Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo G70 - wyzerować dysk czy go wymienić?

mard444 16 Paź 2016 22:44 720 17
  • #1 16 Paź 2016 22:44
    mard444
    Poziom 3  

    Witam.

    Jestem posiadaczem laptopa Lenovo G70 już od ponad 2 lat. Kilka tygodnii temu bedąc zza granicą po aktualizacji laptopa zauważyłem, że chodzi znacznie gorzej. Strasznie się zacinał. Po kilku minutach albo godzinach zacinał się na amen i nie mogłem nic zrobić, a tylko wyłączyć go przyciskiem. Postanowiłem przeskanować go Avastem i Malwarebytes, ale oba nic nie wykryły. Potem przeczyściłem go CCleanerem, ale problem nadal występował. A więc z ciekawości odpaliłem Acronis Drive Monitor i zauważyłem zmianę w zdrowiu dysku - z 100% przeszedł na 99% i zobaczyłem problem z Current Pending Sector Count. Załączam zdjęcie. Do dzisiaj problem trwa, laptop 'umiera' po czasie i nie da się na nim nic zrobić. W necie przeczytałem, że to dosyć poważny problem. Inni kazali wyzerować dysk, a inni żeby wymienić dysk na nowy. A więc... moje pytanie? Co zrobić? Co jest lepsze? Po prostu kupić nowy dysk czy bawić się w zerowanie, które zajmie cały dzień, ale może nie pomóc??
    Lenovo G70 - wyzerować dysk czy go wymienić?2016-09-24...180834.png Download (62.91 kB)

    0 17
  • #2 16 Paź 2016 22:50
    ziomus90210
    Poziom 35  

    Zrób remapowanie programem MHDD i pokaż SMART. Dysk jeszcze powinien żyć to tylko niestabilne sektory... Nie musisz zerować (ERASE)...

    0
  • #3 16 Paź 2016 22:50
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Wymień dysk.

    0
  • #4 16 Paź 2016 23:07
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Wykonaj procedurę naprawczą =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    Po jej wykonaniu zamieść skan powierzchni z MHDD z czasami dostępu do sektorów.

    Nie rzucaj sprzętem Parametr (BF) informuje o ilości upadków/uderzeń jakie zaliczył laptop.

    Dodano po 1 [minuty]:

    mard444 napisał:
    Co jest lepsze? Po prostu kupić nowy dysk czy bawić się w zerowanie, które zajmie cały dzień, ale może nie pomóc??

    Decyzja należy do ciebie, czy chcesz od razu wymieniać dysk, czy wykonać procedurę, po której będzie można wypowiedzieć się jednoznacznie co do statusu dysku.

    0
  • #5 16 Paź 2016 23:27
    mard444
    Poziom 3  

    RADU23 napisał:
    Wykonaj procedurę naprawczą =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
    Po jej wykonaniu zamieść skan powierzchni z MHDD z czasami dostępu do sektorów.

    Nie rzucaj sprzętem Parametr (BF) informuje o ilości upadków/uderzeń jakie zaliczył laptop.

    Dodano po 1 [minuty]:

    mard444 napisał:
    Co jest lepsze? Po prostu kupić nowy dysk czy bawić się w zerowanie, które zajmie cały dzień, ale może nie pomóc??

    Decyzja należy do ciebie, czy chcesz od razu wymieniać dysk, czy wykonać procedurę, po której będzie można wypowiedzieć się jednoznacznie co do statusu dysku.


    O kurde. Nigdy tego nie robiłem i dla mnie to jakaś czarna magia :O. Tyle zabawy przez jeden sektor :/
    A pewności nie mam czy to coś da. Nawet plików na pendrive'a nie mogę wrzucić i ratować co się da, bo tak się zacina.

    0
  • #6 16 Paź 2016 23:36
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    mard444 napisał:
    Nawet plików na pendrive'a nie mogę wrzucić i ratować co się da, bo tak się zacina.

    Więc trzeba by zacząć od kopi posektorowej na drugi dysk =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html

    mard444 napisał:
    O kurde. Nigdy tego nie robiłem i dla mnie to jakaś czarna magia

    I pewnie teraz powiesz, że dobiłem cię już do końca tą kopią posektorową :-)

    0
  • #7 16 Paź 2016 23:57
    mard444
    Poziom 3  

    RADU23 napisał:
    mard444 napisał:
    Nawet plików na pendrive'a nie mogę wrzucić i ratować co się da, bo tak się zacina.

