Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakłócenia w odbiorze stacji radiowych FM, trzaski, trzeszczenie

piotrekpiotrek 17 Oct 2016 14:59 16221 28
    piotrekpiotrek
    Level 10  
    Witam szanownych kolegów. Piszę ponieważ mam problem z odbiorem radiowym FM z którym to nie mogę sobie już poradzić. Mam u siebie w warsztacie radioodbiornik FM a dokładniej mini wieża SONY. Problem polega na tym że w czasie odbioru sygnału w tle słychać trzaski/zakłócenia tak jakby gdzieś coś iskrzyło... nie łączyło. Problem pojawiał się również na poprzednim radioodbiorniku który został wymieniony własnie z w/w przyczyn. kilka dnia temu została zamontowana antena radiowa fm którą odsunąłem od budynku w którym jest warsztat o jakieś 10m i zamontowałem ją na drewnianym budynku. Od tego momentu większość stacji które wcześniej nie odbierały odbierają stereo a trzaski jak były tak są. Wyłączałem z gniazdka wszystkie inne urządzenia i odbiorniki w warsztacie jak również w pomieszczeniach obok. Oświetlenie również. Przedłużaczem podłączałem zasilanie do radioodbiornika z innego pomieszczenia. Żadna z tych rzeczy nie przyniosła efektu. Skończyły mi się już pomysły co mogę zrobić a słuchanie radia z tymi trzaskami jest naprawdę uciążliwe.
    Załączam również link do filmu na którym starałem się uchwycić problem. Dodam jeszcze że trzeszczenie momentami jest słabsze a momentami silniejsze. Oczywiście podczas nagrywania filmu było słabsze. Bardzo proszę o pomoc w w/w temacie. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
    https://www.youtube.com/watch?v=ZG5uV_aCGVY&feature=youtu.be
    Adamcyn
    Level 38  
    Czy zakłócenia występują również w odbiorniku zasilanym bateriami, względnie w radiu w samochodzie?
    Jeżeli źródła zakłóceń sam nie znajdziesz, to zgłoś problem do UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej).
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    masz zakłócenia elektromagnetyczne, możesz przetestować kilka konfiguracji celem ustalenia źródła.
    Jeżeli nie idzie to siecią energetyczną to może być w niewielkiej odległości "czynnik iskrzący".
    Sprawdź zasilanie radia na różnych gniazdkach - fazach, podejrzewam problem kabla zerowego i w okolicy niepoprawne podpięcie się do "0", sprawdź czy twoje "0" jest naprawdę na potencjale 0.
    Jeżeli to coś siejącego w okolicy to przetestuj radio w różnych porach dnia i nocy :) kiedy to coś może być wyłączone. A radia bateryjne ? też trzeszczą? Tu miałbyś wyeliminowanie kilku problemów.
    Pozdrawiam.
    piotrekpiotrek
    Level 10  
    Dokładnie zakłócenia które słyszę idealnie odzwierciedla słowo "iskrzące". Jeżeli chodzi o radia bateryjne to problem jest tego typu że gdy wjadę autem do warsztatu to ogólnie radio słabo odbiera i ciężko cokolwiek powiedzieć, bez anteny zewnętrznej ciężko cokolwiek sprawdzić. Zakłócenia występują niezależnie od pory dnia. W domu oddalonym około 40m od warsztatu zakłóceń brak. Jeżeli chodzi o podpięcie instalacji warsztatu instalacja była zamontowana około 3 lata temu i od tamtej pory nie było modyfikacji a problem występuje dokładnie od marca bieżącego roku. Czy są jeszcze jakieś sposoby na ustalenie skąd mogą dobiegać zakłócenia? Czy istnieja jakieś przyrządy do tego? a może filtry?
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    a idac z radiem bateryjnym z domu gdzie jak rozumiem problem nie wystepuje do garazu nastepuje pojawienie sie problemu czy nie ? Nie wazne ze radio w garazu odbiera slabo ale czy sa trzaski ?
    Sadze ze masz cos iskrzacego na tym samym kablu, zasil radio z kabla z domu :) to 40m ale jednoznacznie roztrzygnie problem w eterze czy na zasilaniu - w sumie to samo da bateryjne radio.
    A co sie zmienilo w marcu? ktos sie podlaczal to tego samego trafo czy cos budowal ?
