Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mux8 i testy anten - Testy wykonane miernikem DVBT Neon+

Darek.S 08 Oct 2016 22:20 32442 184
Optex
    Darek.S
    Level 34  
    Jak wiadomo rusza mux8. I w większości lokalizacji ma być nadawany w pionie. Pokusiłem się zatem o testy jak jest on odbierany prze kilka popularnych anten
    Na początek antena 19-elementowa Yagi - Uda na pasmo 21-60 produkcji Polkat.. Taką akurat posiadam już grubo ponad 20 lat
    Kolejna to też Polkat 5 elementowy i tak samo stary ale przemontowałem go na pion
    Następnie popularna "Siatka" z symetryzatorem 21-69 w poziomie i w pionie:

I na koniec ta sama siatka ale z symetryzatorem 1-69
    Pomiary mówią same za siebie ( oczywiście dla osób które umieją je odczytać)
    Trochę zaskoczony jestem faktem, że Yagi na UHF lepiej sobie radzi w VHF niż siatka, która rzekomo jest szerokopasmowa ale jak wiadomo w zasadzie jest anteną na UHF. Nie testowałem Tej ( 19 elementowej) anteny w pionie raz, że jest na czubku masztu poza tym do odbioru Mux8 nikt jej nie zastosuje. Jedynie na Mux4
    W ostatnim Satkurierze jest artykuł jak powinna wyglądać prawidłowa instalacja uwzględniająca Mux8.
    W innym wątku zamieściłem już parę testów ( dodatkowo Opticum Combo) ale były one wykonane na standardzie OIRT. Do wglądu tutaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15982206#15982206
    Obecne to już CCIR. Niestety zalogowanie Neona na Mux8 zajmuje mu sporo czasu zatem w logach występuje on jako "unlock" Ale przy pomiarze MER jest juz O.K.
    W najbliższym czasie planuje test anteny logarytmiczno periodycznej na pasmo VHF-UHF przed i po pewnej przeróbce która mi dzisiaj przyszła do głowy. CDN.
  • Optex
    11111olo
    Level 42  
    Test siatki jest oczywisty ale zabytkowej anteny? Jak byś po testował to co jest obecnie do kupienia to by miało większy sens.
    Darek.S
    Level 34  
    11111olo wrote:
    ale zabytkowej anteny

Moja antena to najnormalniejsza antena Yagi-Uda 19 elementowa na pasmo 21-60. I prawie niczym się nie różni od tego co jest sprzedawana obecnie przez choćby firmę Dipol. Zresztą historycznie to anteny te wymyślono w okresie międzywojennym. Dipol robi obecnie anteny na kanały 21-69 i mają one wyższy zysk w górnym pasmie a tam już nie ma i nie będzie telewizji. Są nawet przymiarki aby przesunąć granicę LTE poniżej 60-tego kanału i niewykluczone , że powrócą właśnie anteny o węższym pasmie. I wyraźnie widać, że moja antena ma słabszy poziom na LTE za to siatka potężny :| . Ale zrobię loga na nowej antenie 21-69 przy okazji zabaw z tym logarytmem.
  • Optex
    Fotodetektor

Level 30  
    Mnie by interesował Televesa DAT HD BOSS MIX ;D .Fajna antenka.
    Darek.S
    Level 34  
    Fotodetektor wrote:
    Mnie by interesował Televesa DAT HD BOSS MIX ;D .Fajna antenka.

Masz Neona to zapodaj tutaj przy okazji jakiegoś montażu. Co prawda inna lokalizacja inne nadajniki ale zawsze coś. Te testy porobione przeze mnie są otyle miarodajne , że z jednej lokalizacji...
    Fotodetektor

Level 30  
    Właśnie niedawno założyłem DATA 790 MIX, ale nie planuje być na tej instalacji ;/
    Ustawiłem sobie drugi miernik combo na MUXL-8 i czekam na okazje.
    Darek.S
    Level 34  
    Darek.S wrote:

W najbliższym czasie planuje test anteny logarytmiczno periodycznej na pasmo VHF-UHF przed i po pewnej przeróbce która mi dzisiaj przyszła do głowy.

