Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej

jaskiniowiex 19 Feb 2017 11:11 56433 638
Computer Controls
    jaskiniowiex
    Level 18  
    To chciałem wiedzieć , czyli najlepszy będzie klasyczny wiatrak .
    Wydaje mi się ze to będzie większe wyzwanie niż zrobienie tych pionowych turbinek .
    Głownie konstrukcja łopatek, odpowiednio wytrzymałych. ale zrobienie wiatraka z łopatkami o długości ok 2 metrów jest realne, nie idąc w super koszty .

Jeszcze chciałem wiedzieć, pytanie nurtujące mnie od dawna .
    Jakie są szanse że przywali w taki wiatrak piorun ,
    oraz jakie są szanse jeżeli umieszczę fotoogniwa na dachu, że stanie się to samo .

Czy to nie będzie powodowało zwiększenia tegoż ryzyka i nie będzie ściągało piorunów , wiadomo jeden strzał i nie ma co zbierać, wątpię ze pomogą od gromy .
    Cała elektronika pójdzie z dymem .

Mam zamiar porobić stelaże i wypełnić fotoogniwami całą polówkę dachu ale jeżeli będzie to powodowało zwiększenie ryzyka to umieszczę to na ziemi .

• Computer Controls
    prose
    Level 35  
    Prędzej uderzy w te średnie linie ZE niż w twój dom.
  • Computer Controls
    Anonymous
    Level 1  
    jaskiniowiex
    Level 18  
    Własciwe na allegro można kupić wszystko, nie przeglądałem tego wcześniej, są gotowe turbinki wiatrowe a już chciałem robić, nawet jedną sobie upatrzyłem 2,2 kw - myślę ze coś takiego powinno dawać realnie 300 - 400 wat .
    Panele tez znalazłem niby roczne z demobilu niemieckiego, RISEN 260W, kupiłem jeden na test 470 zł .

Z ciekawość zamówiłem sobie gościa z energetyki w celu przebudowy licznika na zewnątrz budynku , 1500 zł . Muszę to przebudować żeby móc instalacje przerobić i mnie nie oskarżyli o kradzież prądu .
    Ale na razie się jeszcze z tym wstrzymam , bo jak to będzie działać po mojej myśli :)
    To mam nieodzowna ochotę załatwić to tak żeby mnie odłączyli całkowicie, i na odchodne pokazać im środkowego. a za ta kasę kupić zapasowa przetwornice .
    brofran
    Level 40  
    jaskiniowiex wrote:
    To mam nieodzowna ochotę załatwić to tak żeby mnie odłączyli całkowicie, a za ta kasę kupić zapasowa przetwornice .
    Jeżeli tak zrobisz to szybko przekonasz się że ZE to pewny dostawca , a Twoja instalacja to niepewne i kapryśne źródło prądu . Agregat prądotwórczy na ropę lub benzynę też będzie Ci potrzebny.
    gaz4
    Level 33  
    JESIOTR1 wrote:
    gaz4 wrote:
    Z m2 (powierzchni przekroju) wiatraka pionowego uzyska sie ze 20% wydajność więc nie ma co za bardzo kombinować.

Wniosek: - zamiast Pionowego można zrobić 5 Poziomych

Nie jest aż tak źle, max 20% odnosi sie do sprawności aerodynamicznej Savoniusa. Darrieusy mogą dociagnąć do 40%, a max teoretyczna sprawność (nota bene przemysłowe turbiny są bardzo bliskie tej wartości) wynosi ok. 50%. Inaczej mówiąc max połowa energii wiatru może zostać zamieniona na prąd, wiecej sie nie da. W tym kontekście dobry Savonius będzie 2.5x gorszy od przemysłowego wiatraka ze zmiennym kątem natarcia śmigieł itp. bajerami. W terenie zabudowanym na niskim maszcie może być lepszy bo pracuje na każdym wietrze. Bezszelestnie co IMHO jest największą zaletą tych konstrukcji.

