Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KRUPS XP7240 - Błąd 05 po wymianie pompy

Slawek14898 06 Oct 2016 21:06 6225 14
  • #1
    Slawek14898
    Level 9  
    Witam mam wielka prośbę czy ktoś z was się z tym spotkał wymieniłem pompę w expresie KRUPS XP7240 bo nie leciała kawa po złożeniu ekspres się długo grzeje i testuje po czym się napełnia po tym pokazuje błąd 05 i tyle czy ktoś z was miał podobny problem i czy ma ktoś schemat podłączeń wężyków w tym modelu bo może w tym coś sknociłem.
  • #2
    MARCIN.SLASK
    Home appliances specialist
    Woda leci przez dyszę?
  • #3
    Slawek14898
    Level 9  
    woda nie leci tylko czasem podczas napełniania para buchnie ze spieniacza i tyle
  • #4
    MARCIN.SLASK
    Home appliances specialist
    Czyli coś masz przytkane jeżeli tylko pompę wymieniałeś.
    Sprawdź filtr przed pompą, licznik wody na nieszczelność (czasem jest drobna nieszczelność i ciągnie powietrze zamiast wody), dalej masz dystrybutor i kocioł. Jeśli kamień to zazwyczaj w kotle.
    Możesz odkręcić zawór na wylocie pompy i na krótką ją podpiąć do zasilania zakładając zbiornik z wodą. Zobaczysz czy ten odcinek jest sprawny.
    Co było ze stara pompą?
  • #5
    Slawek14898
    Level 9  
    sprawdziłem ja miernikiem i była padnięta chodź teraz już nie wiem sam powiem tak woda tam dochodzi ze zbiornika tylko tak jak by coś się z elektronika pofiksowało masz może schemat rysunek podłączenia przewodów na płycie sterującej wiem że tam wiele możliwości nie ma ale może to coś pomoże bo już wszystko robię co mogę i nic.
  • #6
    nioop

    Home appliances specialist
    Slawek14898 wrote:
    ...masz może schemat rysunek podłączenia przewodów na płycie...
  • #7
    Slawek14898
    Level 9  
    a inne schematy podłączenia wody w nim znaczy instalacji wodnej i czy przepływomierz w niej może się uszkodzić powodując takie objawy ogólnie to tak się dobywa jak by tej wody nic nie zabierało do ekspresu sitka i resztę przeczyściłem wszystkie wężyki tylko może po składaniu sam coś źle podłączyłem sam już nie wiem bo to z zasady działania wydaje się proste a nie działa jak należy jak ktos ma jakieś sugestie będę wdzięczny.
  • #8
    MARCIN.SLASK
    Home appliances specialist
    Autorze, popraw swoje posty tak, aby można było je zrozumieć oraz były zgodnie z pisownią.
  • #9
    Slawek14898
    Level 9  
    Już poprawiam przepraszam za niewyraźna treść.
    1) ekspres nie nalewał kawy lub nalewał połowę tego co powinno być resztę wody lądowało w pojemniku pod kubkiem.
    co zrobiłem:
    -rozebrałem ekspres przeczyściłem porozpinałem wszystkie rurki przeczyściłem , złożyłem od początku.
    Włączyłem co zauważyłem;
    długo się nagrzewa , czasem grzanie przerywa auto-test po nagrzaniu wykonuje napełnianie ekspresu, czasem pójdzie czasem nie para z dyszy od spieniacza i po jakiejś minucie pojawia się komunikat, skontaktuj sie z infolinia błąd nr05
  • #10
    MARCIN.SLASK
    Home appliances specialist
    Skoro woda leciała do pojemnika ociekowego, to przepuszczał zawór na pompie / zawór 2 barowy / dystrybutor. I tu należało sprawdzić którędy woda ucieka.
    Jak porozpinałeś wężyki to mogłeś zrobić pomyłkę w podłączeniach węży lub któryś się zagiął. Mam nadzieję, że pompa dobrze podłączona elektrycznie, bo jak pomylisz przewody, to raczej pompa nie ruszy.
    Popatrz także na foto w poście: Link.
  • #11
    Slawek14898
    Level 9  
    Wiec tak tak jest podłączone u mnie KRUPS XP7240 - Błąd 05 po wymianie pompy KRUPS XP7240 - Błąd 05 po wymianie pompy KRUPS XP7240 - Błąd 05 po wymianie pompy

    Dodano po 1 [minuty]:

    z tego co wnioskuje to tylko może być problem w elektronice, pompę bardzo ciężko jest podłączyć nieprawidłowo.
  • #12
    MARCIN.SLASK
    Home appliances specialist
    Wygląda, że węże OK, tylko w jednym miejscu mocne zgięcie jest, ale raczej nie to powodem jest.
    Może to coś pomoże: Link
  • #13
    Slawek14898
    Level 9  
    dziś sprawdzałem pełne podłączenie oraz działanie pompy wszystko ok został tylko przepływomierz oraz czujnik wody w zbiorniku oba zamówiłem i czekam aż jutro bądź pojutrze przyjdą.
    Wszystko sprawdzałem kilka razy i powinno być w porządku a nie jest dziwi mnie bo mam wrażenie że pompa pompuje ale mało daje wody bez przepływomierza leci wyraźny strumień z przepływomierzem tak jak by pluła woda, czy da się jakoś zaślepić przepływomierz żeby go sprawdzić czy działa poprawnie?
  • #14
    Piter3040
    Level 24  
    Błąd 05 to albo pompa, albo przepływomierz, albo zatkany wężyk
    Często serwis mówi by wymienić przepływomierz razem z pompą.
    Jak wymienisz przepływomierz napisz czy jest ok
  • #15
    Piter3040
    Level 24  
    Udało sie naprawić??? Napisz co było przyczyną.