Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

EA6930 - KRUPS EA6930 nie wyrzuca czasem kawy

grzegorzabc 05 Paź 2016 07:14 390 2
  • #1 05 Paź 2016 07:14
    grzegorzabc
    Poziom 3  

    Dzień dobry

    Zauważyłem pewien problem.
    Otóż zazwyczaj przed zrobieniem kawy przeprowadzam płukanie i wszystko jest okej. Ale kilka razy kiedy nie miałem na to czasu ekspres parzy kawe ale nie wyrzuca jej. Tłok się podnosi ale mam wrażenie ze nie na tyle zeby złapac pastylke. Wtedy włącza sie parokrotny autotest. Czy ktos miał juz taki problem?
    Zawór 2 barowy idealny, czyszczony i nasmarowany.

    0 2
  • #2 05 Paź 2016 19:37
    nioop

    Specjalista AGD

    Opis wskazuję na problem z dolną dźwignią, która "łapie" dolne sitko.
    Dlaczego tak się dzieje, że za wcześnie "puszcza" dolne sitko - ciężko stwierdzić, przyczyn może być wiele.
    Czy trzpień tego też sitka chodzi luźno ? Czy sama dźwignia na dole jest czysta, nie ma żadnych uszkodzeń mechanicznych ?

    Zasada działania w/w dźwigni jest prosta - Podnosi trzpień z sitkiem, podchodząc do góry naciska mikrowłącznik (brak tego nacisku powoduje autotest) i w momencie zwiększonego oporu dźwignia przesuwa się w bok powodując zwolnienie trzpienia.

    0
  • #3 07 Paź 2016 07:14
    grzegorzabc
    Poziom 3  

    nioop napisał:
    Opis wskazuję na problem z dolną dźwignią, która "łapie" dolne sitko.
    Dlaczego tak się dzieje, że za wcześnie "puszcza" dolne sitko - ciężko stwierdzić, przyczyn może być wiele.
    Czy trzpień tego też sitka chodzi luźno ? Czy sama dźwignia na dole jest czysta, nie ma żadnych uszkodzeń mechanicznych ?

    Zasada działania w/w dźwigni jest prosta - Podnosi trzpień z sitkiem, podchodząc do góry naciska mikrowłącznik (brak tego nacisku powoduje autotest) i w momencie zwiększonego oporu dźwignia przesuwa się w bok powodując zwolnienie trzpienia.


    Dziękuję za odpowiedź
    Zauwazyłem, że problem dotyczy tej dźwigni. Czasem łapie i ześlizguje się z tłoka nie wiedzieć czemu. Ostatnio wymieniałem uszczelki w tłoku prasującym. Ale kiedy patrze na filmy i zdjęcia to widzę, ze wszystko zamontowałem poprawnie. Również Ta dźwignia jest po lewej stronie, na niej spręzyna blaszka i śruba. Mógłbyś mi coś doradzić ?

    Zauważyłem ze tym temacie ktoś miał podobny problem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15772395#15772395

    Był kiedyś taki moment że bawiłem się grubością mielenia ale w trybie serwisowym mam ustawione 3 a na młynku na czerwonej kropce pomiędy szarną a zieloną.

    Druga wskazówka ze tłok najczęściej nie wyrzucał kawy przy dłuższym parzeniu tj duza kawa, mocne espresso.

    0