Co do potężnych wieloskrzydlowców o osi pionowej to wrażenie, że są lepsze od klasycznych savoniusów zapewne wynika z większego przekroju. Ale jak zwykle cos za coś, takie konstrukcje zawsze obracają sie wolniej niż wiatr czyli 2x większa średnica oznacza 2x mniejszą pradkość obrotową. A savoniusy i tak są uznawane za "wolnoobrotowce". Osobiście ilośc problemów jakie stwarzają wiatraki z osią poziomą skloniło mnie do tych z osią pionową, głównie savoniusów. Gdzieś w wątku o budowie el. wiatrowej trafiłem na opis profilu ktory rzekomo ma dawać ponad 20% sprawnośc aerodynamiczną. Próbowałem to wtedy zweryfikować lecz niewleie znalazłem - rzekomo pochodził z laboratoriów Sandia lecz na nic nie trafiłem. Pamietam, że był rozrysowany "geometrycznie" czyli opisano średnice, długości łuków itp oraz to, że miał bardzo "płaski" profil. Jeżeli prawdą jest to co pisali o jego możliwościach lepszego wiatraka do domu w terenie zabudowanym po prostu sie nie znajdzie.

Na początek proponuję znalezienie dwu walców (np. beczek), rozcięcie ich na pół i zrobienie dwupoziomowego savoniusa: dwie połówki na dole i dwie na górzerze przesunięte o 90% względem dolnych. To najtańsza wersja savoniusa powszechnie stosowana w południowych stanach do pompowania wody. Po dopracowaniu szczegułów czyli prądnicy, przekładni itp w miejsce beczek można wstawić inne (ładniejsze) profile. Jeżeli zachowamy zbliżone średnice nowych profili to prędkość obrotowa też będzie zbliżona do prototypu z beczek.
    jaskiniowiex
    Level 18  
    brofran wrote:
    jaskiniowiex wrote:
    To mam nieodzowna ochotę załatwić to tak żeby mnie odłączyli całkowicie, a za ta kasę kupić zapasowa przetwornice .
    Jeżeli tak zrobisz to szybko przekonasz się że ZE to pewny dostawca , a Twoja instalacja to niepewne i kapryśne źródło prądu . Agregat prądotwórczy na ropę lub benzynę też będzie Ci potrzebny.
    .

:D :D :D Ale zero rachunków na zawsze. :D .

Kupiłem jeden panel " RSM-60-6-260P " na test .
    Czy dobrze kalkuluje sprawność tego gagatka . Dla NOCT i sprawności 16 procent powinien generować ten panel ok 30 wat w dni słoneczne, w dni pochmurne przypuśćmy polowe tego - 15wat - energii użytecznej .

Anonymous
    Level 1  
    gaz4
    Level 33  
    Źle interpretujesz dane, sprawność dotyczy tego jaka część energii slonecznej padajacej na m2 zostanie zamieniona na prąd. PV o mocy znamionowej 260W oświetlony mocą 1000 W/m2 (Słońce rzadko tyle daje ale czasami sie zdarza) da 260W. Dotyczy to zarówno "hi-techów" o 30% sprawności jak i najprostszych (i najtańszych) amorficznych o sprawności 8%. Z 260W mocy znamionowej przy typowym nasłonecznieniu wynoszącym ok. 800W/m2 uzyska się 208W w każdym rodzaju PV (dochodzi tu jeszcze wsp. temperaturowy ale na razie go pominę). W pochmurne dni nasłonecznienie wynosi od 200W/m2 (gdy Słońce przebija zza chmur) gdzie 260W PV da 52W, poprzez 100W/m2 czyli 26W do 50W/m2 gdy z czarnych chmur pada deszcz. Ostatni przypadek jest szczególny bo teoretycznie powinno sie uzyskać 13W ale niektóre typy nie radzą sobie z tak małym nasłonecznieniem i dają 0 W. Co ciekawe "najgorsze" czyli amorficzne pod tym wzgledem są bardzo dobre i przy takiej podgodzie spokojnie dadzą do 10W z 260W mocy zainstalowanej. Dzisiaj przetestowałem to w praktyce bo padało i było ciemno, a mimo to z ok. 1 kW mocy zainstalowanej miałem bez mała 50W.
    jaskiniowiex
    Level 18  
    Tak faktycznie myliłem się, podłączyłem pod niego volto-mierz i amperomierz i obciążałem go żarówkami 24 volt /21wat . Przy totalnej entropii i grubych chmurach faktycznie dawał 15wat ale jak się już przejaśniło i przebiło słoneczko przez chmury to już była moc .
    Myślę ze 20 szt tych kolektorów wystarczy, później do tego myślałem dokupić dwie turbinki wiatrowe o mocy 2,2 kW .

