Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka AEG Favorit 99000I - błąd odpływu

GhostRiderTDM 10 Paź 2016 18:23 909 10
  • #1 10 Paź 2016 18:23
    GhostRiderTDM
    Poziom 7  

    Czy ktoś z forumowiczów spotkał się już z problemem pt. "błąd odpływu" ?
    Rozebrałem cały spód zmywarki, wszystko poczyściłem, sprawdziłem drożność węża odpływowego oraz drożność w syfonie do którego jest podłączony.
    Po czyszczeniu zmywarka "zaskoczyła" poprawnie tzn. najpierw opróżniła resztki wody (tym samym jest dowód że pompa jako taka działa), potem nabrała następną do mycia wstępnego ale po tym etapie już nie jest w stanie tej wody odpompować.
    Jest jeden czujnik w zmywarce ale przeczytałem że to czujnik przejrzystości/czystości wody (być może odpowiada za coś jeszcze) ale nie wiem jak go sprawdzić czy to on jest winny tej sytuacji?
    Nie wyświetla się żaden kod błędu a jedynie komunikat "błąd odpływu".
    Poproszę o pomoc w czym może być problem.

    0 10
  • #2 10 Paź 2016 21:16
    zhudomel
    Specjalista AGD

    GhostRiderTDM napisał:
    w czym może być problem
    W pompie spustowej.

    2
  • #3 11 Paź 2016 08:45
    GhostRiderTDM
    Poziom 7  

    OK, ale czemu taka diagnoza - napisałem że po moim kompleksowym czyszczeniu pompa zadziałała na samym początku programu tylko potem już nie chciała.

    Pod jakie napięcie można podłączyć tą pompę po zdemontowaniu żeby sprawdzić czy działa? Niestety nie ma tam żadnych napisów na nie stąd to pytanie.

    0
  • Pomocny post
    #4 11 Paź 2016 17:42
    zhudomel
    Specjalista AGD

    GhostRiderTDM napisał:
    czemu taka diagnoza
    Bo zadziałała tylko raz, więc albo źle wyczyszczone, albo pompa zużyta, albo nie dostała zasilania za drugim razem.
    GhostRiderTDM napisał:
    Pod jakie napięcie można podłączyć tą pompę po zdemontowaniu żeby sprawdzić czy działa?
    Działanie pompy trzeba sprawdzać w zmywarce.

    0
  • #5 11 Paź 2016 22:14
    GhostRiderTDM
    Poziom 7  

    Ok, dziękuję za odpowiedź.
    Przepraszam ale trochę podrążę temat : a co ma powodować że pompa powinna dostać zasilanie ? Jest gdzieś jakiś czujnik rozumiem który za to odpowiada?
    Jeżeli tak to gdzie on się znajduje?
    Może warto zacząć proces wymiany od niego?

    Z góry dziękuję za odpowiedź i cierpliwość.

    Pozdrawiam.

    0
  • #6 12 Paź 2016 11:30
    zhudomel
    Specjalista AGD

    GhostRiderTDM napisał:
    co ma powodować że pompa powinna dostać zasilanie ?
    Programator.

    0
  • #7 12 Paź 2016 12:50
    GhostRiderTDM
    Poziom 7  

    W porządku ale - proszę mnie poprawić jeżeli źle myślę - programator poda zasilanie na pompę wtedy gdy:
    1. nadejdzie etap wypompowania wody
    2. czujnik "stwierdzi" że woda jest i trzeba ją wypompować
    3. zasilanie będzie podawane tak długo aż czujnik "stwierdzi" że wody już nie ma

    czy tak to działa?

    czy po prostu są ustalone przebiegi czasowe dostosowane do ilości wody i wydajności pompy i z założenia pompa powinna w danym czasie daną ilość wody wypompować i koniec.

    0
  • Pomocny post
    #8 12 Paź 2016 12:58
    zhudomel
    Specjalista AGD

    GhostRiderTDM napisał:
    programator poda zasilanie na pompę wtedy gdy:
    1. nadejdzie etap wypompowania wody
    I tyle.
    Wystarczy tych pytań. To zmywarki nie naprawi. Czas na działania fizyczne.

    0
  • #9 27 Paź 2016 11:33
    GhostRiderTDM
    Poziom 7  

    zhudomel napisał:

    Wystarczy tych pytań. To zmywarki nie naprawi. Czas na działania fizyczne.


    Podjąłem działania fizyczne, sprawdziłem pompę - działa.
    Czy zatem wobec objawów należy pochylić się nad programatorem czy jednak jest jakiś czujnik który za to odpowiada?

    Będę wdzięczny za pomoc tutaj bo niestety fizycznie do Katowic zmywarki nie dostarczę :D

    0
  • #10 27 Paź 2016 13:39
    h jaworski
    Specjalista AGD

    Podłącz miernik pod pompę i sprawdź czy w odpowiednim momencie dostaje zasilanie i jak nie ma zasilania to trzeba szukać dlaczego. Jak zasilanie jest to pompa do wymiany. Pompy potrafią zadziałać kilka razy, a potem nie i koniec.

    0
  • #11 21 Mar 2017 09:05
    GhostRiderTDM
    Poziom 7  

    Tak jak przypuszczałem na podstawie objawów - nie był to problem zepsutej pompy, programatora czy filtra czy innych rzeczy.
    Problem był banalny choć ciężko było go zidentyfikować - okazało się, że wirnik na pompie z jakiś przyczyn wcisnął się na trzpieniu silnika od pompy i przez to się zakleszczył.
    Nie wiem jak mogło do tego dojść ale fakt jest taki, że minimalne odsunięcie go od silnika załatwiło sprawę - zmywarka do chwili obecnej pracuje bez zarzutu.
    Dziękuję wszystkim za sugestie i próby pomocy.

    Pozdrawiam.

    0