W poziomie
    W pionie
    I na koniec Combo poziom-pion
    11111olo
    Level 42  
    Jaka to dokładnie antena i czy ma wzmacniacz? Masz bardzo silny sygnał. Jaka lokalizacja?
    Darek.S
    Level 34  
    11111olo wrote:
    Jaka to dokładnie antena i czy ma wzmacniacz?

Antena z demontażu. Wszystkie anteny w tym wątku są bez wzmacniacza. Zamontowałem ją z 15 lat temu i klient zażyczył sobie nową. Wziąłem specjalnie do testów. Jak widać pomimo rdzy tu i ówdzie działa jak nowa. Konstrukcja stara jak świat i do tej pory sprzedawana
    https://www.google.pl/search?q=Logarytm+VHF&c...xN_PAhWDuxQKHb8VC4cQ_AUICCgB&biw=1280&bih=865
    http://www.hollex.pl/anteny-tv-naziemnej-dvb-...okopasmowe/347-antena-szerokopasmowa-log-2-65

11111olo wrote:
    Masz bardzo silny sygnał. Jaka lokalizacja?

Liszki koło Krakowa. Do Chorągwicy będzie ze 30 kilometrów.

Dodano po 9 [minuty]:

_kli_ wrote:
    @Darek.S - Barczak w ofercie już ma podobną antenkę.

To było do przewidzenia. Skoro mnie ten pomysł przyszedł do głowy ( własnie po zdemontowaniu tego logarytma) to tym bardziej musiał producentowi.
    nawet przeróbka została wykonana identycznie. Przez zagięcie elementów VHF :D
    Rozmawiałem z producentem anten Dipola na temat anteny Yagi 6-60. Robili kiedyś takie 26 elementowe. Teraz musieliby jakoś tył skręcić pod katem 90 stopni. Na razie nie są zainteresowani.
    _kli_
    Level 40  
    W sierpniu inny "Krakus" także wpadł na ten pomysł (fotki z forum Emitel-a)

Mux8 i testy anten - Testy wykonane miernikem DVBT Neon+ Mux8 i testy anten - Testy wykonane miernikem DVBT Neon+

Dipol miał przed laty kilka zestawów antenowych VHF+UHF (A2610, A2690, A2692) -> Link. Także pytałem ich o możliwość wznowienia produkcji i otrzymałem odpowiedź negatywną.
    Darek.S
    Level 34  
    _kli_ wrote:
    Także pytałem ich o możliwość wznowienia produkcji i otrzymałem odpowiedź negatywną.

Za to mają robić siatkowe z dipolem w pionie i specjalnym sumatoro-symetryzatorem. Anteny takie wielokrotnie obserwowałem podczas pobytu nad morzem

Dodano po 7 [minuty]:

_kli_ wrote:
    W sierpniu inny "Krakus" także wpadł na ten pomysł (fotki z forum Emitel-a)

To z prawej ( z sierpnia ) to rzeczywiście mogło dotyczyć Mux8. To z lewej robione było w marcu a wtedy testów Mux8 jeszcze chyba nie było. Zatem prawdopodobnie chodziło o radio ( choć na FM to trochę te pręty za krótkie a DAB-a to w Krakowie do tej pory chyba nie mamy ). To z lewej wygląda mi na Nową-Hutę...
    11111olo
    Level 42  
    76dBuV z 30km na antenie logo periodycznej?! Te anteny mają góra 12dBi więc albo Neon źle pokazuje albo pomieszałeś wyniki.
    Darek.S
    Level 34  
    _kli_ wrote:

Macie, macie ... i to od dawna (31.12.2014).
    No widzisz żaden klient sobie tego nie życzył, ja radia mało słucham i wystarczy mi FM zatem sam zainteresowany nie byłem to i nie dotarło, że jest :| Ale dzięki za info.
    11111olo wrote:
    76dBuV z 30km na antenie logo periodycznej?! Te anteny mają góra 12dBi więc albo Neon źle pokazuje albo pomieszałeś wyniki.