    Pozdrawiam
    piotrekpiotrek
    Level 10  
    Wracam właśnie z warsztatu z nowymi wiadomościami a mianowicie - auto stoi w warsztacie ustawiona ta sama stacja radiowa i radio w warsztacie trzeszczy a w samochodzie nie. Pociągnięty przedłużacz z domu do warsztatu - radio nadal trzeszczy. Co dalej mam robić?
    jaga134
    Level 26  
    Odłącz całkowicie zasilanie warsztatu. Mówiąc inaczej "wykręć korki" zasilające warsztat.I zobacz wtedy czy będą trzaski,bo może to być słaby styk pomiędzy wkładką bezpiecznikową a śrubą stykową lub po prostu luzny zacisk na oprawie bezpiecznika.
    sq9fmc
    Level 28  
    Jakiegoś sąsiada przy warsztacie nie masz? Może jednak czegoś nie odłączyłeś w warsztacie. Ciekawostka z tym radiem w samochodzie, że ono w warsztacie nie trzeszczy.
    000andrzej
    Level 37  
    sq9fmc wrote:
    Ciekawostka z tym radiem w samochodzie, że ono w warsztacie nie trzeszczy.
    Bo nie ma anteny zewnętrznej. Ja bym bardziej obstawiał zakłócenia z powietrza.
    Istnieje jeszcze prawdopodobieństwo uszkodzonego zasilacza antenowego (lub nawet samego wzmacniacza), który sieje zakłócenia do przewodu antenowego. Oczywiście jeśli antenę masz ze wzmacniaczem.
    piotrekpiotrek
    Level 10  
    Sąsiadów mam takich którzy raczej nie korzystają z żadnych maszyn. Zauważyłem również że przez powiedzmy godzinę potrafi być dobrze lub prawie dobrze a potem cały czas źle. W warsztacie odłączałem wszystko. W domu również świeciło się tylko światło. Jutro popróbuje jeszcze z tym rozłączeniem zasilania w warsztacie i zdam relację co dalej. Mnie również zaskoczyło to że w samochodzie odbiór był czysty ale znowu pomimo zasilenia odbiornika przedłużaczem z domu trzaski nadal były. Czy to znaczy że mam zakłócenia na każdej fazie? Czy płyną one przez zero?
    Co do anteny jest to wersja bez wzmacniacza. Wcześniej z prowizoryczną anteną problem również występował pomimo dobrego odbioru. Czy sam przewód koncentryczny mógł by powodować takie zakłócenia?
    000andrzej
    Level 37  
    Musiałby być słabej jakości a w powietrzu wiele zakłóceń.
    Nie masz przypadkiem linii WN w pobliżu? Cały czas wałkuję ten trop, aczkolwiek nie rezygnuj z wątku prądowego.
    sq9fmc
    Level 28  
    @piotrekpiotrek Zakłócenia jeśli podążają w przewodzie sieciowym to na pewno w dwóch lub więcej żyłach. Jeśli coś leci w powietrzu od sąsiadów to może lecieć z oświetlenia Led, przetwornic a niekoniecznie z maszyn.
    @000andrzej Radioodbiornik bez anteny nie będzie działał prawidłowo i Twoje stwierdzenie jest nieprawdziwe; samochód ma antenę w takiej czy innej formie ale ma.
    Ja też obstaję, że w pobliżu leci linia średniego napięcia ( lub nawet WN) i trzeszczy tlenkowy ogranicznik przepięć niosąc to po przewodach napowietrznych na duże odległości. Dlatego pytałem o trafostację kilka postów wcześniej.
    piotrekpiotrek
    Level 10  
    A więc tak, w odległości około 250-300m biegnie linia wysokiego napięcia tzn wysokie słupy zbudowane ze stali konstrukcyjnej i w/w linia była odnawiana jakiś czas temu tzn słupy oraz przewody zostały wymienione na nowe. Przypomniałem sobie jeszcze że w sierpniu problem praktycznie nie występował natomiast w pozostałych miesiącach przed i po, tak z tym że z róznym nasileniem. Na zdjęciu widać słupy jeszcze przed przebudową lini.