Załatwiłem dzisiaj ogniwa trakcyjne '' 8PzS 840L '' w cenie złomu .
    Nieopodal mnie jest firma która się zajmuje remontem maszyn elektrycznych dla kopalń .Na Na początek 12 szt , przypuszczalna sprawność ich będzie ok 70 proc .
    Zobaczymy złom zawsze można sprzedać nie tracąc na tym .
    Za nowe prezes chciał 700 zl .

Agregat można zasilić gazem Brauna, tez mnie to zaczęło interesować , ale na razie zrobię jedno .
    gaz4
    Level 33  
    jaskiniowiex wrote:

Agregat można zasilić gazem Brauna, tez mnie to zaczęło interesować , ale na razie zrobię jedno .

Jeżeli masz na myśli HHO to daj sobie spokój z tym "wynalazkiem". I (prawie)wszystkim spod znaku free energy, to współczesna wersja perpetuum mobile. Nawet "zwykły" wodór jest bardzo problematyczny w wytwarzaniu i przechowywaniu, a co dopiero "wynalazek" który może wytworzyć mieszaninę piorunującą (wodór z tlenem)! Jeżeli juz mysleć nad jakimś paliwem alternatywnym to na wsi aż się prosi o dwa kierunki: biogaz i bioetanol. Pierwszy ma swój wątek na elektrodzie z opisam kilku działajacych małych instalacji ale od dawna nie toczyła sie w nimk dyskusja.
    jaskiniowiex
    Level 18  
    Mieszanka ta jest tez niezle wybuchowa . Do samochodu bym tego nie pchał .
    Ale do zasilania agregatu można by spróbować . Tylko ciekawe ile energii zużywała by produkcja gazu dla potrzeby własnej agregatu .

Chodzi mi po głowie :) .

Mam dosyć sporo miejsca, za domem mam pól hektara pola, zrobić jakiś " bunkier la szopa" na końcu pola i tam umieścić agregaty i cała instalacje dla bezpieczeństwa .
    Porządny agregat kosztuje ok 2000 tys zł - to mnie znacznie więcej kosztuje opał na jedną zimę .
    Prądem z tego agregatu na HHO ogrzewać cała zimę dom, jak by ten agregat wytrzymał ze trzy lata - to już by to było opłacalne .

Druga kwestia co mnie interesuje to ogrzewanie bieżącej wody, muszę składać ogień w piecu centralnego żeby nagrzać bojler , kolejne 2000 tys utopione rocznie .

Myślałem o dokupieniu kolejnej baterii kolektorów, teraz kupiłem 20szt /260 wat w cenie 460 zł szt . Przyjadą mi wszystkie 11 Marca . Tylko tych już nie kupię bo się wyprzedały.

Zasilanie z drugie baterii takich kolektorów grzałek w bojlerze , bez akumulatorów i przetwornic . Jak nad tym myślałem to wymagało by to grzałek małej mocy ok 8szt 200 - 300wat 24 volt połączonych szeregowo po dwie . Oraz układu pomiarowego który w zależności od wytwarzanego napięcia i prądu- czyli pogody przełączał by sekwencyjnie ilość włączonych do obwodu grzałek . Do zrobienia, moim zdaniem znacznie lepsze od kolektorów na wodę z moim testów wynika ze 300 wat by generowały zawsze nawet w super kiepska pogodę bez słońca .
    gaz4
    Level 33  
    Jestem chemikiem więc moge odpowiedzieć jak ma sie wodór (HHO to ściema, jest to prymitywna i niebezpieczna elektroliza) do produkcji energii. Zacznę od tego, że jego liczba oktanowa jest dramatycznie niska wiec każdy moze sobie wyobrazić jak będzie chodził silnik. Ale nawet gdy sobie z tym poradzimy zostaje zasada zachowania energii: elektroliza pochłonie wiecej energii niż odzyskamy w silniku spalinowym. Po pierwsze sprawność elektrolizy, przemysłowe instalacje mają ok. 70%. Po drugie sprawność silnika spalinowego, wysokoprężne mają ok. 40% + drugie tyle można odzyskać ciepła. Czyli sprawność magazynowania będzie na poziomie max 28% bez odzysku ciepła lub 56% w układzie kogeneracyjnym. Do tego dochodzi koniecznośc magazynowania wodoru ktory ma bardzo małą gęstość energii i itp, itd... Zwykłe aku jakie kupiłeś dają ok. 70% sprawność bez ryzyka wybuchu itp efektów.