Ani jedno ani drugie. Co najwyżej przesadziłem z odległością

Dodano po 38 [minuty]:

Aż sobie sprawdziłem i rzeczywiście jest. Ale słabiutkie. Bez anteny VHF w pionie wątpię bym cokolwiek złapał. Może rozejrzę się za jakimś niedrogim odbiornikiem...
    Darek.S
    Level 34  
    11111olo wrote:
    Darek zrób porządnie pomiar odległości.
    Link

czytaj dokładnie post wyżej ( bo najwyraźniej tego nie zrobiłeś) Zrobiłem i to właśnie ze strony z linku
    W linii prostej jest 23,7 km
    11111olo
    Level 42  
    To pomiar dwóch punktów (nie wnikam jakich)!
    Widzisz różnicę?
    Darek.S
    Level 34  
    11111olo wrote:
    To pomiar dwóch punktów (nie wnikam jakich)!

A szkoda bo te punkty to nadajnik i mój dom. I jest profil terenu i wyliczona odległość (a o nią prosiłeś). A pewną różnicę widzę. Jest dokładniejszy opis. Nie bawiłem się w obsługę tej strony aż tak szczegółowo i uznałem, że to co podałem wystarczy
    Darek.S
    Level 34  
    _kli_ wrote:
    W sierpniu inny "Krakus" także wpadł na ten pomysł

Teraz dokładniej się przyjrzałem fotkom i widzę, że w pionie te antenki są dwuelementowe. I w zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie by były trzyelementowe. Dodatkowo lepiej działałyby na Mux4. Musiał to nasz kolega po fachu robić. Profesjonalnie przerobione anteny właśnie Barczaka.
    doman18
    Level 17  
    Sorki ale chyba za głupi jestem na te wykresy bo te wyniki zupełnie mi nic nie mówią. Na jednej antenie na jednych częstotliwościach jest więcej, na innych mniej, na drugiej antenie gdzie indziej jest więcej a gdzie indziej mniej. Jak mam to ocenić przy wyborze? Średnią wyciągać czy co?

Czy mógłby po prostu ktoś podsumować dla laików yagi vs siatkowa vs logarytmiczna?

Np. mam yagi - bardzo popularny model. Czy mam się szykować na kupno dodatkowej (na VHF lub Opticuma)

MUX8 w Piaskach będzie na 226,5Mhz w pozycji horyzontalnej.
    Darek.S
    Level 34  
    doman18 wrote:
    Sorki ale chyba za głupi jestem na te wykresy bo te wyniki zupełnie mi nic nie mówią. Na jednej antenie na jednych częstotliwościach jest więcej, na innych mniej, na drugiej antenie gdzie indziej jest więcej a gdzie indziej mniej. Jak mam to ocenić przy wyborze? Średnią wyciągać czy co?

Czy mógłby po prostu ktoś podsumować dla laików yagi vs siatkowa vs logarytmiczna?

Generalnie im większy poziom i MER ( jakość ) tym lepiej. Przy czym jakość (MER) ważniejsza. Ale jak ze wszystkim i tutaj jest tak, że można mieć coś dobrej jakości ale jak jest tego za mało to i tak niedobrze :wink:
    U mnie akurat sa doskonałe warunki odbioru. Poziom wysoki i brak odbić. Ale bywają miejsca gdzie jest inaczej i różne anteny dają inne rezultaty. Przykładowo w warunkach miejskich gdzie jest dużo odbić lepiej może radzić sobie antena siatkowa od kierunkowej z prostego powodu, że łapie sygnał szerzej i zawsze cos tam odbierze. Niestety nie ma tu sztywnej reguły.

doman18 wrote:

Np. mam yagi - bardzo popularny model. Czy mam się szykować na kupno dodatkowej (na VHF lub Opticuma)
    MUX8 w Piaskach będzie na 226,5Mhz w pozycji horyzontalnej.

Tu masz odpowiedz odnośnie Opticuma i twojej Yagi

Darek.S wrote:
    andpol 33 wrote:
    Tylko nie Opticum Combo. Przecież to się rozpada od samego leżenia.

Potwierdzam. Od leżenia może nie ale już każdy ptak większy od wróbla da radę. Rurki o ściance grubości papieru. Cena z biedronki to 75zł. A i parametry nie powalają... Dajemy ciut więcej i jest komplet anten i zwrotnica. Bo mux 8 będzie przeważnie w pionie. Mam pewien pomysł odnośnie ciut przerobionego logarytma i jak tylko będzie chwila dołączę do wątku który założyłem a propo Mux8. A na marginesie to Mux 8 całkiem dobrze pracuje na antenach UHF ( Dipol 19 elementów i nie tylko) Sam byłem zdziwiony bo dobry czas temu zamontowałem małego logarytma na pasmo 5 a pracuje i na VHF. I wyraźnie widać było słabszy poziom na pasmie 4 bo to wtedy zmierzyłem. Antenka pracowała na dwa odbiorniki. Niedawno rozbudowałem instalacje do czterech ( splitter 7,5 dB tłumienia ). I mux 8 pracuje na wszystkich. Pracuje to może za dużo powiedziane bo na razie plansze.... Co do siatki to na VHF jest jej prawie wszystko jedno czy pion czy poziom. Pracuje na obu słabo...

