Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prośba o dobór zasilacza do zestawu na i5-4690

bogdanzieba 14 Oct 2016 09:38 810 10
    bogdanzieba
    Level 29  
    Witam mam prośbę do Szanownych Kolegów i Koleżanek o pomoc w doborze zasilacza do niżej wymienionego zestawu komputerowego:

1. płyta główna: Asus H97-PRO,
    2. procesor: Intel CORE I5 4690 3.5GHz, turbo 3,9GHZ,
    3. pamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9,
    4. karta graficzna: Sapphire Radeon HD 7870 XT With Boost,
    5. dysk systemowy: SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s 7mm,
    6. dysk "magazyn": Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003),
    7. obudowa: Cooler Master Elite 430 czarna,
    8. napęd optyczny 1: Asus DRW-24B5ST,
    9. napęd optyczny 2: Asus DRW-24F1ST,
    10. system Windows 7 64 bit,
    11. chłodzenie procesora: CPU SilentiumPC Fortis 2 XE1226.

Dotychczas miałem w tym zestawie zasilacz XFX 550W wersja PRO, lecz oddałem go na gwarancje z uwagi na wydobywające się z niego dźwięki w postaci "cykania i skwierczenia". Po perturbacjach Morele.net uznało moją gwarancję i postanowili mi zwrócić pieniądze za niego w kwocie 220 zł.

Mam do Was pytanie jaki zasilacz polecacie w budżecie do 300 zł, myślałem nad ponownym zakupem XFX-a 550W, lecz patrząc na ogłoszenie na Morele.net XFX TS550W 120mm 80+ Bronze, niby to ten sam zasilacz a jednak inny.

Mój XFX był w wersji PRO a tu jest prezentowana jakaś wersja TS. Na zdjęciu w ogłoszeniu jest wersja PRO, w opisie TS i w prezentacji 3D wersja TS.
    Rozumiem, że wersja TS to następca wersji PRO?

Może sobie odpuścić XFX-a i kupić jakiegoś SeaSonica np. S12II-520.
    Dałby on sobie radę w moim zestawie?
    Montrres
    Level 21  
    Ja Kupiłem na początku roku ThermalTake SE 530W i jestem bardzo zadowolony. Na XFX się już 2 razy sparzyłem, ale Morele.net zawsze bez problemu wymieniało sprzęt na nowy.
    bogdanzieba
    Level 29  
    U mnie początkowo Morele.net nie uznało gwarancji twierdząc, że zasilacz jest sprawny. Odwołałem się od tego rozstrzygnięcia, załączając dowód w postaci nagrań dźwięków uszkodzenia. Reklamację uznano i postanowiono mi zwrócić kwotę 220 zł za ten zasilacz. Nie dali mi możliwości wymiany na nowy model XFX-a.

Tylko nie wiem czy ta nowa wersja TS550W byłaby lepsza od mojej PRO550W.
    Montrres
    Level 21  
    Ja miałem jednego TS430 i 550. W obu piszczały cewki aż bolało.
    Morele jednak od razu przysłało nowy zasilacz bez żadnego problemu.
    Jak polecam Ci tego bo mam go osobiście od marca. Bardzo dobre kable i żadnych problemów.
    bogdanzieba
    Level 29  
    Pytanie czy posiada on wszystkie wtyczki jakie potrzebuję, bo moja karta graficzna potrzebuje, aż dwóch podłączeń do zasilacza.
    Montrres
    Level 21  
    Na 99% ma 2 złącza pci-e 6 pin - Nie pamiętam... ale jak wrócę do domu to potwierdzę.
    bogdanzieba
    Level 29  
    Moja karta graficzna wymaga podpięcia 2 złączy 6 pin PCI-E, a jeszcze do zasilenia płyty głównej potrzeba dodatkowego złącza 8 pinowego.

A co do tego SeaSonica S12II-520 wystarczy mi złącz 6 pinowych i 8 pinowych?

Prośba o dobór zasilacza do zestawu na i5-4690

W czym tkwi pomiędzy nimi różnica? SeaSonic.
    nudyy
    Level 9  
    Ja mam SPC Supremo L2 550w i jestem zadowolony
    badboy84
    Level 43  
    Myslimy że nie ma to znaczenia, obecnie podzespoły są zasilane z linii 12V więc moc na pozostałych liniach ma drugorzędne znaczenie.