Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ONKYO TX-8150 - szumy przy podłączeniu do BD/DVD

onepeter 09 Paź 2016 00:17 729 4
  • #1 09 Paź 2016 00:17
    onepeter
    Poziom 2  

    Witam wszystkich,

    Bardzo proszę o pomoc w poniższej kwestii:
    Rzecz dotyczy szumu przy podłączeniu amplitunera ONKYO TX-8150 do odtwarzacza blu-ray LG BP 556.
    Aby szczegółowiej nakreślić problem: odtwarzacz blu-ray połączony jest z telewizorem za pomocą kabla HDMI, zaś z amplitunerem ONKYO za pomocą kabla COAXIAL (który został podłączony do wejścia DIGITAL IN COAXIAL BD/DVD).
    Niestety przy uruchomieniu płyty DB/DVD, praktycznie za każdym razem z kolumn wydobywa się przeraźliwy szum. Losowym przypadkiem jest bezproblemowe uruchomienie ścieżki dźwiękowej z koncertu BD/DVD (w 9 na 10 przypadkach zamiast dźwięku pojawia się przeraźliwy szum).
    Muszę zaznaczyć, że gdy BD podłączony jest tylko do TV (a amplituner jest wyłączony), wszystko jest wporządku.
    Bardzo proszę o informację w jaki sposób mogę rozwiązać powyższy problem.

    Pozdrawiam

    0 4
  • Pomocny post
    #2 09 Paź 2016 03:05
    Polon_us
    Poziom 41  

    Moim zdaniem, występuje tu problem pewnej niezgodności.

    Ten wzmacniacz Onkyo jest urządzeniem stereofonicznym, a na swoim wejściu prawdopodobnie dostaje sygnał 5.1, którego nie jest w stanie przetworzyć poprawnie.

    Telewizor, pomimo swoich ograniczonych możliwości odtwarzania dźwięku przestrzennego akceptuje ten sygnał i po "przeróbce" odtwarza w swoich głośnikach.

    Niech kolega zmieni ustawienia wyjścia audio w odtwarzaczu BR. W menu Audio ("Dźwięk"?) dla opcji "Digital Output" ustawić "PCM".

    Mam nadzieję, że to powinno rozwiązać problem.

    Powodzenia :)

    0
  • #3 09 Paź 2016 11:45
    onepeter
    Poziom 2  

    Dziękuje serdecznie za pomoc. Po ustawieniu w odtwarzaczu BR domyślnego dźwięku na PCM, nie mam problemu już z przesłaniem dźwięku z BR do amplitunera ONKYO i dalej na głośniki (możliwe, że rzeczywiście amplituner nie radzi sobie z dźwiękiem innym jak stereo).
    Pojawił się niestety w tym momencie inny mankament - chodzi o brak synchronizacji dźwięku z obrazem. Gdy oglądam/słucham koncertu z dźwiękiem puszczonym przez wzmacniacz ONKYO, obserwuje delikatny brak synchronizacji dźwięku z obrazem (o ułamki sekund dźwięk wyprzedza obraz). Tak się nie dzieje, gdy dźwięk odtwarzam z TV (poprzez HDMI).
    Odtwarzacz BR połączony mam z amplitunerem za pomocą COAXIALa długości 1,5m.
    Czy istnieje sposób, aby taki niewielki (acz irytujący) brak synchronizacji zniwelować ?
    Z góry bardzo dziękuję za każdą pomoc w temacie.

    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #4 09 Paź 2016 16:12
    Polon_us
    Poziom 41  

    Niech kolega połączy telewizor z wzmacniaczem połączeniem optycznym lub koaksjalnym. Telewizor powinien mieć jedno z tych wyjść.
    To powinno rozwiązać problem.

    Tu trzeba pamiętać o odpowiednich zmianach w ustawieniach telewizora, aby jego wyjście cyfrowe audio zadziałało.

    0
  • #5 10 Paź 2016 22:20
    onepeter
    Poziom 2  

    Dziękuje za pomoc, Twoja propozycja połączenia jest skuteczna. Zastanawia mnie tylko, dlaczego opisany powyżej mój sposób połączenia wprowadza brak synchronizacji miedzy dźwiękiem a obrazem.
    Raz jeszcze dziękuję za pomoc.

    Pozdrawiam

    0