Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sharp LC-40LE830E - tv nie załącza się, mruga strzałka

SebaOK 13 Oct 2016 10:21 2874 8
Computer Controls
  • #1
    SebaOK
    Level 11  
    Witam serdecznie.
    Czy w tym TV, przy prawidłowo działającym module mainboard, powinna świecić się dioda Led przy procesorze?
    P.s.
    Tv po wymianie zasilacza przez poprzednika nie startował (podejrzewam, że był sprawny). Postępując zgodnie z instr. serwisową, znalazłem przerwę w linii PS_ON. Zasilacz startuje, napięcia prawidłowe, również pomierzone przetwornice DC/DC ( mainboard). Jedynie brak napięcia 5V na wyj układu IC1104- zasilanie pin 1 głowicy antenowej. Podejrzewam, że nie tu przyczyna, bo prawdopodobnie przetwornica startuje po podaniu sygnału antenowego.
    Ktoś się spotkał z takim problemem? Może jakaś blokada TV?
    Aktualizacja:
    Po wywołaniu rodzaju usterki pilotem, dioda mruga jeden raz, co świadczyłoby o lamp error. Napięcie na podswietleniu led pojawia sie tylko na chwilę po załaczeniu zasilania: led1+2 ok 80v, led3+4 ok 102v. W takim przypadku jednak powinien pojawić się stan H na p.4 złącza P9602 mainboard, a tak nie jest. Jak to ugryźć?
    Z góry dziękuję za pomoc i ew. podpowiedzi.
  • Computer Controls
  • Helpful post
    #2
    sebastian.los
    Level 19  
    Sprawdz diody led w podświetleniu.
  • Computer Controls
  • #3
    SebaOK
    Level 11  
    Thx, kolego. Czym zasilić te ledy? 80v DC i mierzyć prąd? Rozebrać matrycę? Podpowiedzcie proszę jakąś prostą metodę. Druga sprawa, z dokumentacji wynika, że można skasować bufor błędów podświetlenia i wystartować tv w service mode. W moim przypadku nie da się tego wykonać. Tv nie da się wyłaczyć klawiszem (dotyk) power ani przejść do standby. Z chwilą podłączenia do sieci i włączenia z tyłu obudowy od razu startuje przekaźnik w zasilaczu , pojawiają sie wszystkie napięcia tak jakby pracował w normal mode. Grzeją się prawie wszystkie układy ( w tym t-con), jak w trybie pracy. Zimny jedynie radiator od driverów ledów. I dalej pytam, ten led przy procesorze od mainboard ( ARM) powinien świecić, mrugać?
    Dziękuję.
    Edit:
    Problem rozwiązany, usterka usunięta połowicznie.
    sebastian.los- strzał w 10 :D
    Dla potomnych:
    Uszkodzone led-y backlight-a. Ten model ma podświetlenie tylko od góry i dołu,każde podzielone na dwie części.W takim przypadku właściwym byłoby wymienić matrycę ( strasznie duze koszty) lub wymienić linijkę z led, która niestety jest nie do zdobycia. Ja zwarłem uszkodzone diody i zresetowałem bufor błedów wg serwisówki. Aby sprawdzić ledy trzeba odłączyć taśmę ze złącza zasilacza ( nie podajemy wtedy napięć na resztę modułów TV) i podać BU 5V na wejścia PS-ON, STB, PWM1 i PWM2 gniazda zasilacza. Na dwóch wyjściach zasilających backlight LED powinno pojawić sie po ok 100V DC.
  • #4
    Jarecki669
    Level 21  
    Jeśli zwarłeś diody LED, wkrótce TV wróci.
  • #5
    SebaOK
    Level 11  
    Jarecki669 wrote:
    Jeśli zwarłeś diody LED, wkrótce TV wróci.

    Wiem i właściciel TV doskonale zdaje sobie z tego sprawę :D

    Moderated By Mirek Z.:

    Po co więc o tym wspomniałeś? Nie zaniżaj poziomu forum! https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.17.

  • #6
    remot
    Level 32  
    Jarecki669 wrote:
    Jeśli zwarłeś diody LED, wkrótce TV wróci.


    Jeżeli już nie wrócił.

    Stosunkowo niedawno naprawiałem matrycę takiej starej sąsiadki ( TV to jedyny chyba cenniejszy przedmiot w jej domu )
    Była uszkodzona 1 dioda. Wstawiłem zamiast niej chyba 5 połączonych szeregowo, pierwszych z brzegu jakie miałem - BA159. Jakoś działa już kilka miesięcy.
    Ta uszkodzona była gdzieś po środku. Po złożeniu panela - w sumie nie zauważyłem różnicy w podświetleniu.
    W Twoim przypadku - przy kilku uszkodzonych... musi wrócić.
  • #7
    Darek.S
    Level 34  
    remot wrote:
    Wstawiłem zamiast niej chyba 5 połączonych szeregowo, pierwszych z brzegu jakie miałem - BA159.

    Darek.S wrote:

    Jako dawca posłużyła uszkodzona "żaróweczka" świateł postojowych
    Sharp LC-40LE830E - tv nie załącza się, mruga strzałka

    To było ponad rok temu i nie miałem informacji by się zepsuł...
  • #8
    pustalaska
    Level 9  
    Po co wy wstawiacie "coś" za uszkodzoną diodę gdy zasilanie ich to źródło prądowe??



    I Ty remot też??? :)



    PS Chyba, że połączenie mieszane z tego samego źródła, to wtedy zwracam honor. :D



    Ale żeby BA159? :lol:
  • #9
    SebaOK
    Level 11  
    pustalaska wrote:
    Po co wy wstawiacie "coś" za uszkodzoną diodę gdy zasilanie ich to źródło prądowe??

    Dodano po 46 [sekundy]:

    I Ty remot też??? :)

    Dodano po 2 [minuty]:

    PS Chyba, że połączenie mieszane, to wtedy zwracam honor. :D

    Dodano po 49 [sekundy]:

    Ale żeby BA159? :lol:

    TV działa, mam nadzieje, że na dłuzej. Oryginalne diody led nie do kupienia- chyba, że ktoś z kolegów zna jakieś źródło ( 3v/44mA, wym 4x1.3mm, anoda/katoda po przeciwległych stronach diody). Ja nie znalazłem. Jedna linijka backlight matrycy 40 cali składa się z 36 diod, z czego dwa zestawy 18 diod połaczonych szeregowo są zrównoleglone (połączenie mieszane). Taki zestaw to oświetlenie 1/4 ekranu. Dwa takie zestawy ( góra) połaczone szeregowo podłaczone są do żródła napięcia w zasilaczu. Dół rozwiązany identycznie. Ostatecznie wstawiłem diody LED na to samo napięcie o nieco większym poborze prądu. Z uwagi na dużo większą jasność świecenia musiałem je zaciemnić. Po uruchomieniu TV trzeba wyzerować bufor błędów w adjustment mode. Efekt zadowalający.