Dodano po 6 [minuty]:

DjAlcon wrote:
    Właśnie chciałem uniknąć 2-3 anten ale z tego co widzę bardziej jesteście za tym żeby tak to wyglądało.

Reasumując proponuje kupić antenę 19 elementową, wymienić symetryzator na taki 1-69 i zaczekać aż w pełni ruszy mux8. Choć na tych testach co idą na razie już będzie na 99 procent wiadomo. A jak Mux 8 bedzie robił problemy to Dipol 4 elementowy w pionie dodatkowo i zwrotnica.

Dodano po 9 [minuty]:

A propo trwałości...
    11111olo wrote:

I rzecz najważniejsza. Nawet jak bym miał proponowaną antenę za 25 zł wymieniać co 10 lat to 300 zł starczy na 12 takich anten a Televes na pewno nie wytrzyma 120 lat!

Moje anteny produkcji Polkat - VHF i UHF działaja juz sobie 25 lat. Raz tylko wymieniłem symetryzatory. I to nie z konieczności ale coś tam grzebałem to zrobiłem profilaktycznie. I w zasadzie jestem pewien, że wytrzymają drugie tyle. Istotne jest to jak się zabezpieczy puszkę i cybanty... A dużo nie trzeba.

Do szerszego wglądu tutaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3258090.html

A jeśli w Twoim przypadku Mux8 ma być w poziomie to tym bardziej sama Yagi na UHF wystarczy
    Darek.S wrote:

Trochę zaskoczony jestem faktem, że Yagi na UHF lepiej sobie radzi w VHF niż siatka,

A u mnie MUX8 jest wpionie a pomimo to pozioma Yago 21-60 daje rady.
    Darek.S
    Level 34  
    W wątku o wyeliminowywaniu zakłóceń LTE już przeze mnie zamnkniętym
    Darek.S wrote:
    Zrobiłem pomiary na małym logarytmie i wyszło, że w polaryzacji poziomej mam silniejszy sygnał niz pionowej. Otóż jest jakiś sygnał od S8 do C12. Po zastosowaniu pułapki LTE jego poziom spadł ( za to teraz na C8 mam mocniejszy sygnał w pionie niż w poziomie i tak ma być). Wynika z tego, że głowica Neona wysterowana silnym LTE/CDMA "produkuje" sygnał w VHF. To tyle na szybko w wolnej chwili więcej poparte zrzutami z Neona.

Dzisiaj miałem podobne odczyty tym razem na Yagi 21-69 w poziomie
    W poniedziałek finalizuję ta instalację i zamieszczę więcej szczegółów. Konkretnie pomiary z innej anteny ( logarytm HV) i zdjęcia z lokalizacji ( Kazimierz Kraków). A na teraz pytanie skąd to dziwne widmo. Pułapka LTE niewiele tu zmienia ( a jest obok przekaźnik WIFI - fotka będzie - dzisiaj komórka mi się rozładowała). Dodam, że na kanale 50 poziom ponad 70 dB/µV na 23 i 25 nieco mniej bo nieco ponad 60 dB/µV. Ale na wszystkich Mer Max i PreBer minimalny czyli 10 e-8. Na Mux 8 nie loguje pomimo sporego poziomu i w zasadzie ładnego (znaczy płaskiego widma)
    LeDy
    Level 43  
    Darek.S wrote:
    Przykładowo w warunkach miejskich gdzie jest dużo odbić lepiej może radzić sobie antena siatkowa od kierunkowej z prostego powodu, że łapie sygnał szerzej i zawsze cos tam odbierze. Niestety nie ma tu sztywnej reguły.

[Co do siatki to na VHF jest jej prawie wszystko jedno czy pion czy poziom. Pracuje na obu słabo...