    Więc trzeba by zacząć od kopi posektorowej na drugi dysk =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html

    mard444 napisał:
    O kurde. Nigdy tego nie robiłem i dla mnie to jakaś czarna magia

    I pewnie teraz powiesz, że dobiłem cię już do końca tą kopią posektorową :-)


    A żebyś wiedział :cry: :D

    0
  • #8 17 Paź 2016 00:25
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Opcje masz dwie jak sam zauważyłeś:
    - wykonanie kopii posektorowej na drugi dysk, po czym wykonanie procedury naprawczej dysku
    - zakup nowego dysku

    0
  • #9 17 Paź 2016 00:30
    mard444
    Poziom 3  

    RADU23 napisał:
    Opcje masz dwie jak sam zauważyłeś:
    - wykonanie kopii posektorowej na drugi dysk, po czym wykonanie procedury naprawczej dysku
    - zakup nowego dysku


    Napisałem jeszcze na innym forum i jeden użytkownik powiedział, że nie wie nad czym się w ogóle zastanawiam, bo dysk jest umierający i nawet jeśli oddałbym laptopa w ręce informatyka żeby wyzerował dysk to byłaby to strata mojego i jego czasu, bo nie sądzi, że to coś pomoże. Pod koniec stwierdził, że dyski nie są drogie. Eeeh... Już sam nie wiem.

    0
  • #10 17 Paź 2016 03:15
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Przy jednym sektorze niestabilnym nie dramatyzowałbym i jednak sprawdził, co się będzie działo z dyskiem po wykonaniu naprawy. Aktualne dyski talerzowe to taki szmelc, że już kilka razy udało mi się nowe z podobnym defektem zakupić (dlatego z resztą coraz rzadziej je kupuję zastępując je dyskami SSD gdzie się da). W przypadku pojedynczego sektora nie zerowałbym całego dysku tylko skupił się nad jednym sektorem.

    Kopia zapasowa danych jak najbardziej wskazana ze względu na to, że jednak nie da się przewidzieć jak dysk będzie zachowywał się dalej, nie wykluczone że dobrze (w końcu dużego przebiegu nie ma, jeszcze ma kawałek do 5000 godzin). Kopię najważniejszych rzeczy warto wykonać _przed_ wykonaniem jakichkolwiek czynności związanych z próbą naprawy.

    0
  • #11 17 Paź 2016 18:00
    mard444
    Poziom 3  

    Postaram się to dzisiaj zrobić... Trochę to zajmie.

    Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

    Ktoś mi powie jak mam uruchomić HMDD z plyty jak w biosie nie mam opcji cd-rom a jak uruchomie komputer przez windowsa zeby wlaczyl sie z cd-rom to wyskakuje mi komunikat, ze nie mam takiej opcji...

    0
  • #12 17 Paź 2016 23:12
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Podczas uruchamiania wciskaj F8. Przejdziesz do pola wyboru bootowania.

    0
  • #13 18 Paź 2016 10:20
    mard444
    Poziom 3  

    RADU23 napisał:
    Podczas uruchamiania wciskaj F8. Przejdziesz do pola wyboru bootowania.


    Zrobilem wszystko jak nalezy, nawet ustawilem zeby CD Rom wlaczal sie pierwszy, ale nic sie nie dzieje oprocz krotkiego komunikatu i potem system wlacza sie normalnie. Dolaczylem zdjecie.
    Lenovo G70 - wyzerować dysk czy go wymienić?

    0
  • #16 18 Paź 2016 18:36
    ziomus90210
    Poziom 35  

    I co nie startuje z dysku CD??? Wypaliłeś obraz, czy tylko nagrałeś pliki???

    0
  • #17 18 Paź 2016 18:51
    piotrd76
    Specjalista Automatyk

    mard444 napisał:
    Napisałem jeszcze na innym forum i jeden użytkownik powiedział, że nie wie nad czym się w ogóle zastanawiam, bo dysk jest umierający i nawet jeśli oddałbym laptopa w ręce informatyka żeby wyzerował dysk to byłaby to strata mojego i jego czasu, bo nie sądzi, że to coś pomoże.

    Wymieniaj od razu, miałem to samo w swoim Lenovo. Te 1 TB Seagate'y ogólnie jakieś felerne są.

    0
  • #18 18 Paź 2016 19:35
    ziomus90210
    Poziom 35  

    piotrd76 napisał:
    mard444 napisał:
    Napisałem jeszcze na innym forum i jeden użytkownik powiedział, że nie wie nad czym się w ogóle zastanawiam, bo dysk jest umierający i nawet jeśli oddałbym laptopa w ręce informatyka żeby wyzerował dysk to byłaby to strata mojego i jego czasu, bo nie sądzi, że to coś pomoże.

    Wymieniaj od razu, miałem to samo w swoim Lenovo. Te 1 TB Seagate'y ogólnie jakieś felerne są.



    Wymieniaj, wymieniaj... Najlepiej całego laptopa... To forum umożliwia pomoc w naprawie a zawsze warto spróbować, choćby dla zdobycia jakiegoś doświadczenia i wiedzy... Jeden niestabilny sektor to jeszcze nie śmierć...
    Czy prawidłowo wypaliłeś obraz programu MHDD???

    0