Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Różowy obraz + zakłócenia obrazu PANASONIC TH-42PA60E VIERA

cyberdelia 05 Oct 2016 14:32 1491 2
    cyberdelia
    Level 22  
    Witam,
    Jestem serwisantem PC, nie znam się za bardzo na telewizorach ale znajomy uparł się że zostawi tylko mi. ale do rzeczy, telewizor ogólnie pracuje jednak ma problem z różowym obrazem tak jak to widać na załączonych zdjęciach, ponadto widać także zakłócenia w postaci falujących ukośnych linii, obraz jest też bardzo nie ostry, pomóżcie wskazać przynajmniej w której części tv mam grzebać na razie nic jeszcze nie mierzyłem, wizualnie bez zastrzeżeń, poszukam jeszcze zimnych lutów, da się słyszeć syczenie które jest chyba zbyt głośne, nawet jak na ten TV. Dodam że problem występuje nie zależnie od źródła sygnału, podobno czasami jest dobrze.
    Wadliwy obraz jest wyświetlany zarówno na polu obrazu jak też w menu tv

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki,

Różowy obraz + zakłócenia obrazu PANASONIC TH-42PA60E VIERA Różowy obraz + zakłócenia obrazu PANASONIC TH-42PA60E VIERA
  • Helpful post
    Piotr2608

Level 41  
    Na początek warto by było przyjrzeć się taśmie LVDS.
    cyberdelia
    Level 22  
    Rozkręciłem, po odpinałem taśmę sygnałową oraz inne kable i taśmy, skręciłem i na razie działa i obraz jest ok. Tylko klient (znajomy) mówił że czasami jest dobrze zobaczymy na jak długo, muszę zadzwonić i dopytać co jaki czas i na jak długo doznawał uzdrowienia, jednak ja stawiam raczej na uszkodzony jeden z dwóch układów BGA na płycie gł. Ale pożyjemy zobaczymy..;-)