Do grzania wody nie potrzeba grzałek 24V, moga być zwykłe na 230V o ile PV połączymy szeregowo by uzyskać odpowiednie napięcia. Więcej na ten temat napisałem tu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3223621.html#15981798

Układ na napięcie Umpp 120W z 1.8 kW grzałką (30 ohm) da 480 W mocy czyli 100l wody po 10h zostanie ogrzane o 40 stopni celcjusza. Jeżeli latem woda z wodociągów ma 15 stopni oznacza to 55 stopni w bojlerze. Jednak w CO stosuje sie bojlery poziome które lepiej zasilać przy pomocy PWM (koszt ok. 400 zł). Tego typu sterownik pilnuje Umpp czyli da sie równolegle ogrzewać bojler i ładować aku z tej samej instalacji PV. Oczywiście pod warunkiem wykonania instalcji wysokonapięciowej (200-300V) i dobrania odpowiedniego sterownika ładowania aku pracującego z takimi napięciami.
    Anonymous
    Level 1  
    kortyleski
    Level 43  
    jaskiniowiex wrote:

U mnie niestety wszystko będzie śmigało w przedziale 24 - 37 volt .

Głupota. Duże przekroje przewodów, duży prąd, duże straty.
    jaskiniowiex
    Level 18  
    W następnym tygodniu to zamontuję, tylko na takiej dosyć sporej wiacie .

Połączę je po trzy szeregowo a następnie cztery takie bloki równolegle .
    Napięcie będzie ok 110 volt. Dwie takie sekcje po 12 paneli .
    Następnie dwa regulatory mppt , - zrobię czy kupię , muszę przejrzeć konstrukcje tych układów .
    Myślę ze taki układ będzie optymalny .

Co do kosztów na razie nie przekroczyłem 11 tyś .
    jaskiniowiex
    Level 18  
    W końcu to po montowałem, jeden panel udało mi się zneutralizować :) - rozbić . Spróbuje go rozebrać i wymienić szybę , Dwa albo i trzy jak mi się nie uda tego jednego naprawić będę musiał dokupić .
    Połączyłem je po dwa szeregowo, na napięcie nominalne 74 volt a następnie wszystko sprowadziłem do skrzynki gdzie to połączę . Według mnie bardzo łatwo będzie można je porozpinać, porobić pomiary diagnostyczne np; co rok , czy się coś nie uszkodziło w jakimś panelu. Powprowadzałem je tak żeby zaraz wiedzieć które kable są od danych paneli .

Cała instalacje po namysłach dalszych zrobię na 48 volt, akumulatorki też już mam , jeszcze przywiozę 11szt :) .Jak przywoziłem te jeszcze robiłem instalacje na 24 volt :) . Dwu letnie , okazyjnie się trafiło co nie co :) Parametry jak nowe . Powinny wytrzymać 7- 8 lat, tylko dbać o nie .
    Średnio wytrzymują tak po 10 lat w maszynkach na kopalniach .
    Wyszły mnie 200 zł szt, w skupie złomu jeden jest wart 160-170 zł .

Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej Plan budowy elektrowni wodno i słonecznejPlan budowy elektrowni wodno i słonecznej

Moim zdaniem żeby to napędziło dom i w kiepskie pochmurne dni 10-12 kW trzeba będzie.
    Bracik przeprowadza operacje łopata :) . Kable ziemne jeszcze trzeba położyć .
    Będą w rurkach .

Jeszcze teraz się zastanawiam nad tymi turbinami wiatrowymi, u mnie wieje non stop, także aż grzech by było nie założyć jednej, najlepiej dwóch ,
    Obok budynku gospodarczego gdzie miał być chlew - plany ojca jak budował, Ja zrobiłem z tego warsztaty no i została obok wybetonowana dziura "tzw gnojok " . Coś z tym muszę zrobić , do niczego to nie służy tylko woda w tym stoi . Mam nieodpartą ochotę zespawać stelaż, tak żeby tylko śruby wystawały i zalać to całe betonem . No i przykręcić do tego konkretny maszt i wiatrak ze śmigłami co najmniej 2 metry 3-4 kw prądniczka . Tak żeby lekko wystawał powyżej tego budynku i nie wadził o dach, a odciągi można przykręcić do ścian .

