Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zbyt wysoka temperatura podajnika na ekogroszek Defro EKR 10kW

marcin630 17 Oct 2016 21:52 29808 17
    marcin630
    Level 2  
    Witam.
    Tak jak w temacie od dłuższego czasu mam problem z temp. podajnika, w trybie podtrzymania dochodzi do 80^C i uruchamia alarm temp. (już kilka razy w nocy mnie budził :/ ). Wydaje mi się, że to przez zbyt małą dawkę ekogroszku, przez co jest on spalany blisko podajnika, ale nie potrafię dobrać dobrych parametrów. Jak już uda mi się ustawić, że max ma 60 stopni to grzeje w domu powyżej temp. ustawionej na regulatorze pokojowym albo wyrzuca duże spieki. Niżej daje moje paramenty kotła.

Defro EKR 10kW układ zamknięty powierzchnia ok 100m2 grzejniki,regulator pokojowy.

Histereza 2^C

Tryb Grzanie:
    Podawanie 12sek
    Pauza 50sek
    Siła nadmuchu 47%

Podtrzymanie:
    Podawanie 21sek
    Pauza 39min
    Praca wentylatora 25sek
    Pauza wentylatora 20min
    Siła nadmuchu 50%

Praca pompy C.0 80sek
    Pauza 16min
    bearq
    Level 38  
    Zar sie cofa do podajnika, problem to albo za male dawki albo zbyt dlugi czas pauzy pomiedzy podaniami. Z ustawieniami musisz eksperymentowac nie ma tu zlotego srodka.
    marqqv
    Level 32  
    Za krótki czas podawania przez co jest paliwo za blisko podajnika nie jest we właściwym miejscu paleniska , lub nie szczelność kotła przez co na zagasa płomień po wyłączeniu nawiewu i przesuwa się w stronę podajnika powodując jego przegrzanie lub zapalenie paliwa w podajniku .
    janek1815
    Level 38  
    Częściej podawaj węgiel w podtrzymaniu. Zapobiegnie to spalaniu ekogroszku w podajniku.
    Kotly i sruby
    Level 10  
    Jeśli węgiel inny niż Wesoła to proponuję:

Podtrzymanie:
    Podawanie 10sek
    Pauza 60 min
    Praca wentylatora 25sek
    Pauza wentylatora 60min

Jeśli żar będzie się zapadał skróć obie pauzy o tyle samo, jeśli nie to możesz je wydłużyć nawet do 90
    Cezi301
    Level 1  
    Witam
    Mam podobny problem , kocioł defro duo uni 20 kw powierzchnia grzania ok 100 m2, cały czas temperatura w wpodajniku trzyma się ok 50 stopni, ustawienia z serwisu nie działają, wegiel mam z kopalni Wesoła. Dodatkowo teraz koło ikonki wentylatora na wyświetlaczu pojawił się migający mały wykrzyknik, jężeli ktoś mógłby pomóc to byłbym wdzięczny, pozdrawiam
    kosmos99
    Level 38  
    Cezi301 wrote:
    kocioł defro duo uni 20 kw powierzchnia grzania ok 100 m2

Trochę za duża moc kotła jak na tę powierzchnię.
    Cezi301 wrote:
    cały czas temperatura w wpodajniku trzyma się ok 50 stopni

Jakie masz ustawienia?
    Cenikos
    Level 11  
    marcin630 wrote:
    Tak jak w temacie od dłuższego czasu mam problem z temp. podajnika,

