Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Subwoofer, prosze o opinie

kuli 11 Jul 2005 01:27 1803 12
    kuli
    Level 11  
    Chcialbym skonstruowac subwoofer z wyzszej polki, na glosniku GF 200 2 X 4 OHM, blizsze info tutaj http://www.visaton.de/english/artikel/art_270_1_19.html
    subwoofer w obudowie zamknietej 56l, glosnik promieniujacy w podloge, scianki z okolo 3 cm plyty MDF, wzmacniacz klasy D (cyfrowy, projekt z Elektroniki Praktycznej) oddzielony od glosnika, w swojej komorze, filtr subsonic + podbicie przy czestotliwosci rezonansowej glosnika, auto on/off, regulacja fazy glosnika oraz odciecie.
    Mam kilka pytan: w artykule wzmacniacz ma 250W, mi wystarczy najprawdopodobniej 120W obie cewki podlaczone czy da sie jakos zmniejszyc jego moc?
    Moze wykorzystac inny wzmacniacz?
    Czy podbicie wyrowna pasmo przenoszenia prawie do 0dB od najnizszej czestotliwosci?
    Czy obudowa nie jest za duza i czy Group Delay nie jest z byt wielkie?
    Jesli glosnik promieniuje w podloge to czy nie bedzie problemow z dostrojeniem fazy do reszty kolumn?

Dolaczam obliczenia z programu WinISD beta.

nie wiem dlaczego ale plik chyba sie nie zalaczyl, wszystkim ktorzy beda chcieli pomoc prosze o podanie adresu mail, wysle plik, za problem z gory przepraszam.
    Tremolo
    Level 43  
    Obliczyłem sobie ten głośnik w BassBox z uwzględnieniem parametrów ze strony Visatona (serial/parannel) no i oryginalnych konstrukcji na nich

Vas jest 62 litry co daje kolumne 30-35 litrów (połowa Vasu - głośnik z przeznaczeniem na małe skrzynie - Twoja jest ciutke duża) polecam do niego 35 litrów strojone na 35 Hz.

Obliczenia oparłem o charakterystyke ze strony i wsyzstkie parametry, charakterystyka częstotliwościowa jest bliska temu co zobaczyłem dla gotowych subwooferów na BR VISATONA i tym głośniku.

Sprawdziłem też Twoją obudowe i nie jest najlepiej... poniżej 100Hz szybko opada; to głośnik z przeznaczeniem na BR albo membrane bierną (być moze obliczenia mówią że zamknięta, ale charakterystyka jest typowa dla BR). Masz porównanie w zalaczniku.

Ciecie zakładam, że dasz 120Hz albo niżej...

po za tym nie trzeba wykorzystywać całej mocy wzmacniacza, tylko część.
    kuli
    Level 11  
    Na moim wykresie ktorego nie udalo mi sie zalaczyc przenoszenie wygladalo znacznie lepiej, ale ze skrzynia zamknieta. A przy strojeniu 35Hz jaka ma byc rurka bass reflex?
    Tremolo
    Level 43  
    Bo miałeś WINISD, WinIsd nie bierze pod uwage przenoszenia samego głosnika co jest tu ważne gdyż cały czas od kHz pasmo równomiernie spadastabilizuje się dopiero około 40-120Hz gdie dajac 35Hz/35litrów

W tej Twojej dużej obudowie zabiłbys głosnik...