Z tego co się doczytałem, wtedy będzie wystarczyło to tylko zgłosić do gminy - maszt będzie można odkręcić od fundamentu . A to że pod spodem będzie 2,5 metra betonu - szczegół :)

Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Łukasz-O wrote:
    Jeśli kabel w ziemi to zgoda właścicieli gruntów, geodezja, projekt itd.
    Nie licz na to, że kabel ułożysz "po cichu". Zanim zaczniesz kopać, pół wioski będzie wiedziało.
    Pomysł całkowicie absurdalny.

Położyłem kilometry skrętki w ziemi i na przewieszkach bez żadnej geodezji itp. Podobnie jak wcześniej TV kablowa. :)

Autorowi proponuję instalację PV minimum 3-5kW za 12-20 tys zł.
    Optymalnie będzie 10kW on grid żeby się zmieścić w korzystnym opuście 0,8.
    Jeżeli jeszcze mało to następne 1-2 kW jako off grid do akumulatorów lub grzanie wody.
    jaskiniowiex
    Level 18  
    Kombinowałem nad tym masztem , Tak żeby móc obchodzić te polskie żałosne prawa .

Rureczki na maszcik znalazłem .
    Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej

Mam dylemat czy te szyny na drugim zdjeciu nie były by lepsze , mocniejsze .
    Do tego wykombinowałem że zrobię platformę na zawiasach , przykręcana do betonu - w to miejsce gdzie pokazałem wcześniej , a na poddaszu tego budynku gospodarczego zamontuje wyciąg linowy , akurat mam taki z jakieś ciężarówki , tym samym maszt będzie można opuścić na ziemie , Wychodziło by że ta rurka byłaby złapana powyżej połowy , także nie powinno się to łamać podczas opuszczania razem z turbiną .

Nie zamierzam skakać jak małpa po dachach albo budować jakiś rusztowań .
    a serwisować to trzeba będzie .
    Po drugie taka konstrukcja pozwoli na robienie sobie drwin z urzędasów , bo opuszczenie masztu zajmie za pewne z minutkę ( wyciągarka jest elektryczna) a postawienie z powrotem druga minute .

Jak wam się widzi mój pomysł .
    prose
    Level 35  
    Możesz zrobić rura w rurę i linka do wyciągu w środku.
    JESIOTR1
    Level 33  
    Mam taki maszt teleskopowy Φ 118mm, h 9m z wyciągarką - jest w stanie spoczynku.
    Plan budowy elektrowni wodno i słonecznejPlan budowy elektrowni wodno i słonecznejPlan budowy elektrowni wodno i słonecznejPlan budowy elektrowni wodno i słonecznej
    Pierścienie wiodące z brązu , blokada z naciągami ustawiona co do milimetra.
    jaskiniowiex
    Level 18  
    Bardzo dobre .

Wpierw jednak zamówię ta rurę - ma 12 metrów , żeby mi ją przywieźli i porobię doświadczenia jak to będzie się zachowywało przy buleniu na bok, Ze względu na to z chce to zrobić zaraz obok budynku ta moja opcja wydaje mi się prostsza w zrobieniu .

Powiem szczerze że przy tych pogodach jakie teraz są to te panele fotowoltaiczne są bezużyteczne, pada i wieje. Powoli maj a było dopiero parę dni słonecznych . Ten wiatrak według mnie jest nieodzowny .

Na razie zrobię ten masz potem będę myślał dalej .
    jaskiniowiex
    Level 18  
    Witam, nie miałem czasu na dłubanie przy tym maszcie, inne rzeczy , bardziej rolnicze sprzęty wyremontowałem :) .

Dla pewności , z tego co wyczytałem nie trzeba pozwolenia na budowę , jeżeli ten element będzie przyklejony do budynku i nie będzie wystawał więcej niż 3 metry w bok budynku , tak samo nie będzie wystawał więcej niż trzy metry powyżej czubka dachu .

Jeżeli się mylę to proszę poprawić .

