Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak przesunąć ręcznie elektryczny fotel przód,tył jeśli silniczek nie działa

mario555555 15 Oct 2016 18:34 25425 7
    mario555555
    Level 9  
    Witam chciałbym się dowiedzieć czy można przesunąć ręcznie fotel w przód tył jeśli nie chodzi silniczek.Fotel pochyla się i podnosi ale przód tył nie chcę i tak mam na prawym i lewym fotelu.Czy jest możliwość ręcznego przesunięcia gdyż żona siedząca z tyłu z dzieckiem ma za mało miejsca i ciągle narzeka żebym trochę wsunął.Moje auto to Citroen C5 kombi 2002r. 2.0
    decybel91
    Level 42  
    Tylko naprawa fotela lub wymiana na taki bez elektrycznej regulacji.
    mario555555
    Level 9  
    No to pięknie dzięki

Moderated By CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

janek1815
    Level 38  
    Wymontuj fotel wykręć silnik i ręcznie kręcąc że zębatkami przesuń do właściwej pozycji. Zamontuj fotel ponownie. Przed ponownym montażem rozważ czy nie lepiej kupić od razu nowego silnika i go zamontować. W sumie to zastanów się przed demontażem fotela. Chyba że nie chcesz nigdy już go przesuwać choć jakoś w dłuższej perspektywie tego nie widzę.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Najpierw sprawdź czy uszkodzony jest silnik czy sterowanie. Wypnij przewody z silnika i zasil z akumulatora.
    Aleksander_01
    Level 42  
    janek1815 wrote:
    Wymontuj fotel wykręć silnik i ręcznie kręcąc że zębatkami przesuń do właściwej pozycji. Zamontuj fotel ponownie. Przed ponownym montażem rozważ czy nie lepiej kupić od razu nowego silnika i go zamontować. W sumie to zastanów się przed demontażem fotela. Chyba że nie chcesz nigdy już go przesuwać choć jakoś w dłuższej perspektywie tego nie widzę.

Ciekaw porada, to tak jak przy awarii podnośnika szyby "weź i pokręć zębatkami", chciałbym Cię zobaczyć w tej akcji.
    Jeżeli już chcesz przestawić oparcie to demontujesz stojan (obudowa z magnesami) i kręcisz wirnikiem cały czas go dopychając (przekładnia ślimakowa).
    Inna rada - jeżeli silnik i przekładnia sprawna to możesz sam wykonać układ sterowania na dwóch przekaźnikach.

Na początek zrób wg porady Zbigniew 400.
    janek1815
    Level 38  
    Aleksander_01 wrote:

Ciekaw porada, to tak jak przy awarii podnośnika szyby "weź i pokręć zębatkami", chciałbym Cię zobaczyć w tej akcji

Stałem kiedyś przed takim problemem i postanowiłem przed demontażem zakupić drugi silniczek przed demontażem fotela. Oczywiście że warto sprawdzić czy działa sterowanie. Te fotele padły równocześnie? Czy po prostu jeden kiedyś ale nie naprawialeś no a teraz już masz dwa do naprawy?
    mario555555
    Level 9  
    Takie kupiłem a nie sprawdzałem przód tył tylko pochylenia i góra dół