Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Układ scalony - Układ z izolacją optyczną włączający/wyłączający syg. >15kHz.

el_sys 15 Oct 2016 19:20 843 5
    el_sys
    Level 14  
    Witam,

poszukuję układu przełączającego, z izolacją optyczną, na wejściu podawany będzie sygnał z mikrokontrolera z częstotliwością w kHz, wyjście będzie blokowało lub pozwalało na przejście sygnału zmiennego f > 10kHz na odbiornik (amplituda do +/- 50V).

Jeśli ktokolwiek z Kolegów/Koleżanek może polecić rozwiązanie, z góry dziękuję.

Pozdrawiam,
    Wojtek
    User removed account
    Level 1  
    el_sys
    Level 14  
    Witam, chyba nie do końca rozumiem wypowiedź i nie wiem czy kolega mnie zrozumiał i wszystko zostało pokręcone, nic nie musi być nigdzie wykrywane - gdyby to było tak proste to bym nie pytał ;). Nie wiem jaki cel ma używanie bramki i liczenia impulsów ? Mikrokontroler daje np. 10kHz w prostokącie, zakładając wypełnienie 50% czas kiedy sygnał zmienny o f = 50kHz amplitudzie +- 30V ma być doprowadzony do odbiornika to 5ms. W takim czasie kilka okresów sygnału zmiennego dotrze do odbiornika i o to chodzi. Próbowałem użyć optotriaka, ten co miałem są za wolny i kompletnie się nie nadaje, jeśli kolega zna transoptor, który na wyjściu może przełączać sygnał zmienny o amplitudzie kilkudziesięciu V i częstotliwości dziesiątek kHz w czasie pełne włączenie/wyłączenie wyjścia < 5ms poproszę o przykład. Dodam tylko, że prąd maksymalny, który popłynie przez ewentualny transoptor to 800 mA (wyjście/wyjścia układu). Są układy z optotriakami itp., ale w/w powyżej kilkuset kHz sterowania wejściem już na zmiany tego sterowania nie reagują i przewodzą cały czas z oczywistych powodów. P.S. nie jestem przekonany o tym, że post powinien znaleźć się w tym dziale, ale skoro taką podjęto decyzję ..;)

Pozdrawiam.
    Moderated By trymer01:

Ano tak to jest gdy autor tematu formułuje go w sposób zrozumiały tylko dla siebie.
    Regulamin, pkt 3.1.15. Publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.

krzysiek_krm
    Level 40  
    Witam,
    spróbuj poszukać pod hasłem "PhotoMos Relay", nie wiem jednak czy uda się znaleźć odpowiedni układ o pożądanych parametrach napięcie / prąd / szybkość działania.
    Ja zrobiłbym ten układ używając drivera MOSFET / IGBT z pełną izolacją galwaniczną, sterującego dwoma tranzystorami Mosfet-N (o pożądanych parametrach) w połączeniu back-to-back (blokuje obustronnie przy wyłączeniu, przepuszcza obustronnie przy załączeniu, nadaje się do AC).

Pozdrawiam
    el_sys
    Level 14  
    el_sys wrote:
    Witam, chyba nie do końca rozumiem wypowiedź i nie wiem czy kolega mnie zrozumiał i wszystko zostało pokręcone, nic nie musi być nigdzie wykrywane - gdyby to było tak proste to bym nie pytał ;). Nie wiem jaki cel ma używanie bramki i liczenia impulsów ? Mikrokontroler daje np. 10kHz w prostokącie, zakładając wypełnienie 50% czas kiedy sygnał zmienny o f = 50kHz amplitudzie +- 30V ma być doprowadzony do odbiornika to 5ms. W takim czasie kilka okresów sygnału zmiennego dotrze do odbiornika i o to chodzi. Próbowałem użyć optotriaka, ten co miałem są za wolny i kompletnie się nie nadaje, jeśli kolega zna transoptor, który na wyjściu może przełączać sygnał zmienny o amplitudzie kilkudziesięciu V i częstotliwości dziesiątek kHz w czasie pełne włączenie/wyłączenie wyjścia < 5ms poproszę o przykład. Dodam tylko, że prąd maksymalny, który popłynie przez ewentualny transoptor to 800 mA (wyjście/wyjścia układu). Są układy z optotriakami itp., ale w/w powyżej kilkuset kHz sterowania wejściem już na zmiany tego sterowania nie reagują i przewodzą cały czas z oczywistych powodów. P.S. nie jestem przekonany o tym, że post powinien znaleźć się w tym dziale, ale skoro taką podjęto decyzję ..;)

Pozdrawiam.

Ok, mój błąd, zdanie zostało źle sformułowane. Literówka też dla okresu - oczywistym jest, że dla 10kHz jest to 100us a nie 1ms i tym samym przy wypełnieniu 50% element ma załączać wyjście z sygnałem zmiennym do odbiornika na czas 50us, a że sygnał zmienny ma znacznie większą częstotliwość od 10kHz kilka okresów przejdzie i o to chodzi.

Dodano po 2 [minuty]:

krzysiek_krm wrote:
    Witam,
    spróbuj poszukać pod hasłem "PhotoMos Relay", nie wiem jednak czy uda się znaleźć odpowiedni układ o pożądanych parametrach napięcie / prąd / szybkość działania.
    Ja zrobiłbym ten układ używając drivera MOSFET / IGBT z pełną izolacją galwaniczną, sterującego dwoma tranzystorami Mosfet-N (o pożądanych parametrach) w połączeniu back-to-back (blokuje obustronnie przy wyłączeniu, przepuszcza obustronnie przy załączeniu, nadaje się do AC).

Pozdrawiam

Krzysiek czy czasy otwarcia/zamknięcia "przejścia" będą mogły oscylować do dolnej granicy nawet 50us ?

Pozdrawiam,
    krzysiek_krm
    Level 40  
    Witam,
    w dobrze zaprojektowanym układzie (odpowiednio dobrane tranzystory klucza prądowego, driver tych tranzystorów, pieczołowity projekt PCB) możliwe jest uzyskanie czasów załączania / wyłączania na poziomie 100 - 200 ns bez stosowania jakichś kosmicznych technologii, czyli sumaryczny czas otwarcia i zamknięcia klucza byłby rzędu 1 % w stosunku do tych 50 µs.
    Z drugiej strony nie jest to też takie trywialne, fizyczny układ musi mieć jak najmniejszy wpływ pasożytniczych efektów, trzeba dobrze filtrować zasilanie, być może zastosować prawidłowo dobrane perełki ferrytowe dla stłumienia niepożądanych oscylacji, itp.
    Przy dłuższych czasach przełączania jest łatwiej uzyskać pożądany efekt.

Pozdrawiam