Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Webasto Air Top 2000 S-D 24V jak podłączyć

09 Paź 2016 16:53 4728 16
  • Poziom 11  
    Witam jak w temacie posiadam webasto air top 2000 s-d chciałbym go zamątować w samochodzie osobowym problem w tym że nie za bardzo wiem jak szukałem na elektrodzie i innych stronach ale ciągle piszą o jakimś czerwonym cieńkim przewodzie którego nie ma

    Webasto Air Top 2000 S-D 24V jak podłączyć
  • Poziom 25  
    Rafał... pokaż kostkę przy ogrzewaniu bo tej nie bardzo kojarzę.W każdym razie ta przy ogrzewaniu 8 pin-owa 1-czerwonycieńki zasilanie włącznika,2-czerwony grubszy stałe zasilanie,3-niebieski potencjometr,4-zielony pompka paliwa,5- biały potencjometr,6-pomarańczowy pompka paliwa,7-czarny załączanie ogrzewania,8-brązowy MASA.przy takim podłączeniu ogrzewanie będzie pracowało.Gdybyś zajrzał w dziale ogrzewania i klimatyzacje z pewnością coś byś znalazł.
  • Poziom 11  
    Przesyłam zdjęcia kostki, wczoraj trochę pogrzebałem w ciężarówce renault magnum bo z takiej właśnie webasto pochodzi po numerach przewodów doszedłem że do potencjometra idą czarny biały i żółty, chciałem zaznaczyć że jest tam taka sana kostka z takimi przewodami jak u mnie. Webasto Air Top 2000 S-D 24V jak podłączyć Webasto Air Top 2000 S-D 24V jak podłączyć Webasto Air Top 2000 S-D 24V jak podłączyć

    Cieńkie przewody jedyne jakie są to: czarny, biały, nienieski w kostce ośmio pinowej czarnej, zaś w sześcio pinowej białej pod spodem: zielony z białym paskiem i fioletowy, czerwonego cieńkiego nigdzie nie ma.
  • Poziom 11  
    Wielkie dzięki kolego za pomoc, mało takich jak ty, prawdopodobnie w przyszłym tygodniu będę miał resztę części tzn. potencjometr i pompę paliwa i dam znać czy wszystko działa, i jeszcze jak dobrze zrozumiałem do potencjometra idą czarny biały i żółty kabelek?
  • Poziom 11  
    Dostałem już resztę części potrzebnych do podłączenia ale o tym później, na chwilę obecną webasto wogule nie działa po próbie włączenia, podłączałem jak wyżej czerwony gruby i brązowy gruby zasilanie stałe po styknięciu żółtego z czarnym słychać tylko tyknięcie i nic więcej jedynie jak zdejmę obudowę to wiatrak załączy się na ok. sekudnę i nic więcej, w czym może tkwić problem?
  • Poziom 14  
    Może to zbyt banalne, ale rozumiem że zdajesz sobie sprawę z różnicy napięcia? Piszesz że chcesz to włożyć do osobówki, a piec z Renault Magnum...
  • Poziom 11  
    syriusz napisał:
    Może to zbyt banalne, ale rozumiem że zdajesz sobie sprawę z różnicy napięcia? Piszesz że chcesz to włożyć do osobówki, a piec z Renault Magnum...


    Oczywiście, zdaję sobie sprawę z różnicy napięcia mam do tego odpowiedni zasilacz z 12 na 24v, a gdzie zostanie zamątowane? Tego jeszcze nie wiem takie są plany że w osobówce ale myślę też że może pódzie do ogrzewania warsztatu, narazie chodzi mi o to żeby go uruchomić potem będe myślał dalej. :D


    Hart3 schematy czytam dobrze tylko nie znam tych oznaczeń które narysowałeś tam gdzie dioda i potencjometr gdyż nie jestem elektronikiem dlatego szukam pomocy gdzie indziej, zamątowałem diodę która po pałączeniu żółtego z czarnym ciągle świeci, jak rozłączę pompkę paliwową to mrugnie 7 razy wolno i 5 razy szybko na elektrodzie wyczytałem że to jest przerwa lub zwarcie pompy paliwa czyli powinno wszystko być dobrze podłączone, prosiłbym o szczegóły gdyż jestem zielony w tej sprawie a nie chcę uszkodzić sprzętu za kilkaset złotych.:(
  • Poziom 25  
    Raz nic nie działa :cry: a w następnym wszystko działa poprawnie nawet diagnozuje :D .Szybkie impulsy to przerywnik między poszczególnymi kodami tak że liczą się tylko długie impulsy,kody masz podane w pierwszym pdf-ie na str.31.
  • Poziom 11  
    Raz nic nie działa :cry: a w następnym wszystko działa poprawnie nawet diagnozuje :D

    Ciągle gdybie nad tym webastem dlatego chciałem się dowiedzieć dlaczego jak pąpa paliwa jest podłączona to dioda ciągle świeci a webasto nawet się nie załączy a po rozłączeniu pokazuje błąd (dlaczego pokazuje błąd to wiem bo ją rozłączyłem), ale dlaczego nie chce odpalić jak jest podłączona a dioda świeci?
  • Poziom 25  
    Prz takich objawach wygląda na uszkodzony sterownik,wypinaj kolejne elementy np.turbina ,sztyft żarowy i zobacz gdzie nie generuje błędu.Rozumiem że podłączone pod pewne 24V.
  • Poziom 11  
    Dobra zrozumiałem dioda u mnie ciągle świeci po załączeniu żaden kod migowy się nie pokazuje, tak sobie dzisiaj pomyślałem czy nie dlatego się nie włącza że nie ma potencjometru?
  • Poziom 11  
    Witam wszystkich, chciałbym odświeżyć trochę temat, ostatni problem został rozwiązany webasto działa jak należy, problemem okazała się za słaba przetwornica dlatego nie startowało. Ostatnio dokupiłem do niego potencjometr żeby nie grzało na full, nie jestem do końca pewien jak podłączyć szkoda uszkodzić sterownik, z tego co mi się wydaje to biały niebieski i czerwony z pieca podpatrzyłem trochę w ciężarówce stąd takie moje przypuszczenia.