Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto dw50 nie działa Fiat Stilo

buncol251 05 Oct 2016 20:54 2229 19
  • #1
    buncol251
    Level 10  
    Wiem że już było to na forum ale nikt mi nie odpowiada bo są to stare tematy. Kupiłem webasto, niby sprawne ale jak zamontowałem okazało się że nie startuje oczywiście sprzedawca nie odbiera telefonu webasto pstryka dmucha i po minucie się wyłącza.

    Moje pytania to czy takim kablem zdiagnozuję to webasto i jakie webasto wybrać w programie thermo top bo tam nie ma dw50.
    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi . Webasto dw50 nie działa Fiat Stilo
  • Helpful post
    #3
    blant92
    Level 13  
    Ustawiasz przełącznik na pin 7. Pin 4 wtyku kabla do masy, 16 do plusa, pin 7 do żółtego przewodu z pieca. W programie ustawiasz "Thermo Top (98)". Dalej powinieneś sobie poradzić. Wyczytaj usterki, zrób zrzut ekranu lub fotkę. Skasuj je i próbuj odpalić piec ponownie.
  • #6
    buncol251
    Level 10  
    Zaworek działa,swieca działa,Wętylator też dziala ale nie działa Pompa wody, wiem że na oddalonym silniku powinno działać ale nie działa.
    Czy zaworek cały czas z puszcza paliwo i czy można sprawdzić elektronikę bez podłączonego webasto? Oraz jak sprawdzić czujnik plomienia
    Dziękuję za odpowiedźi i pozdrawiam wszystkich
  • #7
    blant92
    Level 13  
    Pompke wody podlacz na krotko do 12v, czujnik plomienia trzeba zmierzyc rezystancje w okolo 25°C i po podgrzaniu.
  • Helpful post
    #9
    blant92
    Level 13  
    Webasto jeśli nie wykryje pompki to sie nie odpali. Zamiast niej podłącz żarówkę. Jak odpali i zagrzeje wodę (nie będzie obiegu), to się wyłączy z błędu przegrzania. Ale już wtedy jakiś pogląd na sytuacje będzie.
  • #11
    buncol251
    Level 10  
    Webasto odpaliłem bez pompki wody na żarówkę, więc chyba działa problem jest taki że musiałem je rozłączyć bo strasznie dymiło i było bardzo gorące.
    Po jakim czasie powinien go rozłączyć czujnik przegrzania i gdzie on jest?
    Boję się że mi się auto spali 😀
    Z góry dziękuję za odpowiedźi.
  • #14
    blant92
    Level 13  
    Wiesz już, że piec działa. Wymuś obieg wody sprawną pompką, węże wodne włóż do wiaderka 10L i po Bożemu sprawdź. Piec odpala, więc koniec gdybania :)
  • #15
    buncol251
    Level 10  
    Witam po wymontowaniu pieca okazało się że nie działa pompka wody ,kupiłem nową i piec chodził elegancko po ponownym zamontowaniu piec próbuje od palić i po dwóch próbach przewietrza się oraz kapie paliwo.
    Po ponownym uruchomieniu kupę dymu leci ale odpala i już nic nie kapie startuje normalnie nawet nie dymi można włączać i wyłączać po dwóch trzech godzinach to samo próbuje odpalić i kapie co to może być?
  • #18
    buncol251
    Level 10  
    Webasto miałem całe rozkręcone palnik nie wyglądał na zużyty a uszczelki były całe , a jak go przydusze przy starcie to potem puszczam i chodzi normalnie i nie dymi nic .
    Te przyduszenie trwa 2 sekundy jak słyszę dławienie płomienia .
    Czy jest jeszcze jakaś inna metoda sprawdzenia palnika ?
    Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie .
  • #20
    Skalar23
    Level 8  
    Kolego szukam rozwiazania problemu bw 50.Tez rozebralem go ale nie ruszalem pompki wody ktora niby chodzi ale po zalaniu woda nie pompuje.Czy mozliwe ze rurka podajaca paliwo do palnika moze byc zapchana bo nie idzie paliwo do gory.