Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Yaris 1999 1.0 Pb - Free Tronic błąd P1873

endriu233 11 Oct 2016 11:26 2901 2
    endriu233
    Level 21  
    Witam, czy ktoś przerabiał sterowanie, półautomatycznej skrzyni biegów w Toyocie Yaris. Od czasu do czasu zaświeca się kontrolka od sterowania sprzęgłem, i nie da się wrzucić biegów(lub jest to bardzo utrudnione), dodatkowo cały czas po otwarciu drzwi załącza się pompa w zespole hydraulicznym sterującym min. wysprzęglikiem, tak jakby nie mogła dobić ciśnienia. Proszę o jakąś poradę, gdyż nie jestem znawcą tego sterowania.
    endriu233
    Level 21  
    Występuje błąd: P1873 RSW(Open or Short); który wskazuje na uszkodzenie przełącznika od biegu wstecznego; jednak w blokach pomiarowych, po wrzuceniu biegu wstecznego komputer rozpoznaje go prawidłowo; również bieg neutralny oraz 1 i 2 są widziane poprawnie, natomiast nie wiem co z biegami 3,4 i 5, gdyż żaden z przełączników zamontowanych w skrzyni nie ma zwarcia po włączeniu powyższych biegów i nie wiem czy tak ma być czy może ten czwarty przełącznik jest uszkodzony. Może ktoś spotkał się, że kończąca się tarcza sprzęgłowa może powodować takie objawy, niekoniecznie związane z błędem od przełącznika RSW.