Rura wychodzi dość duża - 82 mm średnicy długa na 30 cm (nie wiem jedynie jak wielki Xmax ma ten głosnik.
    coolombo
    Level 29  
    Nie wiem dlaczego wzmacniacz w klasie D "cyfrowy" ;) przy tej mocy lepiej zrobic jakiś zwykł w klasie AB. Osobiście nie robiłem nic w klasie D ale z tego co słyszałem to taki wzmacniacz słabo radzi sobie z kontrolą głosnika, może lepiej niech się wypowie ktoś kto jest obyty w temacie klasy D .
    kuli
    Level 11  
    Aha... widze ze mozna wielu ciekawych rzeczy sie tutaj dowiedziec i nie zaluje ze sie zapytalem :) a czy przy tak dlugiej rurce bass reflex nie bedzie slychac jakis swistow itd? I czy bass bedzie mial dobra odpowiedz i nie bedzie sie mulil? Zapomnialem dodac ze subwoofer bedzie przede wszystkim sluzyc do sluchania muzyki, do kina tez ale zadziej. Pomieszczenie to 20 m2, bedzie stal w rogu. Co do brzmienia chcialbym aby bas byl gleboki, miekki i rozlorzysty, myslicie ze ten glosnik sprosta wymaganiom? Jesli nie to zasugerujcie jakis :) Z gory dziekuje :). Aha mam jeszcze jedno pytanie, czy jesli podbije najnizsze czestotliwosci tak zeby subwoofer osiagal duze zejscie to czy nic sie nie popsuje? I jeszcze jedno, przygladalem sie roznym konstrukcjom fabrycznym i zdziwilo mnie ze np. male subwoofery do kina np. jakis sony z systemu dav gra dosc glosno i dosc mocno sie roznosi po pomieszczeniach, pozniej wyczytalem ze producent stosuje podbijacz w ktoryms miejscu pasma zeby subwoofer robil duzo chalasu, i teraz mam pytanie, przy jakiej czestotliwosci/ach wystepuje to podbicie? (to jedynie z ciekawosci, nie zamierzam tego uzyc w swojej konstrukcji) :)
    A co do tego wzmaczniacz klasy D to zainteresowal mnie poniewaz byl opisany ze w jego konstrukcji przy wzmacnianiu moc to 90% a tylko 10% zamienia sie w cieplo, a przy zwyklych wzmacniaczach ta proporcja wynosi 60% do 40%.
    digi58
    Level 14  
    Witam ten głośnik z wartościa Qts-0,65 to typowy głośnik do obudowy zamkniętej lub ewentualnie bassreflex ale napewno nie membrama bierna .
    Co do wzmacniacza lepiej zastosować wzmacniacz klasy ab lepsza kontrola basu . Z podbijaniem dolnych częstotliwości trzeba być ostrożnym jezeli podbijemy o 3db to jest moc wzrasta dwa razy przykładowo 0db-50wat to przy +3db=100wat a przy 6db to już 200wat.praktycznie tego najniższego basu w muzyce jest bardzo mało jeżeli kolumna przenosi do 40-35 hz z spadkiem -3db to jest super.W subie można korygować pasmo korektorem graficznym ale w granicach rossądku max -,+ 3db ale trzeba bra c pod uwage moc wzmacniacz oraz możliwości głośnika.Jeżeli chcemy uzysać w miarę liniową to przy projektowaniu suba musimy wziąść poprawkę na zapas mocy głośnika i wzmacniacza .Przykład jeżeli zakładamy że robimy suba 150 wat i chcemy wprowadzić kerekcję aktywną +,- 3db to wzmacniacz i głośnik pwinny mieć moc około 300wat taka jest prawda i trzeba to brać pod uwagę

pozdrawiam
    kuli
    Level 11  
    To duzo wyjasnia, ale jak to zastosowac w przypadku mojej konstrukcji? Zakladajac ze glosnik bedzie pracowal w obudowie 35l i strojony na 35Hz ? Obie cewki polaczone. I co do tego wzmacniacza to moze jakas konkretna konstrukcja AB i czy ta konstrukcja jest oparta np. na mosfet? bo jak narazie to nic nie znalazlem. Jaka powinien miec moc aby przy rozsadnej korekcji glosnik schodzil nisko i byl zapas mocy przy wzmacniaczy i glosniku? I czym dokonac korekcji? (I oczywiscie chce dodac ze jestem narazie nowicjuszem i szkole sie przegladajac rozne tematy, wiec nie denerwujcie sie na mnie:P <- to tak na wszelki wypadek).
    tomaszo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Proponuje nie szalec z cudami - zrobic dobry, mocny wzmacniacz klasy AB - np. jakis mosfeciak 400W.
    Glosnik jest niezly, nie grzeszy skutecznoscia, ale ma duzy skok i wytrzymuje sporo - jakosc basu bardzo wysoka, glownie za sprawa membrany.
    Trzeba dac jak najwiekszej srednicy tunel - mozna stosowac kolanko jaby sie nie miescil, albo stosowac otwor prostokatny lamany.

Tremolo zaproponowal najlepsza komore. Wzmacniacz musi byc mocniejszy od znamionowej glosnika - przynajmniej o 30 procent.
    digi58
    Level 14  
    Witam to co napisał Tremolo i Tomaszo to 100% dobre rozwiązanie .
    Bardzo wazne stwierdzenie wzmacniacz powinien miec co najmniej 30% wiekszą moc to jest bardzo wazne czesto są takie sytuacje wzmacniacz 50 wat głośnik wysokotonowy 120 wat i sie przepalił dlaczego? bo wzmacniacz był przesterowany przy przebigu prostokontnym praktycznie nie ma zwrotnicy tak samo się dzieje w subie większy zapas mocy lepsza kontrola .
    Ten głośnik możesz spokojnie stosować w basreflex lub zamknietej w bas reflex niższe zejścxie w zamkniętej lepszy impuls .

pozdrawiam
    kuli
    Level 11  
    Nadal nikt nie podal zadnej konkretnej konstrukcji tego wzmacniacza, a czy moze on byc klasy A ? bo o AB kompletnie nic nie znalazlem i nie wiem jak taki zlozyc, pozatym pozostaje jeszcze sporo pytan ktore zadalem wczesniej i nie uzyskalem odpowiedzi wiec narazie sie wstrzymam. Tremolo czy moglbys mnie oswiecic w jaki sposob w BassBox wyszedl ci taki wykres? Zaczalem bawic sie tym programem i wychodzilo mi zupelnie co innego.
    tomaszo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    RANY! Jak to nie znalazles?.... Jaka klasa A do subwoofera!...
    Wszystko jest, powoli, znajdziesz...

WPISZ w SZUKAJ : mosfet 400W ...