Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

w ostatni kaloryferze powrot zimny i do polowy grzeje

19Jezior89 07 Oct 2016 17:34 3345 24
    19Jezior89
    Level 10  
    Witam.

Posiadam taki piec w domu http://www.dworekbis...ieszczen-PG.htm i do tego mam pompę
    POMPA OBIEGOWA HALM HUPA-Solar 25-6.0 U 180 DOMAR i do tego mam podłączone 7 kaloryferów + bojler 80 litrow. Mam 60 stopni na piecu i pompa chodzi na 3 biegu to ostatni kaloryfer który jest powrotem jest do połowy zimny czasem zdarza się, że tylko powrót ale to jeśli jest wyższa temperatura. Była czysta woda nalewana , odpowietrzałem wszystko ! :)
    Myślicie ze za słaba pompa obiegowa na ten piec ? Proszę o waszą pomoc ! :)

Dziekuję.

Pozdrawiam
    Waldemar z Kaszub
    Level 29  
    19Jezior89 wrote:
    to ostatni kaloryfer ktory jest powrotem jest do polowy zimny

O ile jego zawór jest całkowicie otwarty to pozostaje zapowietrzenie grzejnika. Zwróć uwagę czy jest on prawidłowo zainstalowany. Czyli strona z odpowietrznikiem lekko wyżej od strony z zaworem/zasilaniem. Jakiego typu masz odpowietrzniki ?
    19Jezior89 wrote:
    Myslicie ze za slaba pompa obiegowa na ten piec ?

To jest niemożliwe. Musiałbyś mieć 3-4 kondygnacje, ale to na to nie wskazuje:
    19Jezior89 wrote:
    mam podlaczone 7 kaloryferow
    19Jezior89
    Level 10  
    Waldemar z Kaszub wrote:
    19Jezior89 wrote:
    to ostatni kaloryfer ktory jest powrotem jest do polowy zimny

O ile jego zawór jest całkowicie otwarty to pozostaje zapowietrzenie grzejnika. Zwróć uwagę czy jest on prawidłowo zainstalowany. Czyli strona z odpowietrznikiem lekko wyżej od strony z zaworem. Jakiego typu masz odpowietrzniki ?
    19Jezior89 wrote:
    Myslicie ze za slaba pompa obiegowa na ten piec ?

a moglbys jakiejs zdjecie pokazac z odpowietrznikiem jak ustawic poniewaz troche niezrozumiale dla mnie :)

taki mam kaloryfer 500x2000
    http://sklep.terma-tech.pl/image/cache/data/t...rzewcza/grzejniki/diamond/diamond-800x900.jpg

To jest niemożliwe. Musiałbyś mieć 3-4 kondygnacje, ale to na to nie wskazuje:
    19Jezior89 wrote:
    mam podlaczone 7 kaloryferow
    gersik
    Level 33  
    19Jezior89 wrote:
    ostatni kaloryfer który jest powrotem jest do połowy zimny

Za mały przepływ przez grzejnik. Czy instalacja jest nowa? Czy to już kiedyś grzało? sprawdź filtr.
    Waldemar z Kaszub
    Level 29  
    19Jezior89 wrote:
    a moglbys jakiejs zdjecie pokazac z odpowietrznikiem jak ustawic poniewaz troche niezrozumiale dla mnie :)

Zdjęcie raczej zbyteczne. Grzejniki powinny być montowane tak aby powietrze miało ujście z jego nieco wyżej położonej strony.
    Ale fundamentalne pytanie: Czy wcześniej ten grzejnik poprawnie się nagrzewał? Czy jest to nowa instalacja?
    19Jezior89
    Level 10  
    gersik wrote:
    19Jezior89 wrote:
    ostatni kaloryfer który jest powrotem jest do połowy zimny

Za mały przepływ przez grzejnik. Czy instalacja jest nowa? Czy to już kiedyś grzało? sprawdź filtr.

instalacja juz ma kilka lat tylko ze ja mialem mniejszy kaloryfer i zmienilem na wiekszy. Gdzie mam sprawdzic filtr ?
    Waldemar z Kaszub
    Level 29  
    19Jezior89 wrote:
    instalacja juz ma kilka lat tylko ze ja mialem mniejszy kaloryfer i zmienilem na wiekszy

To weź poziomicę i sprawdź jak jest ustawiony. Być może jest tak jak wcześniej pisałem.
    marqqv
    Level 32  
    19Jezior89 wrote:
    odpowietrzałem wszystko ! :)
    Widocznie przy zastosowanej pompy musisz jeszcze raz :) przy nie wyłączonej .
    19Jezior89
    Level 10  
    marqqv wrote:
    19Jezior89 wrote:
    odpowietrzałem wszystko ! :)
    Widocznie przy zastosowanej pompy musisz jeszcze raz :) przy nie wyłączonej .

to jeszcze raz zrobie bo to niemozliwe jest ;/

to napisz jak mam odpowietrzac bo moze zle zrobilem i dlatego.

ja zrobilem tak najpierw dopuscilem wody do pelna potem wlaczylem pompe na biegu nr 1 i odpowietrzalem. dobrze ?

