Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Szukam kogoś kto posiada tablet Vedia X20 Pro

Adix3 05 Oct 2016 13:08 2244 19
Renex
    Adix3
    Level 13  
    Witam.
    Poszukuję kogoś kto dysponuje tabletem Vedia X20 Pro. Czy jest ktoś taki?
  • Renex
    Anonymous
    Level 1  
  • Renex
    Adix3
    Level 13  
    Haha :D tak, szukam swojej drugiej połówki ;P

a tak poważnie, to posiadam ten tablet lecz wysypał mi się android i nic nie szło z nim zrobić. Przeszukałem już chyba cały internet w poszukiwaniu softu i nic. Próbowałem nawet wgrać jakieś softy byle by były zgodne z RK3066 i jedne albo wcale nie odpalały, część działała bez ekranu, a część miała działający ekran ale bez podświetlenia i dotyku...
    Szukam więc kogoś kto dysponuje takim samym tabletem i byłby w stanie zgrać swój obraz i udostępnić. Ale pewnie nie znajdę nikogo ;P
    Adix3
    Level 13  
    Ok, trochę ruszyłem w tym temacie. Znalazłem jedyny firmware na chomiku:

http://chomikuj.pl/waski339/VEDIA+-+firmware/X20+PRO+DUO,3515028680.zip(archive)

Podczas próby wgrywania softu, dostałem błąd. Chodziło o loader, gdzie aplikacja czekała na uruchomienie loadera i się nie doczekała. Od tego momentu aplikacja (AndroidTool) nie widziała już mojego tabletu. Znalazłem rozwiązanie problemu - trzeba zewrzeć ze sobą nóżki 8, 9 scalaka pamięci NAND. Udało się to zrobić i aplikacja znów rozpoznała tablet. Wypakowałem za pomocą AndroidTool obraz systemu. Wewnątrz znajdował się loader "RK30xxLoader(L)_V1.18.bin". Na szczęście miałem kilka innych obrazów różnych sticków TV oraz tabletów opartych na RK3066, gdyż próbowałem te softy wgrać na swój tablet (ale bez skutku). Podmieniłem więc lodaer na "RK30xxLoader(L)_V2.15.bin". Gdyż ten bez problemu działa. Problem mam jeszcze w tym, że w tym firmware z chomika nie ma kernela (jądra)... No i jest znowu lipa.
    Próbowałem skopiować użyć kernela z tych sotów dla tych tabletów i sticków TV, co ciekawe nawet coś się udało, bo tak wgrany system (tzn. obraz z chomika + kernel z innego firmwre) spowodowały, że tablet ożył. Uruchomił się i pojawił się ekran startowy ale po chwili pojawił się leżący robocik z czerwonym trójkątem i wykrzyknikiem. Czyli nic z tej podmianki nie będzie i potrzebuję oryginalny kernel...

Czy znajdzie się ktoś kto ma ten tablet i by mi pomógł? Potrzebuję aby ktoś zgrał mi sam kernel (jądro systemu). Plik zajmuje niecałe 10 MB i mogę wytłumaczyć bardzo dokładnie jak to zrobić - całość zajmie do 30 minut (dla osoby która nigdy nie bawiła się w zgrywanie kernela, koś kto to robił upora się z tym w 5 minut).

Bardzo proszę o pomoc.
    gradek83
    Level 42  
    Podaj nr płyty głównej PCB albo zrób zdjęcie dokładne od środka.
    Nie musisz zwierać nóżek w nand wystarczy wcisnąć VOLUME+ i trzymając go podpiąć kabel USB wtedy zainicjuje ci bootloader ewentualnie jak nie ruszy można wcisnąć reset oczywiście trzymając VOLUME+ Niekiedy program którym wgrywasz może nie wykrywać tablet jeśli jest podpięty pod usb3.

Kernel masz w pliku boot.img oraz recovery.img

Wgrywając IMG wybieraj RESTORE

w załączniku masz kernel i nowszy program do wgrywania oraz program do rozpakowywania .img nie wszystko rozpakuje ale z większością sobie radzi.
    Łapiesz plik .img i przeciągasz na rk.exe
    Adix3
    Level 13  
    Oto zdjęcie płyty głównej:

Jeśli dobrze czytam, to płyta ma symbol: MID0811_3066 V1.0 (na czas zdjęcia odpiąłem touchpad którego taśma zasłaniała mi nadruk z modelem płyty).

To może wszystko opiszę po kolei.

