Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wingo2024 centrala Nice MC424 radio smxi nie otwiera się i nie zamyka prawidłowo

szymon74 07 Paź 2016 14:20 804 8
  • #1 07 Paź 2016 14:20
    szymon74
    Poziom 2  

    Witam
    posiadam w użytkowaniu 6 letni zestaw Wingo2024 centrala Nice MC424 radio smxi i od pewnego czasu pojawił się problem słabnącego zasięgu pilotów. Pomyślałem ,że baterie ale po wymianie nic się nie zmieniło. Zestaw wyposażony jest w antenę zewnętrzną wcześniej można było otwierać bramę ze 100 m teraz muszę podejść do centrali na kilka metrów żeby zareagowała. Pomyślałem, że to wina radia jednak po wymianie problem pozostał. Zauważyłem, że jak podejdę do centrali aby otworzyć bramę i w końcu ona się otworzy to później przez ok 5 -10 min mogę już ją otwierać i zamykać z większej odległości prawie takiej jak wcześniej natomiast jak napęd jest nie ,,używany" przez ok 30 min znowu muszę podejść do centrali aby otworzyć bramę. Zapomniałem dodać że zestaw wyposażony jest też w fotokomórki. Oczywiście resetowałem centralę, ustawiałem ją od nowa oraz usuwałem i zapisywałem ponownie piloty do radia.
    Proszę o pomoc

    0 8
  • #2 07 Paź 2016 17:14
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    Sprawdź przewód antenowy. Jeżeli masz włączoną funkcję Stand By to ją wyłącz.
    Poza tym sprawdź (wyłącz/wyjmij baterie) urządzenia bezprzewodowe w domu typu stacja pogody,elektroniczna niania itp. nawet jeżeli wydaje Ci się że działają prawidłowo...Może kupiłeś sobie (lub sąsiad..) jakiś no name telefon bezprzewodowy...

    0
  • #4 07 Paź 2016 21:40
    Marek J.
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne

    szymon74 napisał:
    jak podejdę do centrali aby otworzyć bramę i w końcu ona się otworzy to później przez ok 5 -10 min mogę już ją otwierać i zamykać z większej odległości prawie takiej jak wcześniej natomiast jak napęd jest nie ,,używany" przez ok 30 min znowu muszę podejść do centrali aby otworzyć bramę

    Nie wiem. Dziwny objaw że jakby po "wzbudzeniu" wszystko wracało do normy. Chodzi o to aby wyeliminować wszelkie możliwe przyczyny. Jeżeli znasz wszystkie zależności awarii w 424, powiązania z funkcjami STBY wszystkich podzespołów czy logiki przyczynowo-skutkowej (nie wymienionej w instrukcji) w tej centrali to pomóż koledze @szymon74 a nie pytaj mnie...

    0
  • #5 07 Paź 2016 21:59
    grzechotnik
    Poziom 23  

    Marek J. napisał:

    Nie wiem. Dziwny objaw że jakby po "wzbudzeniu" wszystko wracało do normy. Chodzi o to aby wyeliminować wszelkie możliwe przyczyny. Jeżeli znasz wszystkie zależności awarii w 424, powiązania z funkcjami STBY wszystkich podzespołów czy logiki przyczynowo-skutkowej (nie wymienionej w instrukcji) w tej centrali to pomóż koledze @szymon74 a nie pytaj mnie...


    Wszystkie sugestie jak najbardziej wg mnie OK, tylko wydaje misie że radio, byłoby , logicznie myśląc, ostanią rzeczą którą powinna być w stanie uśpienia. Zapytałem po prostu z ciekawości.

    0
  • #6 08 Paź 2016 19:32
    szymon74
    Poziom 2  

    Dziękuje wszystkim za pomoc, okazało się, że winne są fotokomórki DTM Slim II. Po ich odłączeniu i zmostkowaniu w centralce wszystko działa prawidłowo. Nigdy bym nie pomyślał ,że to wina fotokomórek.

    0
  • #7 08 Paź 2016 22:16
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 39  

    Wymień diodę nadawczą za 2zł i fotki odżyją.
    Slim'y II maja wadę, że mocowanie płytki nie jest równoległe/prostopadłe( zależnie od obrotu płytki) do powierzchni montażu o kilka stopni.

    0
  • #8 09 Paź 2016 22:24
    grzechotnik
    Poziom 23  

    andrzej lukaszewicz napisał:
    Wymień diodę nadawczą za 2zł i fotki odżyją.
    Slim'y II maja wadę, że mocowanie płytki nie jest równoległe/prostopadłe( zależnie od obrotu płytki) do powierzchni montażu o kilka stopni.


    pod warunkiem ze w miare dobierzesz długość fali

    0
  • #9 13 Paź 2016 20:48
    szymon74
    Poziom 2  

    Wymieniłem fotokomórki i problem ustąpił częściowo tzn brama się otwiera prawidłowo jednak są problemy z zamykaniem takie jak były wcześniej z otwieraniem i zamykaniem. W związku z tym jak sugerował

    Marek J. napisał:
    Jeżeli masz włączoną funkcję Stand By to ją wyłącz.
    podłączyłem fotokomórki bez Stand By i teraz wszystko działa prawidłowo. Mam pytanie co jest uszkodzone że fotokomórki nie działają prawidłowo po podłączeniu z funkcją oszczędzania energii.

    0