Już od jakiegoś czasu planowałem zbudowanie wzmacniacza słuchawkowego i w końcu powstała pierwsza ale nie ostatnia wersja. Wzmacniacz oparty o specjalizowany do tego celu układ TPA6120. Na wejściu bufor na AD8599, akurat miałem w swoich zasobach taki układzik, a że ma dobre parametry to się nadał.

Obudowa dość mała więc jest ciasno. Transformator zasilający 2x15V 0,5A przymocowany do dolnej części obudowy dostarcza napięcie przemienne bezpośrednio do płytki wzmacniacza. Dalej mostek prostowniczy , dwa kondensatory filtrujące zasilanie dla każdej gałęzi (1000 mikro F + 330 mikro F - takie akurat miałem). Napięcia następnie są stabilizowane przez dwa stabilizatory + i - 15V. Za stabilizatorami kondensator filtrujący i dławik potem jeszcze po jednym kondensatorze ceramicznym 10 mikro F . Tak zasilany jest wzmacniacz operacyjny i TPA6120.
AD8599 pracuje w układzie wtórnika z prostym dolnoprzepustowym filtrem wejściowym RC. Z jego wyjść sygnał trafia do TPA6120, który to ma wzmocnienie ustawione na 2 i pracuje jako nieodwracający wzmacniacz. W torze sygnałowym nie ma żadnych kondensatorów. Oba układy mają możliwie blisko podłączone ceramiczne kondensatory odsprzęgające o pojemności 100 nF na każdej gałęzi zasilania. TPA ma ich 4 sztuki. Ścieżki sprzężenia zwrotnego dla TPA są krótkie na tyle, na ile to możliwe przy zastosowanych rezystorach SMD. W sprzężeniu pracują rezystory o rezystancji 1k1 i dokładności 1%. Daje to wzmocnienie wystarczająco równe dla obu kanałów. Na wyjściu TPA znajduje się rezystor 10 omów. Płytka drukowana jest jednostronna co trochę komplikuję sprawę, więc po drugiej jej stronie znajduje się kilka połączeń dla zasilania układów. Może dało by się lepiej ale dla jednej sztuki już mi się nie chciało kombinować.
Bałem się że przy tak ciasnej obudowie i małej odległości transformatora od płytki wzmacniacza będę słyszał w słuchawkach brum sieciowy ale to zjawisko nie występuje. Przy potencjometrze głośności odkręconym na maks w słuchawkach panuje cisza. Jakość dźwięku jest zadowalająca ale w niektórych przypadkach wzmocnienie mogłoby być większe. Przy podłączeniu do odtwarzacza CD nie ma z tym problemu ale z telefonem już nie jest tak głośno.
Obudowa taka bo akurat walała się wolna i nie miała szczególnego przeznaczenia. Pewnie w późniejszym czasie zostanie wymieniona na jakąś aluminiową. Przy okazji będę chciał zrobić małą modyfikację. Planuje wywalić potencjometr głośności i zamiast niego zastosować PGA2320 sterowany mikrokontrolerem. Być może będzie też wyświetlacz określający poziom tłumienia. Na pewno będzie to wymagało większej obudowy.
Schemat mogę wrzucić jeśli ktoś bardzo chce, ale nie ma tam nic odkrywczego, standardowa aplikacja TPA6120. Mogę wrzucić wzór płytki do termotransferu jeśli będzie ktoś chętny.

Cool? Ranking DIY