Pobrałem obraz systemu (niby Vedia X20 Pro) z tego linku
    http://chomikuj.pl/waski339/VEDIA+-+firmware/X20+PRO+DUO,3515028680.zip(archive)

Za pomocą narzędzia od gradek83 kolegi (choć wgrywałem też przez AndroidTool) wczytałem obraz co widać na poniższym screenie. Proszę zwrócić też uwagę na numer loadera podkreślony na niebiesko.

Teraz wcisnąłem przycisk "RESTORE" i wszystko szło do momentu gdy aplikacja oczekiwała na uruchomienie loadera. Tutaj pojawił się błąd, co widać poniżej, a komputer nie rozpoznaje urządzenia.

Od tego momentu, nic nie daje trzymanie przycisków POWER + VOLUME+. Za każdym razem komputer nie wykrywa tabletu. Jedynym wyjściem jest zwarcie ze sobą nóżek 8 i 9 na pamięci NAND i wpięcie kabla do komputera. Wtedy komputer widzi tablet a sam program wykrywa.
    Teraz korzystam z programu AndroidTool bo tylko on umożliwia wgranie softu wieloplikowego. Rozpakowałem więc ten obraz Vedia X20 Pro pobrany z chomika

Podmieniłem plik loadera na wersję "RK30xxLoader(L)_V2.15.bin". W AndroidTool w zakładce dla systemu wieloplikowego wskazałem plik loadera, parameter, misc, (kernel pominąłem skoro nie jest potrzebny), boot, recovery i system (oraz pominąłem backup).

Wcisnąłem przycisk Wgraj i system wgrał się prawidłowo.

Tablet od razu wstaje pojawia się ekran startowy

A następnie dwie następujące po sobie ikonki

I to tyle. Więcej nic się nie dzieje. Mogę zresetować tablet i jest to samo.
    nutergsm
    Moderator of GSM
    Spróbuj wgrać firmware jeszcze raz tylko tym razem programem rkbatchtool. Spróbuj jeszcze wejść w recovery i zrobić hard reset.
    Adix3
    Level 13  
    No dobra, spróbowałem wgrać teraz raz jeszcze system przez rkbatchtool, ale oczywiście znowu tablet wyłożył się na loaderze

Znowu jedynym wyjściem będzie zwarcie pinów pamięci NAND. I wgranie rozpakowanego systemu z loaderem 2.15 Ogólnie to zauważyłem ciekawą rzecz, mianowicie znalazłem tutaj zbiór loaderów dla RK3066:
    http://www.arctablet.com/blog/forum/firmware-development/rockchip-bootloader-collection-rk29xxloader-rk30xxloader-rk3168loader-rk3188loader/
    w wersji od 1.11 do 1.34 i żaden nie działa, tzn jest ten sam problem. Wychodzi an to, że mój tablet działa tylko z loaderem w wersji 2.XX - testowałem 2.13, 2.15, 2.25 i te działają, tzn. mogę na nich wgrać system ale dzieje się to co opisywałem wcześniej czyli pojawia się robocik z czerwonym trójkątem.

Mówi kolega aby wejść w recovery? Problem w tym, że nie mogę wejść w recovery. Z tego co się orientuję to aby to zrobić trzeba przy wyłączonym tablecie trzymać chyba POWER + VOLUME+, z tym, że dużo dłużej. Gdy tak robię to na ułamek sekundy pojawia się ta tapeta z logiem a potem ekran robi się czarny i na tym koniec. Próbowałem też POWER + VOLUME-, ale jest to samo. Nie mam możliwości wejścia w recovery.
    Adix3
    Level 13  
    Napięcie jest poprawne i wynosi obecnie 3,98V. RockChip Factory Tool też nic nie wskórał, zresztą nie ma się co dziwić gdyż te wszystkie programy różnią się tylko skórką interfejsu.

Dobra widzę, że nic z tego nie będzie. Trudno ;P Dzięki za zainteresowanie tematem :)
  • Helpful post
    gradek83
    Level 42  
    Jaka masz wersję sterownika Rockusb Device ? w Menadżer urządzeń ?
    Udostęp tego loadera wsadzę ci go do tego .img i sprawdzisz u siebie czy ruszy.
    Adix3
    Level 13  
    Poszło!!!
    Zaktualizowałem sterownik, zrestartowałem komputer i niestety nadal było to samo. Ale coś mnie natchnęło aby poszukać jeszcze w google może jakiegoś nowszego sterownika i natrafiłem na wątek na zagranicznym forum gdzie była poruszona kwestia sterowników dla RK3066 i Windows 8.1. A że ja mam właśnie Win8.1 to pobrałem plik .reg który się tam znajdował. Odpaliłem, zrestartowałem komputer i spróbowałem wgrać raz jeszcze system. Teraz loader 1.18 bez problemu wystartował i wgrywania zakończyło się sukcesem!

