Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nokia 6150 - nie ładuje baterii

Jakub Wędrowycz 10 Lip 2005 19:34 1773 7
  • #1 10 Lip 2005 19:34
    Jakub Wędrowycz
    Poziom 12  

    Witam!

    Dorwałem ten zabytek (Nokia 6150) w szufladzie. Wszystko pięknie tylko przy podłączeniu ładowarki (która jest na 100% OK) nie chce ładować baterii. Pokazuje się komunikat "nie ładuje" i ikonka stopu przy tym. To nie winna baterii, bo sprawnej baterii też nie chce ładować. Co może być? Czy tylko wymiana chaps, czy mogło coś drobnego pójść?

    Pozdrawiam,

    Jakub

    0 7
  • #2 10 Lip 2005 22:43
    niuniu7
    Poziom 17  

    włóż ładowarke do sieci i podłącz do telefonu odczekaj 5 sekund wyjmij i odczekaj 5 sekund tak zrób z 15 razy za którymś razem powinno ładować jesli to dobry telefon i tylko niebył dłuższy czas uruchamiany sprubój też poruszać kabelkiem przy telefonir może styki zaśniedziały jesli to nie pomaga to rozkreć i sprawdz czy niewidac śladów w postaci białego nalotu przy wejsciu do ładowania jesli jest to wez wacik do uszu spirytus ibupropanol jak masz i wyczysć moze też być zimny lut lub pekniety sprubój sflaszować jesli to nie pomoże to wina elektroniki padło coś po drodzem do zasilania bateri

    0
  • #3 12 Lip 2005 16:21
    Jakub Wędrowycz
    Poziom 12  

    Hmmmh... Faktycznie, telefon przeleżał w szufladzie kupę czasu. Spróbuję i dam znać czy poszło.

    Jakub

    0
  • #4 06 Maj 2006 20:52
    dawidek-1989
    Poziom 12  

    a jaką masz ładowarkę? orginalną? a jak nie to na jakie napięcie i czy jest transformatorowa czy impulsowa?

    0
  • #5 31 Maj 2006 00:52
    sebqq
    Poziom 11  

    Jakub Wędrowycz napisał:
    Witam!

    Dorwałem ten zabytek (Nokia 6150) w szufladzie. Wszystko pięknie tylko przy podłączeniu ładowarki (która jest na 100% OK) nie chce ładować baterii. Pokazuje się komunikat "nie ładuje" i ikonka stopu przy tym. To nie winna baterii, bo sprawnej baterii też nie chce ładować. Co może być? Czy tylko wymiana chaps, czy mogło coś drobnego pójść?

    Pozdrawiam,

    Jakub


    Hmm... ten jak to nazwałeś zabytek potrzebuje starej ładowarki... Przy ładowarkach impulsowych (lekkich i płaskich) jest dokładnie tak jak napisałeś komunikat "nie ładuje" jesli masz starą ładowarę rozkręć telefon i stawiam 10 do 1 że któryś ze styków złącza z gniazdem na ładowarkę ma jedną z nóżek nie przylutowaną do płyty głównej... objawy to też komunikat "nie ładuje".... a jak Ci pomogłem... kliknij poniżej ;))) pozdrawiam..

    0
  • #6 31 Maj 2006 09:20
    charliecharlie
    Poziom 23  

    Jakub Wędrowycz do nokii 5110, 6110, 6130, 6150 używamy TYLKO ładowarki transformatorowej ACP-7E!!!!
    moim zdaniem (choć tego nie piszesz) użyłeś ładowarki impulsowej lub chinola, a tym sprżetem nie naładujesz
    najpierw podepnij fona do właściwej ładowarki, a dopiero później kombinuj w HW


    pozdro

    0
  • #7 02 Cze 2006 12:00
    Jakub Wędrowycz
    Poziom 12  

    No nareszcie jakiś postęp w sprawie. Zobacze jak z tą transformatorówką i dam znać. Dzięki charliecharlie!

    0
  • #8 09 Cze 2006 10:43
    Jakub Wędrowycz
    Poziom 12  

    Problem rozwiązany - telefon ładuje na ładowarce transformatorowej ACP-7E, o której pisał charliecharlie. Dzięki charliecharlie! Zamykam temat i pozdrawiam,

    Jakub

    0