Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Focus MK1 - Zetec 1,8 Benzyna Pb gaśnie przy wysprzęglaniu

09 Paź 2016 11:10 1683 5
  • Poziom 8  
    Witajcie Panowie i Panie, mam problem z Focusem MK1 - przy wysprzęglaniu samochód gaśnie, na komputerze zero błędów, wcześniej występował błąd czujnika położenia przepustnicy i samochód przerywał podczas jazdy jednostajnej ze stałą prędkością jednak po jego wymianie problem ustąpił (po rozebraniu czujnika okazała się wytarta ścieżka na taśmie), pozostał problem z gaśnięciem na dojeżdżaniu do świateł - zauważyłem że problem jest nasilony na zimnym silniku, po rozgrzaniu gaśnie rzadko a na zimnym prawie za każdym odpuszczeniem gazu i po zrzuceniu z biegu, wskażnik prędkości raczej działa prawidłowo poza tym że zawyża prędkości o 10km/h powyżej 60km/h, poszę o pomoc
  • Poziom 32  
    Najprawdopodobniej źle wyregulowany TPS, skoro właśnie wymieniałeś. Inne powody to zawór wolnych obrotów, czujnik na pedale sprzęgła.
  • Poziom 8  
    jak wyregulować tps? odpiąć aku na godzine? Szukałęm tego zaworu wolnych obrotów ale nie umiem go namierzyć w tym silniku...
  • Poziom 32  
    Napięcie na TPS max na na zamkniętej przepustnicy 0,85V, ale lepiej zrobić mniej. Zawór w dolnej części kolektora ssącego. Trudno go sprawdzić, czasami nawet test COER nie wykrywał.
  • Poziom 8  
    Zauważyłem że po mału się tocząc na luzie - obroty są równe, jak wcisnę sprzęgło również są równe a po jego odpuszczeniu spadają do zapalenia się kontrolek lub zgaśnięcia, zainteresował mnie czujnik pedału sprzęgła o którym piszesz, gdzie on się znajduje?
  • Poziom 32  
    Przy pedale. Zrób lepiej diagnostykę, odczyt parametrów.