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. Tablet ruszył z miejsca :)

W załączniku dodaję plik .reg, bo może się przyda dla potomnych :)
    gradek83
    Level 42  
    Sterowniki tego typu czasem przy nowszych systemach powinno się instalować z opcją "Wyłącz wymuszanie podpisów sterowników'...
    Cieszy mnie to że udało ci się to w końcu wgrać :)

Dodano po 2 [minuty]:

nutergsm wrote:
    A mógłbyś jeszcze wrzucić ta spolszczoną wersję Androidtoola v2.1?

Edytuj sobie plik config.ini masz tam linijkę "Selected=1" ustaw na 2 i zapisz i odpal program powinno pomóc.

Dodano po 4 [minuty]:

Adix3 wrote:
    Poszło!!!

Jak będzie ci sie chciało to możesz sprawdzić czy uda ci się zrobić tym sposobem backupa stokowego sytemu.
    Adix3
    Level 13  
    nutergsm wrote:
    A mógłbyś jeszcze wrzucić ta spolszczoną wersję Androidtoola v2.1?

Mógłbym, ale to spolszczenie sam robiłem i nie wszystko jest spolszczone, a to co już jest to może być trochę błędne ;P Ale łap ;)

gradek83 wrote:
    Jak będzie ci sie chciało to możesz sprawdzić czy uda ci się zrobić tym sposobem backupa stokowego sytemu.

Spróbuję z ciekawości, ale to już nie dzisiaj ;) Dzięki wielkie za pomoc w temacie :)

A mam jeszcze jedno przemyślenie. Otóż gdy wcześniej próbowałem na ten tablet wgrać systemy od sticków TV lub innych tabletów (opartych na RK3066) to trafiłem na jeden system w wersji 4.4.2, gdzie nie działało podświetlenie (ale było widać gdy się przyświeciło latarką na LCD) oraz nie chodziło WiFi. Reszta niby działała wtedy. Tak się zastanawiam czy w ogóle dałoby się podmienić sterowniki WiFi z tego stockowego systemu do tego systemu znalezionego gdzieś na necie? Skoro reszta chodziła oprócz np. tego WiFi to znaczy, że pewnie te dwa systemy mają dwa różne sterowniki WiFi (w sensie w tabletach zastosowane są inne układy komunikacyjne), więc niby po zamianie sterowników ten system 4.4.2 powinien teoretycznie śmigać ;P Pytam tak z ciekawości czy w ogóle coś takiego jest możliwe, aby wyciągnąć sterownik z jednego systemu i podmienić go w drugim? :D
    nutergsm
    Moderator of GSM
    Po podmianie sterowników powinno wszystko śmigać. Najlepiej było by dodać je do kernela. Dzięki za plik.
    gradek83
    Level 42  
    Adix3 wrote:

A mam jeszcze jedno przemyślenie. Otóż gdy wcześniej próbowałem na ten tablet wgrać systemy od sticków TV lub innych tabletów (opartych na RK3066) to trafiłem na jeden system w wersji 4.4.2, gdzie nie działało podświetlenie (ale było widać gdy się przyświeciło latarką na LCD) oraz nie chodziło WiFi. Reszta niby działała wtedy. Tak się zastanawiam czy w ogóle dałoby się podmienić sterowniki WiFi z tego stockowego systemu do tego systemu znalezionego gdzieś na necie? Skoro reszta chodziła oprócz np. tego WiFi to znaczy, że pewnie te dwa systemy mają dwa różne sterowniki WiFi (w sensie w tabletach zastosowane są inne układy komunikacyjne), więc niby po zamianie sterowników ten system 4.4.2 powinien teoretycznie śmigać ;P Pytam tak z ciekawości czy w ogóle coś takiego jest możliwe, aby wyciągnąć sterownik z jednego systemu i podmienić go w drugim? :D

Tak da się ale to już zabawa linuksem i kompilowanie kodu źródłowego jądra kernela zabawa ciekawa a zarazem wymagająca trochę wiedzy. Zawsze coś tam można w necie odszukać i się podszkolić :) Powodzenia LINK1 LINK2 LINK3 LINK4