a tak wogole to jest bojler wyrownaczy http://imgur.com/lNwuvaV

a rurki mam o srednicy 15 do kaloryferow moze za male ?
    marqqv
    Level 32  
    Jak dopełniasz to bardzo słabym ciśnieniem , bez włączonych pompek i przy odkręconych wszystkich zaworach . Po rozpaleniu sprawdzeniu odpowietrzasz ponownie jak coś nie grzeje
    Waldemar z Kaszub
    Level 29  
    19Jezior89 wrote:
    Jest to trochę mało. Ja bym dał 22. Ale masz mało grzejników to na większym biegu pompy powinno "wydolić".
    19Jezior89
    Level 10  
    Waldemar z Kaszub wrote:
    19Jezior89 wrote:
    Jest to trochę mało. Ja bym dał 22. Ale masz mało grzejników to na większym biegu pompy powinno "wydolić".

no wlasnie ta instalacja juz ma kilka lat i to kiedys znajomy robil i dal takie rurki i mi sie wydaje to bedzie wina rurek. pompa chodzi caly czas na 3 biegu i kaloryfer w polowie zimny wiec sam nie wiem co jest nie tak juz
    19Jezior89
    Level 10  
    marqqv wrote:
    A filtr przy pompie jest czysty ?

pompa ma 3 lata ale nigdy nie byla czyszczona bo nawet nie wiedzialem ze jest jakijs filtr :)
    tata1
    Level 20  
    Jak ktoś napisał wcześniej - grzejnik otrzymuje za mało ciepła. A instalację masz zrównoważoną - sprawdź czy któryś grzejnik najbliżej kotłowni nie jest cały gorący. Jeśli tak, to masz winowajcę. Przestaw go na nastawie wstępnej na mniejszą 'dziurkę", lub jak nie masz nastawy to przyblokuj trochę na powrocie. Kiedyś miałeś mniejszy grzejnik i zrównoważenie było inaczej rozłożone.
    Waldemar z Kaszub
    Level 29  
    19Jezior89 wrote:
    sam nie wiem co jest nie tak juz

Przecież dostałeś już odpowiedź. Jeżeli zawór przy grzejniku jest w pełni otwarty to tylko zapowietrzenie jest winne tej sytuacji. Aby grzejnik mógł być prawidłowo odpowietrzony to musi też być zgodnie ze sztuką zamontowany. Taki problem rozwiązuje się w kwadrans i bez kosztów.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    roman 18 wrote:
    witajcie,kolego piszesz że zmieniłeś grzejnik na większy,więc zapotrzebowanie czynnika grzewczego wzrosło,a jego brak powoduje grzanie tylko połowy grzejnika,i nie jest to wina zapowietrzenia,zamknij pozostałe grzejniki a się przekonasz czy grzeje. pozdrawiam
    . Jeśli zmieniło się na znacznie większy, to trzeba ustawić nastawę wstępną na odpowiednio większą (a te grzejniki, które grzeją bardzo mocno powinny dostać mniejszą nastawę wstępną). Nieraz przy wymianie grzejnika na znacznie większy, gałązki okazują się zbyt małe (i trzeba wymienić na większy przekrój). Trudno np. zapewnić dobre grzanie grzejnikowi (np. żeliwnemu T-1) złożonemu z 25-30 żeber, jeśli gałązki będą miały średnice 3/8'' (chyba, że będzie bardzo duża różnica ciśnienia pomiędzy powrotem a zasilaniem, czyli wysokie ciśnienie na zasilaniu).
    User removed account
    User removed account  
    gersik
    Level 33  
    Grzeje do połowy to znaczy jak? Od góry na dół czy od przodu to tyłu. Jak to pierwsze to za mały przepływ, a jak drugie to powietrze. Czy sprawdziłeś filtr? Powinien być przed pompą.
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    To zawór do bieżącej regulacji temperatury, ale nie termostatyczny. Odkręcając w lewo zwiększa się grzanie (przepływ czynnika grzewczego przez kaloryfer). Jeśli jest taki zawór, to być może jest też kryza (metalowy krążek z otworkiem). Niestety dobranie się do kryzy możliwe jest tylko po spuszczeniu wody (trzeba rozkręcić śrubunek). Być może kryza jest zamulona (otworek zapchany) lub dziurka jest zbyt mała.
    Waldemar z Kaszub
    Level 29  
    Zbigniew Rusek wrote:
    To zawór do bieżącej regulacji temperatury, ale nie termostatyczny.

Ten zawór jest najprawdopodobniej w wersji bez dławicy. I jeżeli przez kilka lat był nieużywany to teraz po pokręceniu nim może zacząć przeciekać.
    19Jezior89
    Level 10  
    Waldemar z Kaszub wrote:
    Zbigniew Rusek wrote:
    To zawór do bieżącej regulacji temperatury, ale nie termostatyczny.

Ten zawór jest najprawdopodobniej w wersji bez dławicy. I jeżeli przez kilka lat był nieużywany to teraz po pokręceniu nim może zacząć przeciekać.

a no tak racja poniewaz zawor byl z starego zaworu a instalacja ma juz okolo 10 lat. ja tylko zakupilem nowy kaloryfer i bylo zakladane na starym zaworze.