¼nik do³adowania, by zmierzyæ ile ta szklanka pompuje. Bo dla mnie to zdecydowanie za ma³o powietrza i najgorszy jest ten odczuwalny spadek mocy.
    20614hdi
    Level 9  
    Auto przesta³o kopciæ, zaryzykowa³em kupuj±c unik + z serwisu. Kultura pracy siê zmieni³a, nie drga silnikiem i jest lepiej je¿eli chodzi o kopcenie. Tylko teraz jest problem z pierwszym odpalaniem po nocy, d³u¿ej krêci i przy rozruchu z takim oporem. Dzieje siê tak od momentu jak czy¶ci³em bak...