    sq9fmc
    Level 28  
    Podejdź pod linię ( to wygląda n a 110kV) z przenośnym odbiornikiem i osłuchaj UKF oraz pasma fal średnich i długich .Jeśli będziesz słyszał zakłócenia to pozostaje zwrócenie się z problemem do ZE lub UKE. W mojej gminie było takie zdarzenie i usunęli usterkę po kilku miesiącach. Przyczyną był pozostawiony luźno kilkunastocentymetrowy kawałek drutu przesuwający się wskutek działania wiatru po linii fazowej prawdopodobnie pozostawiony przez monterów.
    piotrekpiotrek
    Level 10  
    ok postaram się zrobić taki test po południu z tym że zastanawia mnie dlaczego w takim wypadku radio w samochodzie nie trzeszczy?
    jaga134
    Level 26  
    Nadal obstaję przy tym,że zródło zakłóceń jest w warsztacie. Radio nie odbiera zakłóceń będąc w samochodzie stojącym w warsztacie gdyż metalowa karoseria stanowi klatkę Faradaya a moc sygnału zakłócającego jest mniejsza niż moc sygnału radiostacji.Natomiast jeśli zasilisz je z przedłużacza który wychodzi poza ową klatkę to tym samym doprowadzasz zakłócenia. Wyłączenie wszystkich odbiorników i oświetlenia w warsztacie również nie załatwia sprawy gdyż zakłócenia są powodowane poprzez słabe /uszkodzone/ połączenia w instalacji lub upływ do ściany spowodowany np. poprzez wywiercony otwór który uszkodził izolację. Dlatego pisałem o CAŁKOWITYM odłączeniu zasilania.
    goldi74
    Level 43  
    Radio w samochodzie nie trzeszczy bo jest zasilane z akumulatora a nie z sieci 230V.

piotrekpiotrek wrote:
    auto stoi w warsztacie ustawiona ta sama stacja radiowa i radio w warsztacie trzeszczy a w samochodzie nie
    kotuniunia
    Level 29  
    goldi74 wrote:
    Radio w samochodzie nie trzeszczy bo jest zasilane z akumulatora a nie z sieci 230V.

To niech zasili na próbę tą wieże z upsa z sinusem i zobaczymy co będzie?
    jaga134
    Level 26  
    No właśnie,byłem pewien,że w samochodzie to radio jest zasilane z przetwornicy.Czyli trzaski nie idą do radia po w.cz tylko po zasilaniu sieciowym. Zatem jeśli to radio podłączone do instalacji 230 V w domu nie trzeszczy a podłączone w warsztacie do instalacji 230 V trzeszczy, winna jest instalacja zasilająca. Obym się mylił.
    kotuniunia
    Level 29  
    jaga134 wrote:
    byłem pewien,że w samochodzie to radio jest zasilane z przetwornicy.

Nie, tylko z akumulatora 12V.
    piotrekpiotrek
    Level 10  
    Wracam po pewnej chwili z nową informacja a mianowicie.. Po podłączeniu innej zewnętrznej anteny radio nadal trzeszczy, po podłączeniu innego radia z tą samą lub inną anteną zakłócenia nadal się pojawiają. Pożyczyłem od znajomego przetwornice napięcia aby w momencie trzasków wyłączyć zasilanie na warsztat i podać je do wieży z samochodu ale... wczoraj cały dzień praktycznie nic... żadnych trzasków, trzeszczenia itp... nie mam głowy... zastanawiałem się czy może coś poruszyłem i to będzie przyczyna ale po tych wszystkich manewrach z podłączanie i rozłączaniem trzaski przez jakiś czas jeszcze były, ustały dopiero przedwczoraj wieczorem i wczoraj cały dzień nic. Ale to na pewno wróci jak nie zaraz to za kilka dni bo wydaje mi się że były już takie przerwy, tak więc wtedy będę szukał dalej i informował na bieżąco. Jest jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia a mianowicie podczas przeszukiwania stacji radiowych w domu odbiornikiem przenośnym coś w stylu boombox, w momencie kiedy radio powinno trzeszczeć ze względu na słaby sygnał zamiast trzeszczenia słychać jakby sprzężenie..? Czy to normalne w dzisiejszych czasach? Podczas przeszukiwania stacji w warsztacie jest podobnie.