Nie kupiłem tej rury ,ogólnie byłby to chybiony pomysł, dobrze że mnie oświeciło :) :).
    Zrobię kratownice dwu segmentową o wysokości 12 metrów , u góry obrotowa platforma na łożyskach , a później będę myślał dalej .

Zrobiłem podstawę z płytek 6 mm .

Zrobienie kratownicy to są niewielkie koszta, zresztą większość materiałów mam.
    Jedynie kupię boczne kątowniki, koszt 700 zł . Wypiaskuję, wymaluje podkładem ,następnie chlorokauczukiem i po sprawie .

Jak się już bawić to raczej wypadało by zastosować prądnicę ok 6 -10 kW .
    Masa ok 100 kg . Powinno wytrzymać :D .

Elektrowni solarnej jeszcze w pełni nie odpaliłem, dopiero w tym miesiącu ,
    ale raczej jeszcze podwoję jej moc , zrobię jeszcze dwa obrotowe stelaże .
    Razem 12 - 13 kW , raczej wystarczy. Całość zrobię tak , że poszczególne sekcje przy nadwyżce będą się przełączały do grzania wody . A zimą w pochmurne dni całość będzie zasilała dom. Z tego co testowałem jedna sekcja o mocy 3,2 kW którą mam na dachu w bardzo pochmurny dzień jest w stanie wygenerować 300 - 400 W . Z moich szacunków wynika , że taka instalacja o mocy ok 12 kW zimą nie powinna zejść z produkcją poniżej 1 kW, Plus będzie jeszcze wiatrak - co pokaże , zobaczę .
    gaz4
    Level 33  
    Niestety późną jesienią i zimą Słońce jest b. nisko nad horyzontem co wzmaga tłumienie promieniowania przez atmosferę (muszą pokonać większą grubość) więc interpolacja letnich osiągów będzie mocno zawyżona. Do tego dochodzi mocne zachmurzenie z opadami i w praktyce od czasu do czasu trafiają sie dni z 50 W/m2 czyli 0.5kW z 1 kW mocy zainstalowanej. I to pod warunkiem, że w takie dni PV jest pod małym kątem, z drugiej strony w słoneczne dni PV optymalnie działa pod kątem ok 60 stopni, a to ogranicza uzysk z pochmurnego nieba o ok. 1/3.
    jaskiniowiex
    Level 18  
    "gaz4" umieszczę analogowe woltomierze i amperomierze przed przyłączami do regulatorów mppt i będzie wszystko jasne co to będzie potrafiło .

Teraz myślę jak to wszystko uzbroić, w każdym bądź razie power-pak działa , Troszkę prymitywnie go sobie teraz ładuję poprzez w szereg włączone trzy halogeny samochodowe . Z tymi akumulatorami to jest tak kopalnie wysyłają w ramach inwestycji, umówi do remontu baterie czasami stare 2-3 lata z akku w stanie idealnym. Nie dlatego ze są zużyte, bo działały by jeszcze 6-7 lat. Delikatnie mówiąc są to polskie machinacje .

Z moich planów do szczecią potrzebne mi są jeszcze trzy regulatory mppt min 60 A . każdy .
    Jeden udało mi się już wyhaczyć z " Victron Energy 70 A " - Zrobię im inżynierię wsteczna , ciekawi mnie za co zapłaciłem te 2000 tyś zł :) .

Przetwornica, na razie raczej kupię z "volta" ,SINUS PRO-5000W 48V , Ale finalnie przydała by się trzyfazowa , ale ceny masakra , a używek które by mnie interesowały nawet na ebay nie ma . Chce to mieć wszystko rozbite, żeby w razie jakieś usterki nie uziemić całej instalacji .

Do tego należało by zrobić układ pomiarowy analogowy na zwykłych amperomierzach i woltomierzach .

Do dalszej rozbudowy musiał bym zakopać jeszcze dwa odcinki kabla ziemnego 4x10mm2 po 70 metrów, teraz mam zakopane dwa kable 4x6mm2 .

Teraz dochodzi ochrona przeciwnarażeniowa , wydaje mi się najlepiej zakwalifikować to jako siec iT i za inwerterem zastosować uksi , starego poczciwego RRgx05 - kopalnianego . Za niewielka kwotę mam możliwość zakupu nowej sztuki ze wszystkimi papierkami i dopuszczeniami .
    Jak się odłączę od energetyki to nie będę miał żadnego sensownego uziomu . A cała instalację wodną podłączyć pod Uksi jako punkt odniesienia - ziemię, łącznie z rura która leci mi do studni , tym samym sprawa ochrony powinna być załatwiona .

