Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lanos - Błąd 53, kontrolka immobilisera gaśnie, pompa paliwa nie kręci

kopa60 14 Oct 2016 21:21 2058 3
  • #1
    kopa60
    Level 10  
    Mam przedziwny problem z niedawno kupionym lanosem.
    Przeczytałem już dokładnie wszystko na temat problemów z immobiliserem i nie mam pomysłów.

    Problem polega na tym, że nie da się odpalić lanosa na benzynie co w związku z coraz niższymi temperaturami może być wkrótce bardzo poważnym problemem, na gazie odpala bez problemu.



    Jakie są dodatkowe objawy:
    Świeci się kontrolka Check Engine, komputer zgłasza błąd 53
    Pompa paliwa po przekręceniu kluczyka zaskakuje na 2s, nie da się odpalić na benzynie
    Kontrolka Check Enginie świeci także w momencie kręcenia rozrusznikiem
    Kontrolka immobilisera gaśnie po przekręceniu kluczyka, czyli niby ok...

    Co sprawdziłem:
    wymieniłem pompe paliwa, dalej to samo
    dioda immobilisera świeci cały czas jak wypnę z jego gniazda łączówkę od stacyjki, czyli zachowuje się prawidłowo
    wyczyściłem dokładnie styki immobilisera
    przekaźnik pompy paliwowej też wydaje się działać ponieważ mimo wszystko pompa zaskakuje na te 2s

    Mam trochę zmodyfikowaną instalacje przez poprzedniego właściciela, przy gnieździe zapalniczki są trzy kabelki, z tego dwa czarne są spięte razem ze sobą, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

    Nie mam żadnych pomysłów, problem pojawił się jakieś 2 tygodnie temu i w błyskawicznym tempie narastał, proszę o pomoc, samochód potrzebny bardzo...
  • #3
    piotrekwoj1
    Level 39  
    W czasie kręcenia rozrusznikiem jest wysterowanie na wtryski? Zapewne nie bo zablokowane przez immo. Sam raczej nie ogarniesz.
  • Helpful post
    #4
    kopa60
    Level 10  
    Założyłem że skoro immobiliser gaśnie to działa, a komputer zgłaszając błąd immoblilisera nie wie, że z nim jest wszystko ok -> czyli uszkodzenie na drodze pomiędzy komputerem a immobliliserem, tak że zdarłem całą wykładzinę, fotele, osłonę komputera i bingo! Przy komputerze łączówka na wiązce elektrycznej była tak skorodowana jakby kwasem zalana, cała w zielononiebieskich związkach miedzi, dwa kable aż z niej wypadły. Wywaliłem łączówkę i zlutowałem co też nie było łatwe bo miedz w przewodach wewnątrz też była cała niebieska, trzeba było poucinać i 10cm, ale po zlutowaniu wszystko śmiga:)

    Dziękuję za odpowiedzi.

    Moderated By ociz:

    Doceniamy, że podałeś rozwiązanie problemu, Twój temat może być pomocny innym. Nagradzamy "Pomógł".