    piotrekpiotrek
    Level 10  
    Witam ponownie. Wracam z nowymi wiadomościami a mianowicie.. trzaski oczywiście wróciły, odbiornik został podłączony poprzez akumulator i przetwornicę napięcia - bez zmian. Mój znajomy oddalony ode mnie o pół kilometra ale bliżej linii WN niż ja również posiada radioodbiornik w garażu i u niego odbiór stacji bardzo dobry pomimo kawałka kabla zamiast anteny i zero trzasków. U mnie bez anteny zewnętrznej odbiór jest prawie niemożliwy.
    piotrekpiotrek
    Level 10  
    Witam, wczoraj wieczorem trzaski tak dawały mi się we znaki że przypomniałem sobie o funkcji radio w telefonie. Pożyczyłem telefon od żony i podłączyłem w warsztacie przez wejście aux w wieży. Trzeszczenie jest praktycznie nie słyszalne i można śmiało słuchać radia ale fakt jest taki że po wsłuchaniu się ono występuje dalej z tym że duużo ciszej niż na odbiorniku. Wnioskiem tego zakłócenia powstają w eterze prawda? Jeśli chodzi o test z odbiornikiem pod linią wysokiego napięcia trzaski nie nasilają się.
    kotuniunia
    Level 29  
    Weż znajomego krótkofalowca ,podejdzie z detektorem . Sam będziesz dochodził lata.
    Adamcyn
    Level 38  
    kotuniunia wrote:
    Weż znajomego krótkofalowca ,podejdzie z detektorem

Masz na myśli taki detektor? Nie każdy krótkofalowiec go ma, bo kosztuje 14.000$, ale UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) na pewno ma ten lub podobny. Zakłócenia w odbiorze stacji radiowych FM, trzaski, trzeszczenie
    kotuniunia
    Level 29  
    Taki to może nie ,ale na chwile by się sprawdził, Każdy porządny radioamator(krótkofalowiec) ma takowy przyrząd np własnej konstrukcji do wykrywania pól elektromagnetycznych. wystarczy klik i np:
    https://unitor.com.pl/84-mierniki-pola-elektromagnetycznego-i-magnetycznego
    Te można kupić, ale i we własnym zakresie zrobić ,coś tak jak tutaj:
    http://bc107.republika.pl/html/mnp2.html
    Wszystko zależy od zakresu ,który jest odpowiedzialny w tym wypadku, pewnie to jest coś iskrzącego, w tym wypadku najlepszy byłby detektor AM, w tym wypadku wyjątkowo podalę link do allegro i po jakimś czasie sam co skasuję , lub proszę moda o działanie:
    http://allegro.pl/ghost-hunters-detektor-pola-elektromagnetycznego-i5313677530.html.
    To jest jak szukanie igły w stogu siana i co jak znajdziemy,np pracujący migomat u sąsiada,lub inwerter instalacji on-grid?
    piotrekpiotrek
    Level 10  
    Witam ponownie po przerwie. Wracam z dobrą wiadomością a mianowicie problem został rozwiązany. Przyczyna była tak prosta że aż trudna do znalezienia. Przez ostatni czas słuchałem radia przez internet z powodu nawału pracy ale wczoraj wróciłem do tematu jeszcze raz. Odłączyłem od sieci wieżę i pożyczyłem od brata jego miniwieżę - problem ustąpił. Okazało się że przyczyną zakłóceń był sam odbiornik... co ciekawe powodował zakłócenia w taki sposób że inny odbiornik w odległości do 10m od w/w uszkodzonego również odbierał zakłócenia. Banalnym błędem przez który tak późno doszedłem do sedna sprawy było to że za każdym razem kiedy naszła mnie wena na szukanie przyczyn trzasków przynosiłem inne radio do warsztatu i nie wyłączając tamtego słuchałem czy trzaski pojawiają się w obydwu odbiornikach i nakładają się na siebie a tak było więc automatycznie dalej błądziłem szukając przyczyn gdzie indziej ale cóż..... czaem tak jest że najciemniej pod latarnią... w każdym razie cieszę się że temat się rozwiązał, nawet sobie nie wyobrażacie jaka to ulga. Dziękuję serdecznie wszystkim zainteresowanym tematem za czas jaki mi poświęciliście i jednocześnie mogę tylko przeprosić za zawrócenie głowy problemem który okazał się błachostką ale jak to już pisałem wyżej czasem błądzi się bez sensu zamiast zacząć od podstaw. Temat do zamknięcia. Jeszcze raz dziękuję.