Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

FAAC 740 nie działa open A

12 Paź 2016 21:10 1353 3
  • Poziom 18  
    Witam, u klienta mam FAAC 740 (kilkuletni)centrala 748d do tego radio FAAC FIX LUX 24, i wszystko pięknie śmiga a raczej śmigało bo napęd jedzie na 1 i 2 kanale z pilota natomiast przy podaniu sygnału z 7 na 1 zero reakcji, (podłączone 2 dodatkowe włączniki dzwonkowe, nie ma zwarcia na przewodach ) natomiast przy podaniu styku pomiędzy 1 i 2 działa, nie jestem do końca przekonany że tak powinno być (chodzi o 1*2) ale może ktoś z kolegów ma jakąś sugestię, wydaje mi się że jakby na open A był sklejony przekaźnik to z pilota taż by nie chodziło. Generalnie klient jest usatysfakcjonowany ale tak dla potomności pytam. tym bardziej że nie widać żadnych uszkodzeń na centrali , radio działa więc głupio tak dla zasady zabierać centralkę do sprawdzenia od klienta.
  • Relpol przekaźniki
  • specjalista -automatyka bramowa
    Spróbuj z wypiętym radiem ( raczej nie to ale....). Właściwie to radio na drugim kanale bez dodatkowych kabelków (chyba że są) do Open B nie powinno działać bo centrala nie ma do złącza szpilkowego radia podłączonego Open B - może jakieś zwarcie na wejściach...
    Na wejściach Open A i Open B nie ma żadnych przekaźników. Są tylko oporniki, diody i kondensatory odkłócające i zabezpieczające , zestaw z LEDem sygnalizacyjnym i od razu procek.
    Zdarzają sią zwarcia i przerwy na płytce w okolicy złącza akcesoriów. Żeby dokładnie sprawdzić i wyczyścić musisz zdjąć nie tylko zacisk ze szpilek ale i zsunąć z nich plastik przylegający do płytki. Uszkodzenia ( śniedź, korozja, wilgoć, robaczki) - normalnie niewidoczne - są najczęściej pod nim. No i oczywiście przegląd drugiej strony płytki.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 18  
    Sorki chyba się nie zrozumieliśmy , radio działa ok, obojętne czy z radiem czy bez zestyk pomiędzy 7 (-) i1 (openA) nie uruchamia nic , nie słychać przekaźnika , 7+2 (open B) działa poprawnie, natomiast zwarcie open A i Open B powoduje zadziałanie pełnego otwarcia wg Ustawienia OpenA. Stąd wniosek że coś na płycie centrali sfiksowało bo przecież żeby zadziałało open A czy B musimy podać z 7 (-) impuls. obecnie podłączyłem pod oba OPENY i tylko pod nie (1+2 bez 7) i brama otwiera się całkowicie, może się mylę ale raczej w tej konfiguracji nie powinno jechać ??
  • Poziom 39  
    Jakie masz komunikaty na wyświetlaczu? Sprawdziłeś poprawność działania krańcówek magnetycznych?