Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia 1,6 Wentylator chłodnicy pracuje cały czas

izydor1972 14 Oct 2016 15:06 15540 5
    izydor1972
    Level 10  
    Witam
    Mam pytanie który czujnik temperatury odpowiada za prace wentylatora. Problem jest taki ze wentylator pracuje cały czas, włącza się kilka sekund po uruchomieniu silnika. Wymieniłem już ten na króćcu bliżej bloku silnika i nie pomogło.
    Pozdrawiam.
    psilos1
    Level 32  
    .Stawiam na uszkodzony sterownik wentylatorów pod akumulatorem.Co pokazuje diagnostyka?
    devill4
    Level 10  
    Na twoim miejscu zacząłbym od czujnika w chłodnicy
    izydor1972
    Level 10  
    Na tym króccu są dwa czujniki ja wymieniłem ten blizej bloku a na chłodnicy nie widze zadnego czujnika. Komputer podobno pokazał czujnik temperatury.

Dodano po 21 [minuty]:

Jeszcze jedo pytanie , czy ten drugi czujnik jest dwu pinowy?
    Pozdrawiam
    psilos1
    Level 32  
    Masz termowłącznik w górnej czesci chłodnicy po prawej stronie.Czujnik temperatury w kruccu ktory wymieniłeś to dwa czujniki w jednym...jeden podaje temperaturę na zegary,drugi do sterownika silnika-co oznacza ze mimo poprawnej wartości na zegarach ECU może "widzieć"inne wartosci ...Sprawdz diagnostyką trmperaturę jaka jest podawana na zegary i ECU.Druga sprawa to jakość czujników-po czujnik tylko do ASO -wiekszosc zamienników jest nic nie warta a roznica w cenie z oryginałem jest nieznaczna...

Dodano po 3 [minuty]:

izydor1972 wrote:
    Na tym króccu są dwa czujniki ja wymieniłem ten blizej bloku

Ten drugi czujnik na króćcu bliżej chłodnicy wylancza klimatyzację jezeli temperatura płynu chlodzacego przekroczy 110*C...
    izydor1972
    Level 10  
    Niestety nie rozwiązałem problemu jeszcze. Na dole chłodnicy po prawej stronie znalazłem czujnik dwupinowy wpinany na zawleczke (nie moge go nigdzie w sklepach internetowych znalezc , są wkrecane) .Po wyjęciu z niego wtyczki wentylator pracuje dalej. Szukam sam ponieważ jestem w Anglii i mam utrudniony dostęp do dobrego mechanika. Pozostał jeszcze ten drugi czujnik na króccu ,też dwu pinowy. Auto jest bez klimatyzacji. Jesli mógłbym prosic o jakies kody tych czujników. Albo sugestię co jeszcze moze byc przyczyną. Mechanik u którego bylem podpinał komputer i coś wspominal o czujniku przy silniku. No i swieci sie kontrolka checkengine.
    Pozdrawiam