Do tego dojdzie cały układ sterownia do tego wykorzystam arduinio .
    JESIOTR1
    Level 33  
    jaskiniowiex wrote:
    Z tymi akumulatorami to jest tak kopalnie wysyłają w ramach inwestycji, umówi do remontu baterie czasami stare 2-3 lata z akku w stanie idealnym. Nie dlatego ze są zużyte, bo działały by jeszcze 6-7 lat. Delikatnie mówiąc są to polskie machinacje .

To nie są machinacje a wymóg BHP - Kopalnia, w Fabryce mebli na taśmie ma ups i baterię akumulatorów by zabezpieczyć linie produkcyjną przed niezapowiadanymi przerwami w dostawie prądu.
    Kontrola BHP wymaga by akumulator był wymieniany minimum co 2 lata.Akumulator nigdy nie użyty w wymaganym okresie też podlega wymianie.
    jaskiniowiex
    Level 18  
    Ogólnie testowałem to troszki , wiadomo nie jest gotowe na razie mam tylko jeden regulator mppt w nast tygodniu będę miał pozostałe . ale podłączyłem do testu cały budynek gospodarczy jak dziecko :D musiałem się tym pobawić .

Testował ktoś wpływ spawarki na dłuższa metę, na te regulatory mppt, i przetwornice , spawać idzie Ustawiłem na fula na tej inwertorów-ce i bez problemu , lagi można ciągnąć jak masełko , Tylko w inwerterze pipa przeciążenie , ale 30 wytrzyma według producenta .

Kupiłem okazyjnie jeszcze jeden inwerter używkę z Niemiec - ale potwór, teoretycznie , powinien wystarczyć . A ten zostawię na ścianie jako rezerwę .
    Boje się troszkę że coś się uszkodzi w tych regulatorach przy takich wąchaniach prądów przy spawaniu .

Najlepszą jest ta spawarka , wystarczy ustawić na 500 Amper i zacząć wypalać dziury w płytach stalowych i cała miejscowość ma fluktuacje napięcia . :D :D .
    Tylko że jest trójfazowa i już nie podłącze . :cry:

jaskiniowiex
    Level 18  
    Mocno się zbulwersowałem, mianowicie przygłupia polityka victron energy .
    Jak by nie było lupie zerknąć do tego co kupuje , ale to już jest przegięcie .
    Regulator który kosztuje na allegro 2900 zł jest zrobiony jako jednorazówka !!!!!!!! . Raczej wszystkie są tak zrobione, stawiam litra wody ognistej że zaczną się psuć po 15- 20 latach, elektrolity im powysychają, - na razie nie analizowałem od czego są w układzie .

Naprawa, ba nawet rozebranie jest nie możliwe , Prawie , bo się nieźle z tym nakombinowałem, teraz jeszcze muszę kupić prawie 20 tranów do tego ustrojstwa żeby go naprawić . Jeszcze trzeba je sprowadzić, siedzą tam IRFI4321 Przypuszczam ze słabsze wersje mogą się różnić tylko ilością i typem tych tranzystorów i typem dławików i ceną .

Żeby to otworzyć to trzeba wyłamać wszystkie trany, obruszać i wyłamać nie da się inaczej , rozwierty-wanie śrubek od spodu radiatora nie jest za dobre , sporo jest w miejscach żeberek ,
    A mocniejsze pociągniecie spowoduje że można rozłamać pcb / od drugiej strony trzymają dławiki zalane w aluminiowa gorę regulatora .

W środku są jeszcze dwa bezpieczniki których spalenie, powoduje że regulator właściwie dla przeciętnego kowalskiego jest do wyrzucenia , chociaż poza spalonym bezpiecznikiem będzie sprawny, a żeby wymienić ów bezpiecznik trzeba go otworzyć :D :D :D :D :D

Typowe masońskie super chamstwo producenta, jak już to rozebrałem to spróbuje rozrysować schemat , Już nawet nie myślę ze dałem za ten złom 2000 zł . jeszcze był 3 lata na gwarancji .

Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej Plan budowy elektrowni wodno i słonecznej