Bardzo mi zależy na odpowiedzi, bo ani mój nauczyciel, ani Internet nie znają odpowiedzi na to pytanie.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tam2N3866 napisał:Nauczyciel nie zna, ale Internet zna...
Cytat: "Indukcyjność przewodu prostego zależy w dużej mierze od obwodu jego przekroju - metr drutu o średnicy pięciu milimetrów ma znacznie mniejszą indukcyjność niż metr drutu o średnicy pięćdziesięciu mikrometrów. Taśma o określonym przekroju poprzecznym ma mniejszą indukcyjność niż drut o takim samym przekroju."
Ciebie interesuje ten drugi przypadek - spłaszczasz przewód, aż przyjmie kształt taśmy, zachowując ten sam przekrój (ten sam opór na jednostkę długości, taka sama obciążalność prądowa).
Przybliżony wzór na indukcyjność przewodu o przekroju okrągłym (promień r) i długości l to:
$$L_o = \frac{ \mu _0 l}{2 \pi} \left( ln \left( \frac{2l}{r} \right) - \frac{3}{4} \right) $$
Przybliżony wzór na indukcyjność przewodu o przekroju prostokątnym (boki a i b) i długości l to:
$$L _p = \frac{ \mu _0 l}{2 \pi} \left( ln \left( \frac{2l}{a+b} \right) + \frac{1}{2} \right) $$
przepm napisał:skąd wynika ta zależność?
2N3866 napisał:Indukcyjność przewodu prostego zależy w dużej mierze od obwodu jego przekroju.
_jta_ napisał:pole jest tym silniejsze, im krótszą ma drogę naokoło przewodu.
_jta_ napisał:A dla prądu o dużej częstotliwości prąd płynie po powierzchni przewodu tak, że wewnątrz przewodu pola prawie nie ma.
_jta_ napisał:pole jest tym silniejsze, im krótszą ma drogę naokoło przewodu.