Dzwoniłeś do producenta ? często to najlepsza opcja. Możesz też zadzwonić na infolinię sklepu Fuego.pl. Nawet nie spytają czy u nich kupiłeś a pomogą co w sumie jest dziwne ale skoro pomagają za friko to warto zadzwonić. Fachowców mają pierwsza klasa co wiem po problemie z kominem rozpoznanym przez telefon lepiej niż przez dwóch "ekspertów" na żywo w kotłowni.
    kapitanflelulko
    Level 10  
    Posiadam Defro Eko Duo Uni R i też miałem problem z wysoką temperaturą podajnika. Serwis Defro dwukrotnie wymieniał u mnie upalony ślimak pomimo iż kocioł pracuje dopiero dwa lata. Kombinowałem na różne sposoby, dawką paliwa, powietrza, z PIDem i bez PIDa. Usuwałem dopowietrzanie zasobnika, zainwestowałem w RCK, oraz przeróbkę kotła ze sterowania K1PRv2 na K1PRv3 z przepływomierzem. Nic to nie dało. Nadal miałem nocne pobudki z powodu wysokiej temperatury podajnika. Dwa tygodnie temu, tuż po wymianie ślimaka rozebrałem palnik. Po zdjęciu rury podawczej, pomiędzy nią a palnikiem znalazłem nieszczelność. Rura podawcza ma od strony palnika wytoczony kołnierz który powinien szczelnie przylegać do 10 cm odcinka rury w palenisku. U mnie było to nieszczelne, widoczne rdzawe ślady, oraz nagar pomiędzy rurami. Taka 1 - 2 mm nieszczelność.Mało tego, to połączenie wypada w obrębie komory napowietrzania paleniska, więc powietrze przez tą nieszczelność jest nie podsysane, a wręcz wtłaczane. Pomijam już tu fakt niechlujnego montażu kotła, śruby palnika odkręcałem palcami, to trzeba po prostu sprawdzić. Po uszczelnieniu połączenia silikonem wysokotemperaturowym problem wysokiej temperatury podajnika po prostu znikł. Przy fabrycznych nastawach podawania ,temperatura rury podawczej nie przekracza 30 st. Nareszcie nie spędzam większości czasu w kotłowni.
    red_zin
    Level 10  
    kapitanflelulko wrote:
    Posiadam Defro Eko Duo Uni R i też miałem problem z wysoką temperaturą podajnika. Serwis Defro dwukrotnie wymieniał u mnie upalony ślimak pomimo iż kocioł pracuje dopiero dwa lata. Kombinowałem na różne sposoby, dawką paliwa, powietrza, z PIDem i bez PIDa. Usuwałem dopowietrzanie zasobnika, zainwestowałem w RCK, oraz przeróbkę kotła ze sterowania K1PRv2 na K1PRv3 z przepływomierzem. Nic to nie dało. Nadal miałem nocne pobudki z powodu wysokiej temperatury podajnika. Dwa tygodnie temu, tuż po wymianie ślimaka rozebrałem palnik. Po zdjęciu rury podawczej, pomiędzy nią a palnikiem znalazłem nieszczelność. Rura podawcza ma od strony palnika wytoczony kołnierz który powinien szczelnie przylegać do 10 cm odcinka rury w palenisku. U mnie było to nieszczelne, widoczne rdzawe ślady, oraz nagar pomiędzy rurami. Taka 1 - 2 mm nieszczelność.Mało tego, to połączenie wypada w obrębie komory napowietrzania paleniska, więc powietrze przez tą nieszczelność jest nie podsysane, a wręcz wtłaczane. Pomijam już tu fakt niechlujnego montażu kotła, śruby palnika odkręcałem palcami, to trzeba po prostu sprawdzić. Po uszczelnieniu połączenia silikonem wysokotemperaturowym problem wysokiej temperatury podajnika po prostu znikł. Przy fabrycznych nastawach podawania ,temperatura rury podawczej nie przekracza 30 st. Nareszcie nie spędzam większości czasu w kotłowni.

Jestem posiadaczem tego samego modelu Defro Eko uni r i borykam sie z identycznym problemem. Temperatura podajnika oscyluje 55-65. Wstaw proszę zdjęcie z uszczelnieniem którego dokonales lub opisz prosze dokładniej.
    kecaj50
    Level 2  
    Witam. Też miałem problem z wysoką temperaturą podajnika w defro eko duo uni r 15kw. Przyczyną było napowietrzenie zasobnika. Odlaczyłem rurkę od dmuchawy do zasobnika i zatkałem otwory i wszystko jest pieknie tj. temperatura nie przekracza 42 stopni.
    red_zin
    Level 10  
    Mam ten sam problem. Możesz szerzej opisać jaka rurę odlaczyles? Ja przy swoim Defro eko uni r nie ma rury od wentylatora do zasobnika.
    kecaj50
    Level 2  
    Witaj. Nie każdy model ma tą rurkę do zasobnika . Dopiero te nowsze posiadają ową rurkę. Jesli nie masz jej to musisz szukac nieszczelności w podajniku. Wygaś piec i szukaj najlepiej odpaloną swieczką . Przykladaj płomień swieczki przy wszystkich połączeniach i patrz czy nie zaciąga płomienia. Jesli tak to właśnie tam masz nieszczelność. Ja miałem dodatkową nieszczelność przy rączce klapy. Pozdrawiam
    kaliszfornijczyk
    Level 10  
    kapitanflelulko wrote:

Ja posiadam defro eko komfort 12kw
    U mnie temp. rury podawczej wynosi 40-45
    Nie bardzo rozumiem o którym miejscu piszesz. Mozesz jakieś zdjęcie z neta wrzucić o którym miejscu piszesz.
    Ja mam od strony paleniska następujące elementy:
    Żeliwny talerz palnika
    Żeliwna koronka.
    Żeliwne kolanko które jest umieszczone w metalowej obudowie do której zamocowany jest od góry 3 śrubami talerz palnika a z drugiej strony rura podawczej ze ślimakiem i pod nią kanał dmuchawy
    kaliszfornijczyk
    Level 10  
    roman 18 wrote:
    Witam, bardzo często przyczyną tego jest klapka przy wentylatorze, jak jest nie szczelna po wyłączeniu wentylatora to potrafi przebijać mocno zadaną temperaturę zwłaszcza jak jest wiatr. pozdrawiam.

Też to zauważyłem. Tylko jak uszczelnić klapkę wentylatora żeby jednocześnie nie zmienić parametrów nadmuchu ?
    miroslawszcz034
    Level 3  
    Przyczyną nagrzewania się podajnika jest najczęściej cofające się powietrze z retorty głównie spowodowane to jest przez nieszczelności zasobnika czyli uszczelka klapy ,uszczelka między zasobnikiem a korpusem podajnika albo rewizja na podajniku
    W starszych piecach korozja zasobnika albo wytarcie korpusu podajnika
    Wtedy powietrze tłoczone przez dmuchawe idzie też w kierunku ślimaka i powoduje spalanie się tam węgla