Widze, że zaczynasz trochę odpuszczać co do anten siatkowych.
    Odezwie się jak zaczną nadawać w moim zasięgu w pionie.
    Aż mnie kusi aby to usunąć aby było bliżej prawdy..
    11111olo
    Level 42  
    Darek.S wrote:
    Na Mux 8 nie loguje pomimo sporego poziomu i w zasadzie ładnego (znaczy płaskiego widma)

Włożę drut do miernika i mam 45dB a nie lockuje. Siła sygnału o niczym nie świadczy.
    Darek.S
    Level 34  
    LeDy wrote:

Widze, że zaczynasz trochę odpuszczać co do anten siatkowych.
    Odezwie się jak zaczną nadawać w moim zasięgu w pionie.

Nic nie odpuszczam piszę jak uważam. Anteny siatkowe to Low cost i sprawdzają się jak się wszystko sprawdza, nawet gwóźdź wetknięty w gniazdo antenowe telewizora ( no może przesadziłem jest lepsza od gwoździa :wink:) Do do dopełnienia "prawdy" dodam iż w specyficznych warunkach może górować nad kierunkowymi i to też wyjaśniłem w którymś moim poście
    LeDy wrote:
    Aż mnie kusi aby to usunąć aby było bliżej prawdy..

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli ale gratuluję możliwości ( o ile faktyczne) . Ś.P. ksiądz Tischner mawiał że są trzy prawdy
    Prawda
    Tyż prawda
    I gówno prawda
    :wink:

Dodano po 5 [minuty]:

11111olo wrote:

Włożę drut do miernika i mam 45dB a nie lockuje. Siła sygnału o niczym nie świadczy.

Owszem siła nie świadczy ale ja sprawdziłem jeszcze widmo. I w tym kanale jest O.K. ale obok sporo się dzieje i nie ma dziwne , że ma wpływ. Ale to jeszcze nie wszystko. Widmo może być płaskie ale nie uwzględnia odbić. I dlatego nie ma pomiaru MER.
    LeDy
    Level 43  
    Darek.S wrote:
    Anteny siatkowe to Low cost

Tu się z tobą zgadzam. Za tak marne pieniądze robią taką samą robotę jak te po 80zł i więcej a , jak sam potwierdzasz, w niektórych warynkach są niezastąpione.
    Fotodetektor

Level 30  
    Przy okazji dodam, że są siatki za 30 zł. i za 80 zł. i tu widać różnice w wykonaniu.
    W moim rejonie dobry kierunek działa lepiej niż antena siatkowa. Myślę tu o wskazaniach z miernika.
    Sam odbiorca widzi tylko obraz a nie wie czy z szumem, przeestetyzowaniem itd.
    11111olo
    Level 42  
    Niestety siatki są gorsze w każdych warunkach. Jeśli ktoś ma tylko TV jako wskaźnik i twierdzi że siatka łapie w prawie każdą stronę to niestety nic nie wie o antenach, ma bardzo silny sygnał (lub wzmacniacz :D) i źle dobraną antenę.
    Na mierniku widać jak zachowuje się siatka i antena kierunkowa. Ta pierwsza zawsze przegrywa.
    Darek.S
    Level 34  
    Fotodetektor wrote:
    dobry kierunek działa lepiej niż antena siatkowa. Myślę tu o wskazaniach z miernika.
    Sam odbiorca widzi tylko obraz a nie wie czy z szumem, przeestetyzowaniem itd.

11111olo wrote:

Na mierniku widać jak zachowuje się siatka i antena kierunkowa. Ta pierwsza zawsze przegrywa.

LeDy wrote:
    Za tak marne pieniądze robią taką samą robotę jak te po 80zł i więcej

I tak samo jeździ Cinquecento jak Audi :wink:
    Myślę, że pora już odejść od dyskusji nad wyższościa Świąt Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia a wrócić do tematu.
    Ponawiam pytanie o pochodzenie dziwnych zakłóceń w okolicy 200MHz. dzisiaj zrobiłem pomiar u siebie na tej samej antenie 21-69 a potem na logarytmie HV
    Przy okazji logi anteny 19-elementowej produkcji "Dipola" Pod spodem widmo sygnału z logarytma HV.
    Maximum przypada na 226MHz nieco w prawej słupek Dab.