Witam. Mam problem z piekarnikiem elektrycznym (do zabudowy) firmy/marki SMEG, typ SI850X. Objawy to: brak reakcji grzałek oraz wentylatora na położenie przełącznika obrotowego. W żadnej pozycji przełącznika grzałki nie grzeją a wentylator nie obraca się. Jedyne co wykazuje reakcję na położenie przełącznika to lampka oświetlenia wnętrza piekarnika - zaświeca się. Zasilanie do urządzenia dochodzi. Z tego co widziałem, do zasilania dochodzą 4 przewody: L1, L2, N, PE. Domniemam, że chodzi tu o rozłożenie obciążenia na różne fazy.
Na tabliczce znamionowej (z tyłu) podano: MODELLO: SI850X*
Na tabliczce w ościeżnicy drzwiczek piekarnika podano: mod. SI850X, type 066K, 230VAC/50Hz/2,6kW.
Moje pierwsze podejrzenie to przełącznik obrotowy. Czy dobrze kombinuję?
Druga sprawa to schemat elektryczny wewnętrznych połączeń w tym piekarniku. Niestety na forum nic takiego nie znalazłem. Być może z powodu małej popularności produktów marki SMEG. Czy ktoś z Kolegów posiada taki schemat i zechciałby się nim podzielić?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
Na tabliczce znamionowej (z tyłu) podano: MODELLO: SI850X*
Na tabliczce w ościeżnicy drzwiczek piekarnika podano: mod. SI850X, type 066K, 230VAC/50Hz/2,6kW.
Moje pierwsze podejrzenie to przełącznik obrotowy. Czy dobrze kombinuję?
Druga sprawa to schemat elektryczny wewnętrznych połączeń w tym piekarniku. Niestety na forum nic takiego nie znalazłem. Być może z powodu małej popularności produktów marki SMEG. Czy ktoś z Kolegów posiada taki schemat i zechciałby się nim podzielić?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.